
KKTC’nin ilk kadın rallicilerinden Eskimuhtaroğlu için hem rallide hem de hayatta frene basmak yok.
Elif ŞEN ÇATAL
Henüz küçük bir çocukken arabalara duyduğu ilgiyi hız, adrenalin ve tutkuyla harmanlamış; aldığı ödüllerle kadın olarak birçok kız çocuğunun hem yolunu açmış hem de örnek olmuş bir isim Tuğçe Eskimuhtaroğlu…
İmkansızlıklar içinde kendi imkanlarını yaratarak imza attığı başarılar sadece rallide değil aynı zamanda hayat yarışında da ne denli başarılı olduğunun ispatı niteliğinde.
KKTC topraklarında sporun hangi alanıyla ilgilenirseniz ilgilenin karşınıza çıkan engeller önünüze taş koysa da o, taşlı yollardan inançla, tutkuyla azimle geçip ödüllerle taçlandırmış hayatını. Tuğçe Eskimuhtaroğlu, kadın isterse her şeyi, her işi yapar fikrini bir kez daha doğrulatıyor insana.
Tuğçe Eskimuhtaroğlu, hem mimar hem de lisanslı bir rallici. Mimarlık mesleğini yaparken şantiyelerde, rallideyse yollarda erkek dünyasının içinde. ‘Kadın’ olmaktan dolayı ne pozitif ayrımcılık istiyor ne de ‘Kadın işi değil’ önyargısını kabul ediyor.
Sadece hayata kendi renkleriyle akıyor. Akarken de içinde hiç bitmeyen hız tutkusu, arabalara olan sevgisi ve gençlere örnek olabilmenin verdiği mutluluk var.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde en büyük tutkusu ralliyi ve yolculuğunu KIBRIS Gazetesi okurları için Eskimuhtaroğlu’yla konuştuk.
Günlüğe yazılan dilekler
Eskimuhtaroğlu, ilk gençlik yıllarında yazdığı günlüklerde bile araba sürmeye duyduğu merakı yazmış, 18 yaşını doldurur doldurmaz da aldığı ehliyetle direksiyon başına geçip hayalleri için basmış marşa.
Ehliyet almak için katıldığı eğitimlerde ders veren öğretmenlerinin bile dikkatini çekecek kadar iyi araba süren Eskimuhtaroğlu’nun hayatında acemi sürücü deyimihiç yer almamış. Acemilik çekmeden başladığı trafik deneyimi kısa sürede hayatının tutkusu ralli yarışlarında yer almasını da sağlamış.
İlk drag yarışı, profesyonelliğe merhaba
2007 yılının Mart ayında düzenlenen bir drag yarışıyla profesyonel sürüşe de merhaba dediğini anlatan Tuğçe Eskimuhtaroğlu, katıldığı ilk yarışta önemli de bir başarıyı nasıl ettiğini şu sözlerle anlatıyor:
“Ülkede ikinci kez düzenlenen drag yarışlarına katıldım. Yarışa katılan tek kadın yarışçıydım. Tüm rakiplerimi eledim. Sonrasında o dönemi takip edenler çok iyi hatırlar eski asfalttan yeni dökülen asfalta geçilerek yarış devam edecekti. Asfalt farkından dolayı yazı tura atıldı. Son rakibim o yolda beni, burun farkıyla eledi. Ben ikinci geldim. O zamanlarda sadece birinci gelenler ödül kazanabiliyordu. Bana da, Bilbay Eminoğlu tarafından, teselli ödülü verilmişti. Böylece benim de ralli serüvenim başladı.”
Gaza basmaya devam
İlk serüvenden teselli ödülüyle ayrılan Eskimuhtaroğlu, yine kendi imkanlarıyla gaza basmaya, yarışlarda yer almaya devam etmiş. O yıllarda bu işi Eskimuhtaroğlu’na profesyonel bir ekip ya da öğretmen olmadığından kendisinden daha tecrübeli büyükleriyle çalışarak, sorarak ve çok çalışarak kendini geliştirdiğini söyleyen Eskimuhtaroğlu, bu süreçte kendi gibi hız tutkunlarıyla da bir arkadaş grubu oluşturduğunu ve birlikte vakit geçirerek araç sürdüklerini dile getiriyor.
“İlk motosikleti rüyamda sürdüm”
Her ne kadar yarışlardan aldığı ödüller onu ödüllü bir kadın rallici olarak dönemin spor sayfalarına taşısa da içindeki tutkuya yenilerini eklemeyi ihmal etmemiş Eskimuhtaroğlu. Üstelik ilginç olarak yorumlanabilecek şeyler yaşayarak yapmış bunları. Motosiklet sürdüğünü ilk rüyasında görmüş; sonrasında da “Neden olmasın diyerek” rüyasını gerçeğe çevirmiş. Hiç eğitim almadan, daha önce deneyimlemeden rüyasından yola çıkarak motosiklet sürüşünün ilk adımını da atmış böylelikle.
“Ben karmaya, enerjilere çok inanıyorum. Benim karmamda var sanırım tüm bunlar. Ve bu enerji beni bu günlere kadar getirdi” diyen Eskimuhtaroğlu, maharatleri arasında tüm motorlu araçları sürebilmek olduğunu ekledi.
“Yapamazsın denilen her şeyi yaptım”
Toplumun genel kanısı ‘Kadınların iyi araç süremediği, doğru park edemediği bir adım daha ilerisi kadından şoför olmayacağı’ yönünde. Hal böyle olunca sormadan geçemiyoruz ve soruyoruz “bu kadar öğrenilmiş önyargıyla ilgili fikri ne Eskimuhtaroğlu’nun?”
Eskimuhtaroğlu bu soruyu “Bana yapamazsın denilen her şeyi yaptım. Aklınıza gelen her türlü tekerlekli aracı, sürdüm, denedim ve başardım. Süratle ilgili her şeyi imkanlarım dahilinde yaptım. Ancak annelerin farklı hassasiyetleri oluyor. Tüm bunları yaparken annemin de endişeleri oldu. Daha uslu bir kız olmamı istedi ama ben bu tutkunun peşinden koştum.” diye yanıtlıyor.
“Çok farklı yerlerde olabilirdim”
En son yarışını 2016’da yapan Eskimuhtaroğlu, kendi döneminde imkansızlıklardan nasıl imkan yarattıklarını dile getirerek, hem KKTC’ye uygulanan spor ambargolarının hem de teknolojinin bu denli gelişmemesinden kaynaklı daha sınırlı alanlarla kalmak zorunda olduklarını kaydediyor.
Özellikle sosyal medyanın bu denli yaygın olmadığı dönemlerde kendini tanıtmanın, rallide yol almanın zorluklarına dikkat çeken Eskimuhtaroğlu, “Belki imkanlarım şimdiki zamanlardaki gibi olsaydı çok daha farklı pozisyonlarda olurdum.” diyerek anlatıyor süreci.
İmkansızlıklar…
Eskimuhtaroğlu’nun bu denli tutkuyla bağlı olduğu ralliyi bırakma nedeni iseyine imkansızlıklar olmuş. Ciddi masraflar ve eforla hazırlanılan yarışlara sponsor bulmakta zorlanınca kendi imkanlarıyla ilerlemeye çalışsa da yol adeta bir yerde tıkanmış. Eskimuhtaroğlu, ralliyi bırakma sürecine dair şu cümleleri kullandı:
“Bu sporu yapabilmeniz için birlikte çalışabileceğiniz güçlü bir ekibe ihtiyacınız var. O ekibi kendi imkanlarımla sağlayamadığımı gördüm. Bir kadın olarak zaten bu dünyanın içerisinde olmak çok zordu. Gönüllü olarak bana destek veren çokça arkadaşım oldu. Hiçbirinin emeğini yok saymam mümkün değil. Ama bir yerden sonra hayat şartları da ağırlaştıkça mimarlık mesleğimi devam ettirme kararı aldım.”
“Neden olmasın”
Şimdilik yoluna kısa bir ara verse de ileride yeni nesil sürücülerin yetişmesi için bir eğitici, bir abla bir rol model olmaya da kapalı değil Eskimuhtaroğlu. Zamanın neler getireceğini bilmeden, hiçbir kapıyı sonuna kadar kapatmadan, ileride belki daha da ileriki zamanlarda farklı projelerle yer almaya “Neden olmasın” diyerek cevap veriyor.
Yorumlar kapalı.