Cypfruvex’in narenciye konsantresi ihracatında yaşadığı sorunlar nedeniyle konsantrenin Yeşil Hat üzerinden satışı için uğraş veriliyor.. Konu Avrupa Birliği yetkililerine iletildi
AB yetkilileri ile iletişime geçildi… Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, narenciye konsantresi ihracatında sorunların yaşanmaya başlanması sonrasında farklı ticaret kanalları açmak için seferber olduklarını kaydetti. “Üreticilerin ürünü Yeşil Hat Ticareti ile gönderilebilsin diye Avrupa Birliği ile iletişime geçtik” diyen Deniz, bunun olabilmesi için AB yetkililerinin teftiş ve denetim yapması gerektiğini anlattı
Bu yıla yetişmez… Cypfruvex Genel Müdürü Cemal Redif, İsrail’e ihraç edilecek narenciye konsantresinin Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden gönderilebilmesinin bu sezona yetişmeyeceğini söyledi. Redif, “Yeşil Hat Tüzüğü açılımını beklerken hasat bitmiş olacak. Çünkü AB’nin fabrikayı, bahçeleri denetlemesi, bütün ürünlerin analizlerini alması ve bunlara onay vermesi gerekiyor. Bunun gelecek seneye yol olması için uğraşıyoruz.” dedi
Cemre CEMALİ
Filistin halkının gördüğü zulme karşı Türkiye’nin İsrail ile ticareti askıya alma kararı dolaylı olarak ülkemizi de etkiledi. KKTC’den 28 yıldır İsrail’e konsantre ürün ihracatı yapılan firmaya ürünler gönderilemiyor.
11 milyon dolarlık mal satışı için yapılan anlaşma kapsamında şu ana kadar İsrail’e yalnızca 3 milyon dolarlık ürün ihraç edilebildi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası, narenciye konsantresinin Yeşil Hat Ticareti kapsamında Güney Kıbrıs’a satılması için girişim başlattı.
KIBRIS’a konuşan Cypfruvex İşletmecilik Ltd. Genel Müdürü Cemal Redif, ihracat ile ilgili yaşanan sorunlara dikkat çekerek “İsrail’e ihraç edilen konsantre ürünlerin yakın zamanda Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden olması çok zor. Olabilir, olması için uğraşacağız, açmak için uğraşacağız.” dedi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz de ülkemizdeki üreticilerin taleplerine göre Yeşil Hat Ticareti ile ilgili girişimler yaptıklarını belirtti. Deniz, Cypfruvex’in narenciye konsantresi ihracatında karşılaştığı sorunların çözüm talebini Avrupa Birliği’ne ilettiklerini açıkladı.
“11 milyon dolarlık mal satışımız vardı”
Cypfruvex İşletmecilik Ltd. Genel Müdürü Cemal Redif, İsrail’in Filistinlilere uyguladığı vahşete karşı anavatan Türkiye’nin yaptırım uyguladığını anımsatarak bu yaptırımdan dolaylı olarak etkilendiklerini ve
valensiya, greyfurt ve mandora ürünlerinin konsantresini İsrail’e ihraç edemediklerini ifade etti.
Redif, KKTC’den İsrail’e yaş meyve ihracatının zaten kapalı olduğunu sadece konsantre ürünlerin ihracının yapılabildiğini belirterek 28 yıldır aynı firmaya konsantre ürün satıldığını açıkladı.
İsrail’e ihraç edilen konsantre ürünlerin yıl bazında değişiklik gösterdiğine vurgu yapan Redif, “Konsantre ürünler İsrail Türkiye ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bazı yıllar İsrail’e 2-3 milyon dolarlık satış yaptığımız da oldu. Bu sene de 11 milyon dolarlık mal satışımız vardı, şu ana kadar 3 milyon dolarlık ürün gönderilebildi. Bu ürünler ihraç edilemiyorsa başka bir yere de satılır ancak bir ürün için anlaşma yapıldı, paranın bir kısmı alındı. Bu anlaşma gerçekleştirilemezse bunun cezai müeyyidesi olur, sıkıntı da budur. Ambargoyu koyan, bu yaptırımı yapan kendileri olmadığı için ürünlerin oraya ulaştırılması ile ilgili çözüm bulunabilirse masrafını da bizim karşılamamızı istiyorlar.” dedi.
“Depolara alıp bekletiyoruz”
Redif, İsrail’e ihraç edilecek ürünleri iptidai yöntemlerle, depolara alıp bekletmeye çalıştıklarını ifade ederek bu noktada yeterli buzluk olmamasının büyük sıkıntı yarattığına dikkat çekti.
İhracatta yaşanan sıkıntının bir bölge özelinde olduğunun altını çizen Redif, “Tabi ki Aralık ayında bize ‘İsrail’e ambargo gelecek’ denildi. Biz de ona göre satış yapmazdık başka ülkelere satardık bu malı. Başka ülkelere de satışımız var ama herkesin bir satış anlaşması vardır. Bir mal için anlaşma yaparsın, yükleme periyodu koyarsın o periyoda göre yüklersin.” dedi.
Redif, narenciye sektöründe yaşanan sıkıntıları şu şekilde anlattı:
“Yaş meyve ihraç edilemiyor, konsantre ihracatı yapılamıyor, istenilen performansa ulaşılamıyor. Akdeniz Meyve Sineğinden dolayı ürünlerin bir kısmı yere döküldü. Yaklaşık bin üretici sırada bekliyor herkesin ürünlerinin kesilmesi lazım. Tek tesellimiz yabancı işçi getirdik. Yönetim Kurulu bu kararı aldı, Başbakanımız bize bu yetkiyi verdi. Bunu konuşabiliyorsak işçi sorunumuz kalmadığı için konuşabiliyoruz. Geçmiş yıllarda Türkiye’den gelen işçilerin hepsi geri döndüğü için kesim ile ilgi sorun yaşıyorduk şimdi kesim ile ilgili sorun yaşamıyoruz ihracat ile ilgili sorun yaşıyoruz. Bir an önce Filistin halkı için de yaşanabilir bir barış olması gerektiğini umuyorum”
Redif, 35 yıldır bu mesleği yaptığını ve karşılaştığı sorunların her zaman üstesinden geldiğini belirterek,
“bunun yolunu da bulacağım bu malı da göndereceğim.” dedi.
“Yeşil Hat Tüzüğü açılımını beklerken hasat bitmiş olacak”
Cypfruvex Genel Müdürü Cemal Redif, İsrail’e ihraç edilecek ürünlerin Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden gönderilebilmesi ile ilgili de şunları söyledi:
“Yeşil Hat Tüzüğü açılımını beklerken hasat bitmiş olacak. Çünkü Avrupa Birliğinin fabrikayı, bahçeleri denetlemesi, bütün ürünlerin analizlerini alması ve bunlara onay vermesi ancak haziran sonunda gerçekleşebilir. O zaman da sezon bitmiş olur. Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden yakın zamanda olması çok zor, olabilir, olması için uğraşacağız, açmak için uğraşacağız ancak gelecek seneye yol olsun diye uğraşacağız.”
Redif, paketleme ile ilgili de şu an aynı sorunu yaşadıklarını dile getirerek Güney Kıbrıs’a bahçeden ürün gönderebiliyorken; hala paketleme ürünü gönderemediklerini anımsattı.
Bu noktada yaşadıkları sıkıntının da aynı sıkıntılar olduğunu ifade eden Redif, “Ürün gönderebilmen için Avrupa Birliği bahçede analizini alacak. O üreticinin malının ayrı olarak işleyip ayrı olarak paketleyip ayrı olarak numunesinin alınması gerekiyor.. Avrupa Birliği de bunun analizini yapacak ve tamamsa o zaman bunu Güney’e gönderebiliriz.” dedi.
Redif, “Bu işler öyle o kadar kolay değil. 1974’ten beri yapılamadı. Bostancı kapısı Yeşil Hat Tüzüğü üzerinde hiçbir zaman açılıp da çalıştırılamadı. Açacağız, paketlemeyi de açacağız, konsantreyi de açacağız ancak bunlara umut bağlayarak şu anki süreci yönetemeyiz. Yöntemleri bulunup gelecek seneye hazırlık olur ancak..” vurgusu yaparak fabrikanın günlük konsantre kapasitesi hakkında da bilgi verdi.
“Konsantre kapasitesi maksimum seviyeye çıkarıldı”
Fabrikadaki konsantre tesisinin kapasitesinin eski model makinelerde 7 iken, yeni model makinelerde en fazla 6 makine ile çalıştırabildiğini ifade eden Redif, mevcut olan beş sıkma makinesine ek olarak bir sıkma makinesi daha aldıklarını açıkladı.
Redif, yeni model makinelerin sıkım kapasitesinin yüzde 30 daha fazla olduğunu belirterek kapasiteyi maksimum seviyeye çıkardıklarını söyledi.
Şu anda sezonluk tam kapasite işleme kapasitesinin 60 bin ton yaş meyve olduğunu ifade eden Redif, “Konsantre tesisi günlük 400-450 ton yaş meyve işleyebilecek kapasitedir. Meyve olarak 500 ton da işleyebilir ancak 500 ton meyve suyunu yapamazsınız sadece 400-450 ton civarındaki meyvenin suyunun imalatını yapabilecek kapasitededir.” dedi.
Deniz: Bu talebi Avrupa Birliği’ne ilettik
KTTO Başkanı Turgay Deniz, bu yıl narenciye sektöründe ciddi sorunlar yaşandığını, narenciye ürününün yaş olarak ihracatında yaşanan sorunlar nedeniyle de sıkmaya özel önem verildiğini ifade ederek ürününün bu yolla değerlendirilmesine çalışıldığını belirtti.
Deniz, narenciye konsantresi ihracatında da sorunların yaşanmaya başlanması ile sıkıntıların arttığına dikkat çekerek Kıbrıs Türk Ticaret Odası olarak bu sıkıntıların ortaya çıktığı ilk günden beri sorunlarla ilgilenildiğini ve yeni ticaret kanalları açmak için seferber olduğunu kaydetti.
Ülkemizdeki üreticilerin taleplerine göre Yeşil Hat Ticareti ile ilgili girişimler yaptıklarının altını çizen Deniz, Kıbrıs Türk Ticaret Odası olarak bu talebi Avrupa Birliği’ne ilettiklerini açıkladı.
Deniz, Yeşil Hat Ticareti kapsamında narenciye ürünlerinin Güney Kıbrıs’a geçmesinin mümkün olduğunu ancak konsantrenin işlenmiş ürün kapsamında olduğuna dikkat çekerek işlenmiş gıdaların Yeşil Hat üzerinden ticaretinin mümkün olabilmesi için Avrupa Birliği yetkilileri tarafından teftiş ve denetime ihtiyaç olduğunu belirtti.
Cypfruvex’in narenciye konsantresi ihracatında karşılaştığı sorunların çözümü için girişim yaptıklarını ve çalışmalarının devam ettiğinin altını çizen Deniz, şöyle devam etti:
“Narenciyenin Yeşil Hat Ticareti kapsamında Güney Kıbrıs’a satılması bu çabaların olumlu bir sonucu olarak değerlendirilmelidir. Umarım en kısa zamanda gerekli olan denetimler ve teftişler yapılacak. Böylece ilk kez Yeşil Hat üzerinden narenciye konsantresinin de ticaretinin önü açılmış olacak.. Tesisin ve ürünün AB uzmanları tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu süreçleri başarı ile tamamlayıp ürünün satılmasına katkıda bulunabilirsek ne mutlu bize. Üreticilerimizi biraz olsun rahatlatmayı bir görev olarak görüyor ve çalışmaya devam ediyoruz. Bu ticarette belge veren yetkili kurum Kıbrıs Türk Ticaret Odası’dır. Yeter ki AB tarafından bu denetim yapılsın ve onayı alınsın.”
Deniz, Güney Kıbrıs’ta Avrupa Birliği tek pazar uygulaması olduğunun altını çizerek “Tek pazar uygulaması ile Güney Kıbrıs’ın da diğer ülkelere yaptığı ticari anlaşmalar kapsamında ürünler başka ülkelere de sevk edilebilir.” ifadelerini kullandı.
Yorumlar kapalı.