Sanayideki tabuları yıktı!



featured




‘Mekaniker kalfalık’ belgesini alan ilk kadın olarak, birçok genç kıza da ışık tutan Simge Özkalp, küçük yaşlarda heves ettiği ‘araba tutkusu’nu geliştirerek, “kadınsın yapamazsın” algısını kırdı.

“Kadın yeter ki istesin”… Bu yaşına kadar inşaat, elektrik, oto mekanik, muhasebe gibi pek çok alanda çalışan Özkalp, kadın olarak bu alanlarda yer edinmeye çalıştığı yıllarda erkeklerden tepki gördüğünü söyledi. Kadınların her işi yapabileceğine dikkat çeken Özkalp, “at gözlüğünüzü çıkartın, bir kadın yeter ki istesin!” ifadelerini kullandı.

Emine Gül ÖZER

Küçük yaşlarda oyuncak bebeklerle oynamak yerine, kamyon ve arabalara ilgi duyan Simge Özkalp, araba tutkusunu geliştirerek, sanayideki tabuları yıktı.

İstemediği bir bölümden mezun olduktan sonra, 12’li yaşlarında ilgi duyduğu alana yönelen Özkalp, ‘Mekaniker kalfalık’ belgesini alan ilk kadın olarak da, birçok gence de ışık tuttu.

Lise dönemindeyken, çok sevdiği bir abisinin garajında her şeyin başladığına dikkat çeken Özkalp, “elime ilk İngiliz anahtarını orada aldım, ilk lastiğimi orda söktüm, ilk havayı orada bastım.” ifadelerini kullandı.

Oto mekanikerliğin yanı sıra, daha önce inşaat sektörü, muhasebe, insan ilişkileri gibi bölümlerde de çalışan Özkalp şimdilerde yine erkeklerin yoğunlukla tercih ettiği Off Road servis giriş-çıkış hakemliği mesleğini de yürütüyor.

Özellikle erkeklerin yöneldiği mesleklerde, kendine bir yer edinen Özkalp, mesleğe başladığında çok fazla tepki gördüğünü kaydederek, ‘kızsın yapamazsın’, ‘makine senden daha ağır’ gibi zorbalığa da maruz kaldığının altını çizdi.

Özkalp sanayiye girdiği gün ve bugün arasında çok fark olduğuna dikkat çekerek, “insanlar artık at gözlüğünü çıkartsın, kadın isterse her şeyi yapabilir.” dedi.

“Oto tamirciliğine merakım ortaokulda başladı”

   Ortaokul döneminde oto tamirciliğine merakının başladığını fakat annesinin başka bir liseye kayıt yapması üzerine hayatının tekrar şekillendiğine dikkat çeken Özkalp, “lise dönemine geçiş yapacağım dönemlerde Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesine gitmek istedim. Annem o dönemler beni Haydarpaşa Ticaret Lisesi’ne bıraktı. Oradan yürüyerek Sedat Simavi’ye gittim ve süpürgeyle dayak yedim annemden çünkü okulda hiç kız öğrenci yoktu motor bölümünde.” ifadelerini kullandı.

Lisede muhasebe bitirdikten sonra hayallerinin peşinden gittiğini ifade eden Özkalp, “İster istemez Haydar Paşa Ticaret Lisesi muhasebe mezunu oldum. Lise dönemindeyken, çok sevdiğim bir abim vardı onun garajında oto tamircilik serüvenim başladı. Elime ilk İngiliz anahtarını orada aldım, ilk lastiğimi orda söktüm, ilk havayı orada bastım.” dedi.

“Araba tutkumdan ötürü yarışlara da merak saldım”

Özkalp, çok küçük yaştan beri bebeklerle oynayan bir insan olmadığına vurgu yaparak, “İki erkek kardeşim var, onların kamyonları ve arabalarıyla oynardım. Bebek hediye geldiğinde, öldü bu diyerek çöpe atardım. Mesleki olarak ilk zamanlarda elektriğe ilgim vardı. Annem bu prize dokunma, çarpılacaksın dediğinde bile inatla sokardım. Bir kaç defa çarpılınca anladım ki bana göre değil.” ifadelerini kullandı.

Mahallede sürekli erkek çocuklarla iç içe büyüdüğünü söyleyen Özkalp, “Onlar hep oto tamir, elektronik gibi mesleklere yöneldi, benim onlardan merakım daha fazlaydı. Bu arada çok büyük araba tutkum var, bu tutkumdan ötürü yarışlara merak sardım. Yarışlarda rahmetli Ahmet Şevkioğlu, hadi benim küçük sensin diye diye, garajına gitmeye başladım. Yarışlara gittiğimde onun arabasına servis, cam silme, lastik sökme, takma gibi basit şeylerle kendimi geliştirdim.” şeklinde konuştu.

“Kızsın bu işi yapamazsın” diyenlere inat yaptım!

   Genellikle erkeklerin çalıştığı her alanda kendine bir meslek edindiğine vurgu yapan Özkalp, çalıştığı işleri şu ifadelerle özetledi;

   “Lise bittikten sonra inşaat sektörüne de atıldım. Yine ‘bu işi yapamazsın’, ‘kız çocuğusun’ sözleriyle karşılaştım. 7 yıl orada çalıştım. 7 yıl boyunca kamyonlarla, ihaleler, vanlarla birlikte bir süreç geçirdim. 7 yılın sonunda özel sektörde muhasebe, bilgi işlem sorumlusu gibi yerlerde yer aldım. Baktım bu işler bana göre değil, sanayi ve motor yağını seviyorum ben. Sanayide farklı bir yerde işe başladım. 2008 yılında da off road ve drift yarışlarında servis hakemliğine başladım ve devam ediyor bu süreç. Kuzey Kıbrıs Off Road Derneği ve Kyrenia Off Road Derneği’nin yönetim üyesiyim aynı zamanda yarışlarda servis giriş- çıkış hakemiyim. Şu anda ise Behiç Topçu Garaj’da çalışıyorum. Makinistlik işine çok karışmıyorum, muhasebeye bir ayak destek oluyorum ve kadın müşterilerin anlayacağı şekilde konuşma sergiliyorum.”

“Erkeklerden baya tepki gördüm”

Zorlamalar ve baskılarla Esnaf ve Zanaatkarlar’daki Özlem hocasının Milli Eğitim Bakanlığı’na kendisi için ‘ilk kadın oto mekaniker mezunu’ olacak diyerekten oto mekanik bölümü açtırdığına vurgu yapan Özkalp, “Esnaf Zanaatkarlar’da mezun olana kadar, erkeklerden baya tepki gördüm. Sanayiye ilk adım attığımda, yarışlarda ilk hakemlik yaptığımda da aynı şekilde.. “sen nasıl yapacaksın”, “makina senden ağır” gibi birçok sözlere maruz kaldım ama yılmadım hiçbir zaman ve kulak asmadım.” ifadelerini kullandı.

Bu uğurda çok fazla eğitim aldığını ve bu konuda kendini geliştirdiğini ifade eden Özkalp, “Opel’de çalıştığımda da yüz binlerce eğitim ve sertifika aldım. Her zaman söylediğim bir şey var, “bir kadın bir çocuğu 9 ay boyunca karnında taşıyabiliyor, rahminden bir canlı çıkartabiliyorsa her şeyi yapabilir.” Her zaman söylediğim bir diğer şey ise, “at gözlüğünüzü çıkartın, bir kadın yeter ki istesin!”… mezun olduktan sonra Güzelyurt Meslek Lisesi’nde de çok sevildim ve bir kız öğrenci benden sonra oto mekanikerlik bölümüne yazıldı. Bir nevi cesaretlendirdim ve tabuların yıkılmasına vesile oldum.” dedi.

“Şu an da sanayinin gülü, kraliçesiyim”

   Çok fazla zorbalığa maruz kaldıktan sonra, tabuların yıkıldığını esnafın ve insanların kendisine alıştığını kaydeden Özkalp, “Sanayide gelmem, sanayide olmam bir olaydı.Şuan da sanayinin gülü, sanayinin kraliçesiyim.. burada tabuları kırdım. İnsanlar artık alıştı..esnaf alıştı. Yedek parça dükkanlarının çoğunda kadın çalışan yoktu, onlarda da artış yaşandı. Marjinal tarzım da dikkat çekiyor.. İsmimi unutan, mavi saçlıya gidelim diyor..” ifadelerini kullandı.

“Kadınlar her alanda oldu ve olacak”

Kadın, erkek ayrımı yapmaksızın herkesin her işi yapabileceğine, özellikle kadınların istedikten sonra her alanda başarı elde edebileceğini dikkat çeken Özkalp, şunları aktardı;

“Her zaman için kadın ne isterse yapabilecek bir potansiyele sahiptir. Bedenen belki güçlü olmayabilir ama ruhuyla, aklıyla ve kalbiyle gerçekten istediği her şeyi yapabilir. Bir kadın anne oluyor, çocuk doğuruyor, işe gidiyor, evi çekip çeviriyor, eşiyle ayrı ilgileniyorsa mesleğinde de zaten güçlü bir karaktere sahip olduğu için tüm meslekleri yapabilecek kapasiteye, her kadın sahiptir. Eski tarz düşünceleri olan insanlar artık bu döneme alışsınlar. Kadınlar her alanda oldu ve olacak.”

0
mutlu
Mutlu
1
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sanayideki tabuları yıktı!
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.