
Siyaset Bilimci Dr. Savaş Toksöz, Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs sorununa yönelik girişimlerini değerlendirdi
“Sadece tarafların sorunu değil”… Kıbrıs meselesinin geleceğinin sadece Türk ve Rum tarafları arasında bir mesele olduğu algısının yanlış olduğunu dile getiren Savaş Toksöz, meselenin dünyadaki gelişmeler dahilinde değerlendirilmesinin daha doğru olacağını ifade etti.
Taha Can GÜRLEK
Siyaset Bilimci Dr. Savaş Toksöz, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin tarafından gerçekleştirilen temasları ve gelinen aşamayı KIBRIS’a değerlendirdi.
Toksöz, Holguin’in, iki liderle görüşmeden, konuya taraf devletlerin yetkilileriyle bir dizi görüşme gerçekleştirdiğini ifade ederek, Holguin’in temel amacının, taraflar arasında ortak bir zemin olup olmadığını belirlemek olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Holguin’e yönelik, raporunu adil şekilde yazmasını beklediğini dile getirmesini ve Kıbrıs Türk tarafının Holguin’e tavrını net bir şekilde ifade etmesini değerlendiren Toksöz, “Holguin’in görevinin ciddiyetine dikkat çekme amacı taşındığına inanıyorum.” dedi. Kıbrıs meselesinin geleceğinin sadece taraflar arasında bir mesele olduğu algısının yanlış olduğunu dile getiren Toksöz, Kıbrıs meselesini dünyadaki gelişmeler dahilinde değerlendirilmesinin daha doğru olacağını ifade ederek, “Günümüzde dünyadaki dengeler altüst durumda.” dedi.
“BM, dünyadaki birçok konuda etkinliğini yitirdi”
Savaş Toksöz, bugünün dünyasında yaşanan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın Avrupa’ya yayılma durumunun uzak ihtimaller dâhilinde olmadığını belirterek, dünyadaki birçok meselede olduğu gibi Kıbrıs meselesinde de ara bulucu konumda bulunan BM’nin, dünyanın birçok yerinde yaşanan önemli sorunlarda karar alma refleksini ve etkinliğini kaybettiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“BM gibi dünyadaki birçok önemli konuda karar alamayan ve bu anlamda etkinliğini de tümden yitiren bir örgütün Kıbrıs sorununun geleceğinde diğer aktörler üzerinde etkili olabileceğini düşünmek için elimizde yeterince veri yoktur. Bunun için gerekli şartların oluştuğunu şu an için söylemek mümkün değildir.”
“Türkiye-AB ve Türkiye-Amerika ilişkileri etkili değişkenler”
Savaş Toksöz, Kıbrıs meselesinin çok taraflı bir yapıya sahip olduğunu ve bu nedenle birden fazla tarafın çıkarlarından etkilendiğini belirtti. Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan belirsizliğin etkilerinin de Kıbrıs meselesinde belirleyici faktörler arasında olduğunu vurgulayan Toksöz, “Kıbrıs sorununun birden çok tarafı vardır. Bu nedenle birden fazla tarafın çıkarlarından da etkilenmektedir. Bu bağlamda Türk-Amerikan ilişkileri üzerine belirsizlik ortamının devam etmesi de bu açıdan önemlidir. Amerikan seçimlerinin nasıl sonuçlanacağı ve buna bağlı, iki ülke arasındaki ilişkilerin hangi zemine devam edeceği Kıbrıs Sorunu açısından etkili bir değişken olabilir. Bir başka önemli etken ise Türkiye ve AB ilişkileri olabilir.” ifadelerine yer verdi.
“Ortak zemin uzlaşıya bağlı”
Savaş Toksöz, Kıbrıs sorununun çözümü açısından zeminin, tarafların uzlaşmasına bağlı olduğunu belirtti.
Son dönemde liderler arasında ortak bir zeminin oluşmadığını ve görüşme zemininin nasıl oluşacağını görmek için zaman gerektiğini ifade eden Toksöz, sözlerini şöyle noktaladı:
“Kıbrıs sorununun çözümü bakımından zeminin ne olması gerektiği yine tarafların uzlaşmasına bağlıdır. Son dönemde liderler arasında bu anlamda bir ortak zemin olmadığı bilinmektedir. Görüşme zeminin hangi temelde oluşacağını görmek için zamana ihtiyaç vardır. Yukarıda kısmen bahsettiğimiz bazı gelişmeler taraflar arasındaki görüşmelerin başlayıp başlamayacağı hususunda etkili olabilir. Bu sürede tarafların pozisyonları ortaya koyması ve bunun gereğini yapmaya çalışmaları normaldir ve beklenen bir durumdur.”
Yorumlar kapalı.