Rüzgarla dans eden adam



featured




Muazzez Gazihan Katipoğlu

Ayaklarının altındaki board yardımıyla dalgaları aşıp, ellerinde tuttukları uçurtma sayesinde havalara uçan cesur sörfçülerin sporu Kite Surf…Ve ülkemizde bu spora dörtt elle sarılan bir isim…Reşat Karagözlü…

Deniz, heyecan, adrenalin, sıcak hava, güneş, mücadele… Her mevsimde yapılabilecek en güzel sporlardan biri olan Kitesurf, tüm bunları içinde barındırıyor! Üstelik yaşı da yok! Kitesurf veya kiteboard olarak biliniyor. Bir rüzgar sporu; windsurf, surf, su kayağı, uçurtma ve yamaç paraşütü gibi sporların ve jimnastik hareketlerinin kombinasyonundan oluşuyor.Ülkemizde 2008 yılından sonra bu spora ilgi duyulmaya başlandı. İlginenlerin sayısı her geçen gün artıyor. O kişilerin eğitim için başvurduğu isimlerden Reşat Karagözlü, 2011 yılında tanıştığı bu spora önce gönül verdi, eğitmen oldu.

Karagözlü, Kitesurf’ün ileride çok rahat bir turizm aracı olabileceğini ve ailelerin çocuklarını tehlikesiz olan bu spor dalına teşvik etmeleri gerektiğini dile getiriyor.

Onun hikayesi pek çok kişiye örnek olabilecek nitelikte… İş bulamayınca  deniz sporlarına yönelen ve hayatındaki en doğru tercihi yaptığına inanan, 2011’den bu yana rüzgarı takip eden, her rüzgarlı havada soluğu denizde alan Reşat Karagözlü… “Ben her rüzgar çıktığında ve Kitesurf yapmaya gideceğimde,  aşık olduğum  kadınla ilk buluşmaya gidecek gibi hissediyorum” diyor…

 

“İş bulamayınca, deniz sporlarına yöneldim”

KIBRIS: Öncelikle sizi yakından tanıyabilir miyiz? Kitesurf’le tanışmanız nasıl gerçekleşti ve o günden beri bu spor hayatınızda nasıl bir yer tutuyor?

Karagözlü:1985 Lefkoşa doğumluyum, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde lisans eğitimimi uluslararası İlişkiler üzerine tamamladıktan sonra Galler’de yüksek lisans eğitimimi küresel politika üzerinde tamamladım. Hayatımın büyük bir bölümünde hep bir spor dalı ile uğraştım bugüne kadar.

Kiteboardu ilk olarak 2007 yılında Galler’de gördüm, ilk gördüğümde “çok zor bir spora benziyor heralde ben bunu başaramam” dedim. Daha sonra 2011 yılında hem arkadaşım hem de ortağım olan Burhan Kırmızı sayesinde bu spora başladım. Kiteboard eğitimimi Türkiye’de Gökova bölgesinde tamamladım. O dönemlerde askerliği yeni bitirmiştim, iş arıyordum diye boş zamanım vardı ve bu zamanımı hep kiteboard yaparak değerlendiriyordum. Bu spora gönülden bağlanmıştım, 2013 yılında bu işi profesyonelce yapmaya ve bu sektörün bir parçası olmaya karar verdim, dükkanımı açtıktan sonra Hollanda’da eğitmenlik eğitimimi tamamladım.

 “2008’den sonra bu spora ilgi oldu”

KIBRIS: Kitesurf ülkemizle ne zaman tanıştı?

Karagözlü:İlk üretim olan Wipika marka uçurtma 1998 yılında bir arkadaşımız tarafından geldi. Fakat o dönemde etrafında fazla ilgilenen biri olmadığından dolayı bu işi o dönemde başaramadı. Daha sonra 2008 yılından sonra bu spora ilgi duyulmaya başlandı. İlk olarak 2013 yılında ben dükkanı açtığımda tahminen 10 kişi bu sporu yapıyordu, şu anda ise bu rakam 150 civarındadır.

KIBRIS: Çocukken de spora ilgi duyuyor muydunuz?

Karagözlü: İlkokuldan başlayarak  hep sporun içindeydim, basketbol, badminton, rüzgar sörfü ve zıpkınla balık avcılığı ile uzun yıllar uğraştım

 “Hayatım ;Kitesurf…”

KIBRIS: Deniz tutkunuzdan da konuşalım…

Karagözlü:Kitesurf’e başlayana kadar çocukluktan gelme hobim olan zıpkınla  balık avlamaya  giderdim. Artık bunu yapmıyorum. Denizde geçirdiğim tüm vakit Kitesurf  odaklı oldu.

“Biz bir ada ülkesiyiz bundan dolayı çok şanlıyız”

KIBRIS: Hangi denizler bu spor için uygun?

Karagözlü: Biz bir ada ülkesiyiz. Bundan dolayı çok şanslıyız. Rüzgarın yönü ile bağlantılı olarak hemen hemen adanın dört bir tarafında bulunan kumsallarda bu spor yapılabilir.  Kışları Mağusa körfezi üzerinde oluyoruz genelde. Yazları ise Güzelyurt körfezinde. Çok kalabalık insanların yüzdüğü yerlerde bu sporu yapmayı tercih etmiyoruz. Hem onlara tedirginlik vermemek adına hem de güvenlik açısından…

KIBRIS:Senin favori sörf mekanın neresi? En çok nerede vakit geçiriyorsun?

Karagözlü: Akdeniz sahilinde yapıyorum en fazla…Kışları Mağusa, Glapsides ve Bafra.Tabi ara ara Alagadi,Vasilya,Bafra Lefke ve Larnaka’da.

KIBRIS: Dünyada kitesurf yaptığınız en iyi bölge neresi?

Karagözlü:Bügüne kadar bir çok yerde kitesurf yapma şansı buldum(Tarifa, Kanarya Adaları, Zanzibar (Afrika), Sri Lanka, Hollanda, Türkiye. Bunların arasında en iyisi Sri Lanka idi. Mevsimine göre popüler olan yerler değişsede en popüler olanları Tarifa, Brezilya ve Güney Afrika’dır.

KIBRIS: Bu sporun eğitmenisiniz….Eğitiminizi nerde aldınız?

Karagözlü:Ben eğitimimi Hollanda’da aldım. Bu eğitim Uluslararası Kitesurf  Organizasyonu (IKO) tarafından  düzenlenen bir kurstu ve halen IKO’ya bağlı bir eğitmen olarak çalışıyorum.Tüm öğrencilerime kursları tamamlandıktan sonra uluslararası geçerliliği olan sertifika veriyoruz.

KIBRIS: Bu sporu düzgün yapabimeyi ne kadar zamanda öğrenebiliriz?

Karagözlü:Eğitim süresi boyunca tüm ekipmanları öğrencilere sağlıyoruz. Derslerimiz ortalama 8 saat sürüyor. Bazen bu süreyi aşan öğrenciler olsa da herhangi bir ekstra ücret talep etmiyoruz.

 

KIBRIS: Hangi ekipmanlara ihtiyacımız var ?

Karagözlü:Bir uçurtma, bir board, birde belinize taktığınız kemer gibi olan harnes’e (trapez) ihtiyaç oluyor. Rüzgarımız stabil olmadığından bu spora gönül veren kişilerin en az iki uçurtması olması gerekmektedir.

“Pahalı bir spor değil”

KIBRIS: Peki, işin ekonomik boyutu? Kitesurf pahalı bir spor mu?

Karagözlü: Kitesurf aslında ilk başta pahalı gibi gözükse de pahalı bir spor değildir. Bir yeni set aldığınızda ortalama 4 yıl başka bir ekipmana ihtiyacınız olmaz ve bu süreçte de ekipmanınızı yenilemek isterseniz ikinci el olarak satıp yenileyebilirsiniz.

KIBRIS: Kitesurf haricinde ilgilendiğiniz başka spor dalları var mı?

Karagözlü:Şu an için ilgilendiğim başka bir spor dalı yok maalesef. Fakat yakında hayatıma başka bir spor dalı da katacağım.

“Ülkemizde dört mevsim yapılabilir”

KIBRIS: Mevsim önemli mi Kitesurf için?

Karagözlü:Bizim ülkemizde dört mevsim yapılabilecek bir spordur. Kitesurf tamamen rüzgar ile alakalı bir spor dalıdır ve Kıbrıs’ta dört mevsimde rüzgar bulmak mümkün. Dünyada ise mevsimine göre her gün rüzgar alan yerler var.

“Biz bir ada ülkesiyiz, sonuna kadar değerlendirmeliyiz”

KIBRIS: Daha çok kimler talep ediyor, meraklıları kimler?

Karagözlü:Genelde 25-40 yaş arasında olan kişiler bu spora başlamak istiyor. Biz bir ada ülkesiyiz, denizimizi sonuna kadar değerlendirmeli ve  adrenalin dolu gençlerimizi bu duygularını çok rahat tatmin edebilecekleri sporlara yönledirmeliyiz. Bu spor dallarının başını çekenlerden ve en güvenli olanlardan bir ise Kitesurf’dür.

“Kitesurf çok rahat bir turizm aracı olabilir”

KIBRIS: Kitesurf ile ilgili gelecekte gerçekleştirmek istedikleriniz nelerdir?

Karagözlü:Kitesurf çok rahat bir turizm aracı olabilir ve en önemliside sürdürülebilir bir turizm. Tükkettiğimiz bişey yok sadece rüzgarı kullanıyoruz.

“Su sporları devlet tarafından desteklenmiyor”

KIBRIS: Peki yetkililerimiz ne diyor bu konu hakkında? Onlarla görüştünüzmü?

Karagözlü:Ada ülkesi olmamıza rağmen su sporlarının gelişimi devlet tarafından desteklenmiyor. Üç veya dört yıldır bize bir yer verilmesi için müracaatlarda bulunuyoruz fakat şu ana kadar başarılı olamadık Bu yer verildiği takdirde bu işin turizm kanalını açmayı planlıyoruz.

“Emin ellerde öğrenmeniz şart”

KIBRIS: Bu sporun yaygınlaşması ve gelişmesi için önerileriniz nelerdir?

Karagözlü:Çok önemli olan diğer bir husus; bu işin ülkemizde sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamaktır.” Ben malzememi alayım, kendim öğrenirim” demek veya bu sporu yapıyor olmanız, eğitmen olabileceğiniz anlamanı gelmiyor. Ki şu anda bu dalda bu trendler ön plana çıkmaya başladı. Bunlar çok yanlış ve tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu işi birilerine öğretmek istiyorsanız belirli bir tecrübenin üstünde olup gerekli mercilerden eğitmenlik eğitimi almanız gereklidir.Bu spor en güvenli extreme sporlardan biri olsa da emin ellerde bu sporu öğrenmeniz şarttır. Aksi çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

“Adrenalin!!!”

KIBRIS: Bu sporu yaparken hissettiğiniz en baskın duygu nedir? Bu duyguyu biraz açıklayabilir misiniz?

Karagözlü:Adrenalin!!! Ben her rüzgar çıktığında ve Kitesurf yapmaya gideciğimde aşık olduğum sevgilimle ilk buluşmaya gidecek gibi hissederim ve gözüm başka bişey görmez.

KIBRIS: Kitesurf öğrenmesi zor olan bir spor mu? Yeni başlayan bir kişi ne kadar sürede sörf yapıyor duruma gelebilir?

Karagözlü:Kesinlikle öğrenmesi zor bir spor değildir. Bir kişi eğitimini tamamladıktan sonra kendi başına gayet emniyetli bir şekilde suda vakit geçirebilir. Bu işte kendini ne kadar geliştireceği ise o kişinin suda ne kadar zaman harcadığına ve yeteneğine bakar.

30  kilodan fazla olanlara uygun

KIBRIS: Kaç yaşında bu spora başlanmalı?

Karagözlü:Bu sporda alt limit 30 kg’dır aslında. Bu kiloya erişmiş biri başlayabilir. Geçen yıl 9 yaşında bir öğrencim vardı şu an adanın en küçük sörfçüsüdür. Yaş olarak herhangi bir üst limit ise yoktur, kilo olarak ise 140kg’dır.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Rüzgarla dans eden adam

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir