
İçeriğinde 4 binden fazla kimyasal barındıran sigara, ciddi hastalıklara sebep oluyor.. Her yıl 31 Mayıs “Dünya Tütüne Hayır” günü olarak anılırken vatandaşlar KIBRIS’a konuştu, bağımlılık konusunda uyarıda bulundu:
“Hem sağlığa hem cebe zarar”… Tüketen kadar tüketmeyenlerin de çoğunlukta olduğu sigara, kanser ve kalp krizi gibi hastalıklara davetiye çıkartıyor. Vatandaşlar dumansız hayatın daha güzel olduğunu kaydederek, bu bağımlılıktan kurtulun mesajı verdi, “Hem sağlığınıza hem cebinize zarar.” dedi.
Emine Gül ÖZER
Kimi gençlik yıllarında, arkadaş ortamında yaşadığı özentilikle merak saldı, kimi derdini tasasını unutmak için başladı.
Bazılarıysa hiç tütün tüketmeden çevresinde içenlerden dolayı pasif içiciliğe maruz kaldı. Ülkemizde ve dünyada tütün ve tütün ürünlerinin kullanılması hızla yaygınlaşırken, yaş oranları da gittikçe düşüyor.
İçeriğinde 4 binden fazla kimyasal barındıran sigara, kanser başta olmak üzere, kalp ve damar tıkanıklığı, kalp krizi gibi hastalıklarda büyük rol oynuyor.
Uzmanlar bu konuda sürekli uyarılarda bulunsa da, içiciler zararlarını bildiği halde bırakamadığını söylüyor. KIBRIS’a konuşan vatandaşlardan bazıları 30, bazıları 40 yıldır sigara tüketiyor. Kimi bırakmayı denese de bırakamadığını söylerken, kimi tek tük içip bağımlısı olmadığını belirtiyor.
Vücutta bırakacağı hasarların bilincinde olan vatandaşlar, sigaraya yeltenecek kişileri uyarıyor. Vatandaşlar, “sağlığını düşünen spora, doğaya yönelsin”, “sigara dert çözmez, dostunuz değil”, “sigarasız hayat, güzel hayat” gibi uyarılarda bulundu.
Vatandaş ne dedi?
Ünsal Demir
“Ben tütün ve tütün ürünlerini kullanmıyorum. İçmeye birkaç kez yeltendim ama kimseye önermiyorum sağlık açısından. Sigara içmek kalp krizi, kanser, damar tıkanıklığı gibi hastalıklara da yol açıyor. Kesinlikle sigara içmek yerine, doğaya ve spora yönelsinler. Denemedim mi, denedim ama bir yararını da görmedim açıkçası. Sigarasız hayat, güzel bir hayat.”
Mehmet Gürtunç
“Ben aşağı yukarı 40 yıldır sigara kullanıyorum. Bırakmayı düşünsem de alışkanlıktan dolayı bir türlü bırakamadım. Bilimsel olarak da kanıtlandı, hastalıkların önünü açıyor ama bu zamanda çoğu şey hastalıkların önünü açıyor. Hangisi tetikliyor bilemiyoruz. Kimi insan var, sigara içiyor 100 yaşına kadar yaşıyor, kimi kullanmıyor 40 yaşında kalp krizi geçiriyor. Şu an sigara içme yaşı çok düştü, ailelerin bu konuda dikkatli olması lazım. Hiç başlamayan, yeltenmesin bile.”
Tufan Çelikel
“Ben 30 yıldır sigara kullanıyorum. Hiç bırakmayı düşünmedim, çünkü bırakamıyorum. Sağlığa zararlı bunun farkındayım, kalp ve damar tıkanıklığına da sebebiyet veriyor. Buna rağmen içiyorum. Buradan içmek isteyen, başlamayı düşünenlere şunu söyleyebilirim; sakın içmesinler, böyle bir şeye alışmasınlar. Hastalık sahibi olurlar bir başlarlarsa, buna sebebiyet vermemek için uzak dursunlar.”
Mustafa Tarhan
“Ben sigarayı ayda bir, kahve içerken falan keyfi olarak tüketiyorum. Eskiden gençlik yıllarında bir özentilik vardı, sigara içmek, cebinde bir sigara olması sanki büyümüş algısı yaratıyordu, bizde buna bahane o yıllarda başladık. O zamandan beri belki ayda bir, belki haftada bir kullandığım bir şey.. Ben sigaranın teskin edici bir araç olduğunu, dert çözücü olduğunu düşünmüyorum. Hatta koronadan sonra daha da tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Tamamen bırakmak bir irade meselesi, ben bağımlı değilim. O yüzden sigarayı hayatımın bir parçası olarak değerlendirmiyorum. Ara sıra başvurulan merkez gibi görüyorum. Bırakılabilir de kişinin iradesine bağlı. Sigara içme yaşı çok küçük yaşlara düştü, kesinlikle sigarayı dost olarak düşünmesinler. Bir çare arıyorlarsa, ailelerinde arkadaşlarında arasınlar. Sigara çözüm değil.”
Ahmet Bardak
“Ben 15-16 senedir sigara kullanıyorum. Beni sigaraya tetikleyen merakım oldu. Arkadaş ortamı ve lise ortamı da bunu tetikledi. Başlayacak olanlara kesinlikle önermiyorum. İçmek istiyorlarsa, bir iki tane içip heveslerini alsınlar ve bıraksınlar bağımlı olmadan. Çünkü hem sağlığa hem cebe zarar.”
Salih Ünveren
“Ben şu anda sigara kullanmıyorum. 2001’den beri sigarayı bıraktım ama yaklaşık 10-12 yıl içtim. Beni artık bırakma noktasına getiren en kötü noktasıydı. Baypas ameliyatı oldum. Olmadan önce bıraktım ama iş işten geçti. Sigara zaten damar tıkanıklığına yol açıyor, hastalığımı da sigaraya bağlıyorum. Sigarayı kullanmak isteyen, merakı olan kişiler sakın başlamasınlar. Bir iki derken bağımlısı olurlar.”
Şermin Topkayalı
“Ben tütün ve tütün ürünlerini kullanmıyorum. Kullanmaya da hiçbir şekilde yeltenmedim. Babam ve abim kullanırdı, ben sadece pasif içici olarak kaldım. Sigara içme yaşı şu an çok küçük yaşlara düştü, belli başlı hastalıklara da davetiye çıkartıyor. Sağlıklarını düşünüyorlarsa, ki herkesin düşündüğüne inanıyorum kesin bir karar verip, sigarayı tamamen hayatından çıkartmaları lazım. İradeli ve kararlı olmaları lazım. Etrafımda bırakabilenler var bir şekilde kurtulanlar var. Başarabilirler. Yeter ki kesin bir karar alsınlar ve iradeli olsunlar.”
Yorumlar kapalı.