Sonbaharda nasıl beslenelim?



featured



Funda BİLGİNER

Mevsim geçişlerinde metabolizma hızının değişmesi, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini de artırıyor.

Grip ve nezleden korunmak için vücut direncini sağlayan vitamin ve minerallere ağırlık vermek gerekiyor.

Metabolizmaya yardımcı olan vitamin ve mineraller, enerji üretimi, protein sentezi, kemik, diş, saç, deri sağlığı ve görme fonksiyonlarının sürdürülmesinde önemli yer alır.
 

Hangi vitaminler önemli?

Kış aylarında antioksidan olarak da görev yapan ve bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini, bağ dokuları koruyarak vücutta birçok yapının bir arada tutulmasını sağlıyor ve diş etlerini koruyarak kanamayı önlüyor.

Bitkisel kaynaklı demirin emilimini hızlandıran ve soğuk algınlığında anti-histaminik etki göstererek belirtileri hafifleten C vitamini, vücutta depo edilmediği içinse günlük olarak tüketilmesi gerekiyor.

Sigara içenlerin içmeyenlerden iki kat fazla tüketmesi gerektiği C vitamini, sadece limon, portakal gibi turunçgillerden değil, kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz, roka, domateste bulunuyor.

Bir diğer önemli antioksidan ise A vitamini. Havuç, ıspanak, kabak, domates, karaciğer, brokoli, marul, kayısı ve kavunda bulunan A vitamini, kandaki beyaz hücre aktivitesini artırarak kanser tümörleriyle savaşmaya da yardım ediyor.
 

Kahvaltı kilo almanızı önlüyor

Güne kahvaltı ile başlamaksa hem metabolizmayı hızlandırıyor hem de kan şekerini dengeleyerek kilo artışını önlüyor.

Bütün besin gruplarını içeren bir kahvaltı (ekmek, peynir, zeytin, domates, sivri biber ve haftada üç kez yumurta) bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
  

Başka nelere ağırlık vermek gerekiyor?

Omega-3 yağ asitlerinden zengin olan balık da haftada en az iki kez tüketilmeli. Vücutta bulunan kötü huylu hücrelerin etkilerini azaltmak veya yok etmek için önerilen balık, bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

Protein ve enerji bakımından yetersiz ve kötü beslenildiğinde de bağışıklık sistemi zayıflıyor. Yağ ve kolesterol tüketimi, protein alımı ve diyet lifi de en az besin çeşitliliği kadar önemli.

Akciğerleri ve bağırsakları temizlemek ve korumak için soğan, sarımsak, şalgam, turp, zencefil, lahana gibi besinlere yer verin.

Stresten, halsizlikten ve yorgunluk uzak kalmak için B grubu vitaminlerinden zengin beslenin. Üstelik bu vitaminler karbonhidratların enerjiye dönüşmesini sağlayarak vücuda enerji sağlarlar ve tüm hücresel fonksiyonlar için gereklidir. Tam tahıllı gevrekler, ekmekler, yeşil sebzeler, yağsız et, süt, yoğurt, balık, yağlı tohumlar, kuru baklagiller mutlaka beslenmenizde bulunsun.
 

Kuru baklagiller ne sıklıkla tüketilmeli?

Hem protein hem lif hem de demir açısından zengin olan kuru baklagillerin haftada bir, iki kez tüketilmesi de vücuda yarar sağlıyor.
 

Sıvı tüketiminde nelere dikkat edilmeli?

Organizmanın bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler yapan alkol tüketim miktarının kısıtlanması gerekirken, metabolik sürecin devamında büyük rolü olan suyun yiyeceklerin sindirilmesi, vücuttan atılması, vücut ısı denetimi, hücrelerin organizmadaki hareketleri için günde 2 litre tüketilmesi gerekiyor.

Kafein alımında aşırıya kaçmayın. Çay ve kahve tüketiminde ölçülü olun daha çok yeşil çay, rezene, kuşburnu gibi kırmızı meyveli çaylar, adaçayı, zencefil, ıhlamur gibi çaylar tercih edin.
 

D vitamini depolayalım

Sonbahar mevsimi ile birlikte Güneşin etkisinin kaybolmaya başlamasıyla sağlıklı kemikler, sinir sistemi, kalp ve kan dolaşımı için günlük 15-20 dakika kadar güneşten faydalanmaya çalışalım ki, yeterli D vitamini depolayalım.

Sağlıklı beslenin, sağlıklı yaşayın.
 

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sonbaharda nasıl beslenelim?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir