STÖ’lerden Denktaş’a davet: Kapımız açık, sizi bekliyoruz



featured



Kapılarının Denktaş’a her zaman açık olduğunu söyleyen STÖ’ler, ,” Buyrun, bizleri ziyaret edin, sizlere ne yaptığımızı anlatalım! Toplumsal sorunları birbirimizi eleştirerek değil, birlikte çalışarak çözelim” mesajını iletti.

Konuyle ilgili ortak açıklama yayınlayan STÖ’ler, ” Pek çok ülkede, kar amacı gütmeyen toplum çalışanları sosyal sigorta yatırım primi ve gelir vergisi muafiyeti gibi pek çok ayrıcalıktan faydalanırken Kıbrıs’ın kuzey’inde, tam tersine, STÖ’lerden devlet tarafından ağır yükümlülükler talep edilmektedir. İlginçtir; STÖ çalışanlarına yasa dışı bir iş yapıyormuş muamelesi gösterilirken bu gibi ayrıcalıklar yabancı yatırımcılara verilebilmektedir!” ifadelerini kullandı.

“Son günlerde bazı siyasiler tarafından ülkemizde hesap verilebilirlik konusunda sivil toplumun hedef gösterilmesini ve buna bazı basın temsicilerinin de katılmalarını hayretle takip etmekteyiz” denilen açıklamadaşu ifadelere yer verildi:

“Sivil Toplum Örgütleri büyük özverilerle sürekli gelir güvencesi olmadan çalışan şahsi çıkarlar için değil toplumsal çıkarlar için uğraş veren insanların bulunduğu bir demokratik sivil bir alandır.  Dolayısı ile, bu alanda uğraş veren kişi ve örgütlerin hepsini bir potaya koyup aleyhlerine sistematik bir karalama kampanyası yürütülmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu karalama kampanyasının özellikle siyasiler tarafından başlatılması oldukça ironik bir durumdur.

Avrupa Birliği’nin STÖ’lere verdiği fon, tüm mali desteğin sadece yüzde 2.4’ünü oluşturmaktadır. Geriye kalan kısım altyapı çalışmaları, kırsal kalkınma ve KOBİ’ler için ayrılmaktadır. Sivil toplum örgütlerine verilen fonlar çok ciddi ve istikrarlı bir şekilde izlenmekte ve sürekli denetime tabii tutulmaktadır. Onaylanan her proje çok ciddi kriterler yerine getirildikten sonra bu fonlardan yararlanmaktadır. Örneğin, AB projelerinde çalışan her kişinin günlük olarak ne yaptığı, kaç saat çalıştığı ve ne ürettiği aylık olarak raporlanıp denetime sunulmaktadır. Ayrıca, ara mali ve uygulama raporları sunulmakta ve Brüksel’den onaylandıktan sonra ödemeler yapılmaktadır. Buna ek olarak şunu da vurgulamakta fayda var: Kamu ve özel sektörün aksine, Sivil Toplum Örgütleri sektöründe vergi açığının bulunması söz konusu olamaz ve tüm vergi mükellefiyetinin (sosyal sigorta, ihtiyat sandığı, gelir vergisi) hiç eksiksiz ödenmiş olması koşuluna her proje işvereni uymaktadır.

Ülkemizde faaliyet gösteren STÖ’lerin AB’ye karşı yukarıda bahsedilen süreçlere tabii olmasının yanı sıra, Maliye Bakanlığı çatısı altında yer alan Vergi Dairesi’nin sivil toplumdan sorumlu biriminin de tüm projelerle ilgili aylık raporlara sahip olduğu gerçeğinin altının çizilmesinde de ayrıca fayda vardır!

Her AB projesinin görünürlüğü her projenin koşuludur. Bu doğrultuda AB projesi yürüten her örgüt sürekli görünürlüğü yüksek faaliyetler yürütmektedir. 2008 yılından beridir sivil toplum örgütleri, AB destekli pek çok faaliyet yürütmüştür. Farkındalık artırıcı çalıştaylar, seminerler, festivaller, eğitimler, araştırmalar ve daha pek çok etkinik ile sivil toplum örgütleri aktif bir şekilde demokrasinin geliştirilmesi için, her türlü hak savunuculuğu için, kültürel mirasın ve doğanın korunması için topluma hizmet etmiştir ve etmeye devam edecektir. Bugün hesap soran siyasiler veya STÖleri karalamaya çalışan siyasilerin, yukarıda bahsedilen faaliyetlerin hangilerine katıldıklarını kendilerine sormak istiyoruz.

Sektörümüzün başarıya ulaşması için bu projelerin her zaman kamu, özel ve STÖ’lerin ortak çalışmaları gerektiğinin bilincindeyiz. Kapımız her zaman açık! Buyrun, bizleri ziyaret edin, sizlere ne yaptığımızı anlatalım! Toplumsal sorunları birbirimizi eleştirerek değil, birlikte çalışarak çözelim.

STÖ’lerden talep edilen şeffaflığı bir bütün olarak her sektörden talep edilmesini ve gerçekleşmesini sağlayalım!

İmzacı Dernekler:

Akova Kadınlar Derneği

Barış ve Demokrasi Vakfı (BADEV)

Biyologlar Derneği

Büyükkonuk Eko Turizm Derneği

Ensivion Diversity

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası

Evrensel Hasta Hakları Derneği

Feminist Öğretmenler İnisiyatifi

Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği (GÜKAD)

Halk Sanatları Derneği (HAS-DER)

Kadından Yaşama Destek Derneği (KAYAD)

Kemal Saraçoğlu Vakfı

Karpaz Dostları Derneği

Kıbrıs Alternatif Sporlar Derneği

Kıbrıs Havaları Derneği

Kıbrıs Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberler Derneği

Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı

Kıbrıs Türk Yöneticiler Derneği

Kıbrıs Türk Multiple Skleroz Derneği

Kuir Kıbrıs Derneği

Kuşları Koruma Derneği (KUŞKOR)

Lefkoşa Folklor Derneği

Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM)

Mağusa Kültür Derneği (MKD)

Mağusa Suriçi Derneği (MASDER)

Management Centre

Mustafa Güvenir EğitimVakfı

Naci Talat Vakfı

SOS Çocukköyü Derneği

Sürdürülebilir Kalkınma Derneği

POST Araştırma Ensititüsü (POST RI)

Thalassaemia Derneği

Yeşil Barış Hareketi

Youthpower”

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
STÖ’lerden Denktaş’a davet: Kapımız açık, sizi bekliyoruz
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.