Sel baskınına davetiye



featured



KTMMOB Başkanı Adanır, “Yeşil ve toprak alanlar yapılaştı. Yumuşak topraklar sert zemine evrildi. Bu yapılaşma, toprağın suyu çekmesini engelliyor” dedi.

“İyileştirme ve güncelleme gerek”… Kış kapıda. Geçen yıl yaşanan kısa süreli fakat yüksek debili yağışlar nedeniyle ülke genelinde sel baskınları eksik olmadı.  KTMMOB Başkanı Tunç Adanır, ülkedeki altyapıların yetersiz olduğunu belirterek, acilen altyapı çalışmalarında iyileştirme ve güncelleme çalışmalarının yapılması gerektiğini vurguladı.

“Dere yataklarında önlem alınmalı”… Kış henüz sert yanını göstermeden ve olası bir felaketle karşı karşıya kalmadan belli başlı önlemlerin şimdiden alınması gerektiğini vurgulayan Tunç Adanır, yüksek debili yağışların kendini göstermesiyle, dere yataklarındaki önlemlerin yetersiz kalacağını belirtti. Adanır, “Dere yataklarındaki yapıların kontrol edilmesi ve bu yapılara izin verilmemesi gerek” dedi.

Emine Gül ÖZER

Kış aylarına girsek de hava hâlâ yazdan kalma; ancak geride bıraktığımız kış aylarında kısa süreli fakat yüksek debili yağışlar nedeniyle birçok noktada su baskınları yaşandı.

Bir yandan ev ve işyerlerine maddi zararlar yaratan su baskınları, bir yandan da yolların kapanmasına neden oluyor, vatandaşa hayatı zindan ediyor.

Konuya ilişkin KIBRIS’a konuşan Kıbrıs Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Tunç Adanır, ülkedeki eksikliklere dikkat çekti. Adanır, altyapı eksikliğinin bilinen bir gerçek olduğunu ifade ederek, altyapı çalışmalarında iyileştirme ve güncelleştirme kaydedilmesi gerektiğini söyledi.

Plansız yapılaşmanın bu konuda ciddi bir soruna yol açtığını kaydeden Adanır, “Yeşil ve toprak alanlar yapılaştı. Yumuşak topraktan sert zemine evrildi. Bu yapılaşma toprağın suyu çekmesini engeller ve olası bir sel tehlikesini beraberinde getirir” dedi.

“Göllenme ve sel felaketiyle karşılaşabiliriz”

Tunç Adanır, özellikle dünyada iklim krizinin yaşandığı bu günlerde kasıma girilmiş olmasına rağmen hâlâ yaz havası yaşandığına dikkat çekti, “Kış sert ve ani gelecek” yorumuna bulundu.

“Mevsimler aylara göre ötelenmiş gibi” diyerek konuşmasına devam eden Adanır, bütün dünyada yağışların çok şiddetli olduğunu ve fırtınaların oluştuğunun gözlemlediğini belirterek,  bu koşullara hazırlıklı olup tedbir alınması gerektiğine dikkat çekti.

Adanır, “Son dönemde kısa süreli fakat yüksek debili yağışlarla karşı karşıyayız. Bununla ilgili ülkemizdeki altyapı ve üst yapı eksikliği sebebiyle, göllenme ve sel felaketiyle karşılaşabiliriz” şeklinde konuştu.

“Plansız yapılaşma büyük sorun”

Ülkemizde ciddi anlamda plansız bir yapılaşma olduğuna vurgu yapan Tunç Adanır, bunun önünün alınması ve engellenmesi gerektiğini belirtti.

Toprak ve yeşil alanların yapılaşmaya dönüşmesinin, yağışlı günlerde sıkıntı doğuracağını belirten Adanır, sözlerine şöyle devam etti:

“Plansız bir yapılaşma var. Yeşil ve toprak alanlar yapılaştı. Yumuşak topraktan sert zemine evrildi. Bu yapılaşma toprağın suyu çekmesini engeller ve olası bir sel tehlikesini beraberinde getirir. Yollar yağışlı günlerde su kanalı haline geliyor

Belediyelerin bu konu üzerinde bir takım çalışmalar yapmaya başladığını aktaran Adanır, “Ancak bu çalışmaların ne derece yeterli geleceği tartışılır” diye konuştu.

“Dere yataklarındaki yapıların kontrol edilmesi gerek”

Yüksek debili yağışların kendini göstermesiyle, dere yataklarındaki önlemlerin yetersiz kalacağını vurgulayan Tunç Adanır, “Dere yataklarındaki yapıların kontrol edilmesi ve bu yapılara izin verilmemesi gerek. Adı üzerinde ‘dere yatağı’. Kendi suyunun hareket yatağını ve doğal yapısını oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

Belli iyileştirmeler yapılmaya çalışsa da bunların yeterli olmadığını ifade eden Adanır, yağmurların yaratacağı zararı en aza indirmek için devlet ve yerel kurumlar bütçe ayırıp, tüm havzalardaki gölet, bent, baraj, dere ve dere yataklarının temizlenmesi, bakımının yapılması gerektiğine dikkat çekti. Özellikle göletlerin içinde biriken millerden kapasitesinin azaldığını belirten Adanır, “Tüm suyun göletlerde toplanabileceği sistemin oluşturulması gerekir” şeklinde konuştu.

“Altyapı iyileştirilmeli”

Kış sert yanını göstermeden ve olası bir felaketle karşı karşıya kalmadan belli başlı önlemlerin şimdiden alınması gerektiğini vurgulayan Tunç Adanır, “Şehirde planlı gelişme yapılmalı. Altyapıya yeterli yatırım sağlanmalı. Suyun drenaj sistemiyle doğru şekilde toplanması sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

Adanır, son olarak ise ülkemizde büyük sorunlara sebebiyet veren altyapının bir an önce iyileştirmeye ve güncellenmeye ihtiyacı olduğu vurgusunu yaptı.

1
mutlu
Mutlu
2
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sel baskınına davetiye
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.