
Elmas TOKAY
Ülkemizi etkisi altına alan sıcak hava dalgası 30 Haziran’a kadar devam edecek Meteoroloji Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, 24-30 Haziran tarihleri arasında bölge genellikle alçak basınç sistemi ile sıcak hava kütlesinin etkisi altında kalacak. En yüksek hava sıcaklığı, genellikle İç kesimlerde 36-39 derece, sahillerde ise 32-35 derece dolaylarında seyredecek.
Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nde görevli İç Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanı Dr. Özcan Hüdaverdi, ülkemizi yavaş yavaş etkisi altına alan sıcak havayla ilgili halkın dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Hüdaverdi, sıcak yaz aylarında 10.00-16.00 saatleri arasında güneş altında mümkün olduğunca az kalınması gerektiğini vurgulayarak, uzun süre güneşte kalmanın insan vücuduna çok ciddi rahatsızlıklar yarattığına dikkat çekti.
Az ve aralıklı gıda tüketimi yapın
Vücut ısısını artıracak hareket ve eksersizlerden uzak durulması gerektiğine de işaret eden Hüdaverdi, az ve aralıklı gıda tüketimi yapılması gerektiğini, yüksek proteinli ve yağlı gıdalardan uzak durulmasını istedi. Sebze ve sulu gıdaların tercih edilmesi gerektiğini anlatan Hüdaverdi, kahve ve kola ile alkol içeren içeceklerin az tüketilmesini, bol bol su ve benzeri sağlıklı içecekler alınmasını istedi.
Açıkta kalan gıdalar tehlikeli
Doktor Özcan Hüdaverdi, yaz aylarında, açıkta kalan gıdaların tercih edilmemesini önerdiği uyarılarında, açıkta kalan gıdaların kısa zamanda bakteri ürettiğini, bu nedenle pişirilen gıdaların hemen tüketilmesi ve kalan gıdanın soğuk bir yerde muhafaza edilmesi üzerinde durdu.
Hüdaverdi, özellikle yaz aylarında hastaneye başvuran çoğu vatandaşın dışarıda kalmış bozuk gıda tüketimi sonucu meydana gelen gıda zehirlenmesinden dolayı rahatsızlandığını hatırlattı.
Bol sıvı tüketin
Terleme nedeniyle sıvı kaybı olduğunu, damarlardaki sıvı miktarının azaldığını, bunun da kalpte daha hızlı ve kuvvetli kasılmalara neden olduğunu anlatan Hüdaverdi, bu durumun, risk grubunda olan kişilerde kalp krizine ve spazma yol açabileceğini ifade etti.
Güneş altında fazla kalmanın deri kanseri olma riskini de yükselttiğini, birçok deri rahatsızlığını beraberinde getirdiğini anlatan Hüdaverdi, bunun yanında, kalp krizi, kalp spazmı, ritim bozukluğu, sinir sistemi bozukluğu, bilinç kaybı, bayılma, ishal ve kusma gibi rahatsızlıklara da yol açabileceğini söyledi.
Güneş koruyucu krem sürün
Dr. Hüdaverdi, 10.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmak zorunda kalan vatandaşların yüksek faktörde güneş koruyucu krem sürmesi gerektiğini belirtti. Ancak krem sürülse bile çok fazla güneşte kalınmaması gerektiğine dikkat çeken Hüdaverdi, terleme olmayan ortamlarda kalınmasının riskleri azalttığını anlattı.
Aşırı terleme sonucu vücutta tuz ve potasyum eksikliği olabileceğine de değinen Hüdaverdi, bunun, kalpte ritim ve sinir sistemi bozukluklarına yol açabileceği gibi, bilinç kaybı ve bayılmalara da neden olabileceğini uyarılarına ekledi.
Yorumlar kapalı.