Rakam korkunç: Ülkedeki diyabet hastası sayısı 1496



featured




14 Kasım Dünya Diyabet Günü çerçevesinde KIBRIS’a konuşan Diyabet Derneği Başkanı Handan Bilgehan Mert, ülkedeki diyabet hastası sayısının bin 496 olduğunu açıkladı.

“Farkındalık artırılmalı”… Son yapılan taramalarda bin 496 kişiye diyabet teşhisi konulduğu, yapılan tarama ve çıkan hastalık oranının yüzde 34’e tekabül ettiğini söyleten Mert, bunun korkunç bir rakam olduğunu vurguladı. Başkan Mert, acilen toplumun farkındalığının artırılması gerektiğini kaydetti.

“Devlette sadece 1 doktor var!”… Başkan Mert, “Hasta sayısının çokluğuna rağmen ülkemizde sadece 5 endokrin uzmanı var; bunların yalnızca biri devlette hizmet veriyor. İlaç konusunda da zaman zaman ciddi sorunlar baş gösterirken, hastaların ihtiyaç duyduğu ‘Galvus’ isimli ilaç ise şu anda eczanelerde bulunmuyor.” dedi.

Emine Gül ÖZER

Diyabet olarak bilinen ‘şeker hastalığı’, ülkemizde bir hayli yaygın bir hastalık. Diyabet, pankreasın yeterince insülin üretememesi veya vücudun onu doğru kullanamaması sonucu kan dolaşımında şekerin birikmesine bağlı kanda yüksek şeker varlığına neden olan kronik bir hastalık türü.

Diyabete bağlı olarak vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürme şekli etkileniyor ve kandaki şeker düzeyinin yükselmesine sebebiyet veriyor.

Ülkemizde de azımsanmayacak kadar diyabet hastası var. Hastalığa yakalananlar hem ilaç hem de doktor açısından çeşitli sıkıntılar yaşıyor.

Son yapılan taramalarda bin 496 kişiye diyabet teşhisi konuldu. Hasta sayısının çokluğuna rağmen ülkemizde sadece 5 endokrin uzmanı var ve bunların yalnızca biri devlette hizmet veriyor.

İlaç konusunda da zaman zaman ciddi sorunlar baş gösterirken, hastaların ihtiyaç duyduğu ‘Galvus’ isimli ilaç ise şu anda eczanelerde bulunmuyor.

Hastalığa dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için her yıl 14 Kasım’da Dünya Diyabet Günü düzenleniyor.

Bu bağlamda KIBRIS’a konuşan Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Handan Bilgehan Mert, ülkemizde bu hastalıkla mücadele verenlerin yaşadığı zorluklara değindi.

“Hastalık, ülkemizde azımsanacak bir seviyede değil”

Ülkemizdeki diyabet hastalarının sayısına dikkat çeken Dernek Başkanı Mert, “Ülkemiz nüfusunun ne olduğu bilinmediği için diyabetli sayısı da kesin olarak bilinmemektedir.” dedi.

Mert, şöyle devam etti:

“En son böbrek ve diyaliz bölümünün 2 yıl süren ve geçen yıl tamamlanan böbrek, tansiyon ve diyabet taraması yapılmış, 4 bin 388 kişi taranmış, bunların bin 496’sına diyabet teşhisi konulduğu bildirilmiştir. Bu da bize yüzdeliğe vurulduğu zaman %34 gibi korkunç bir orana tekabül ettiğini gösterir.

Bu araştırma genelde böbrek hastaları arasında yapıldığı için net bir bilgi vermez. Yine de bizlere şöyle bir bakış açısı verir. ‘Diyabet Prevalansı toplumumuzda hiç de azımsanacak bir seviyede değil.”

Acilen toplumun farkındalığını artırmak gerektiğini belirten Başkan, “hükümetin sağlık politikası geliştirmesi gerekmektedir. Diyabet taraması konusunda ise size söyleyebileceğimiz tek bir cümle var. O da hangi hastalık konusunda toplumun dahil edildiği bir tarama yapılıp raporlandırılmış olur. Kısaca genel olarak nüfusun kaçı diyabet hastasıdır diye net bir bilgi yoktur.” şeklinde konuştu.

“Hastane doktoruna ulaşmak çok zor”

Diyabet hastalarının yaşadığı en büyük sorunları da anlatan başkan, “Diyabetli hastalar hastane doktoruna ulaşmakta çok problem yaşıyorlar. Hastalar randevu alabilmek için her ayın 20’sinden itibaren sabah sabah telefonun başına oturup 1101’i arayıp randevu almaya çalışıyor, çoğu zaman da randevu alamıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Ekonomik gücü olan kişilerin özelde doktora ulaşıp kendi bireysel çabaları ile diyabetle mücadele etmeye çalıştıklarını aktaran Mert, “Özellikle de kurula ihtiyacı olan diyabetliler, kurulları bir yılda bittiği için her yıl bu işlemi yapmak zorunda kalıyorlar. Randevu alamadıkları için kurullarını yenilemekte büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. İlaç ve sensör eksikliği durumunda ihtiyaçlarını dışarıdan alıp ödemek zorunda kalıyorlar. Bu durum da çoğu hasta için ekstra maddi külfet oluşturuyor.” şeklinde konuştu.

“Piyasada Galvus isimli ilaç yok”

Diyabet hastalarının ilaç konusunda da ciddi sıkıntılar yaşadığını, çoğu zaman belirli ilaçların bulunmadığını, bulunsa dahi fiyatlarının yüksek olmasının sorunlar doğurduğunu aktaran Mert, konu ile ilgili şunları paylaştı:

“Tüm ilaçlarda olduğu gibi oral diyabetik ilaçlarda da eksiklik olabiliyor. Örneğin şu anda Galvus isimli ilaç eczacılıkta yok ve dışardan alma zorunluluğu var. Doktor 2 aylık kurul ilacı yazıyor ve yazılan ilaç devlette olmadığı için dışardan alınmak zorunda kalınıyor ve 2 kutu ilaca 1,560 TL ödenmesi gerekmektedir. (Bugünkü fiyatıyla) Paranız yoksa çok zorluklar yaşayabiliyorsunuz. Sigortalı iseniz evet bir yerde paranızın bir kısmı size ödeniyor ama ‘siz ilacı alırsınız ve sigortalar size artık ne zaman ödeme yaparsa’…”

“Ülkemizde sadece 5 endokrin uzmanı var”

Bu hastalıkla mücadele kapsamında ülkede alanında uzman çok az sayıda doktorun olduğuna işaret eden Mert, şunları kaydetti:

“Ülkemizde 5 yetişkin endokrin uzmanı vardır. Fakat devlet hastanesinde çalışan sadece bir yetişkin endokrin uzmanı vardır. Bütün hastalara bir kişinin bakması tabii ki imkansız. Özellikle kurulu biten hastalar zorluk yaşıyor ve endokrin uzmanına görünmeden kurula girmeleri mümkün olmadığı söz konusu iken, ilgili doktorun hafta bir gün sadece kurul ilacı alan hastalara yardımcı olması ve kurula sevk etmesi yapılabilir ise hastalar için çok daha faydalı olur inancındayım.”

Hastanede bir de çocuk endokrinoloğu bulunduğunun da altını çizen Başkan, son olarak Dünya Diyabet Günü’ne yönelik şu ifadeleri kullandı:

“Tüm insanların sağlıkları için, gerek ilaca gerekse doktora ulaşmalarının daha kolay ve daha ucuz bir yöntemle iyileştirilmesi ümidi ile…”

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Rakam korkunç: Ülkedeki diyabet hastası sayısı 1496
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.