Norveç’in güneyindeki dağlarda keşfedilen Bizans dönemine ait bir altın sikke, tarihçileri ve arkeologları, tarihi eserin oraya nasıl geldiği konusunda şaşırttı.
Altın sikkenin buraya nasıl taşındığına dair araştırmalar devam ediyor. Arkeologlar, Bizans için muhafızlık da yapmış olan Norveç Kralı Hardrada’y ait olabileceğini tahmin ediyor.
Norveç’in bilim yayıncılığı yapan haber sitesi Science Norway, sikkenin, 1046- 1066 yılları arasında Norveç Kralı olan Harald Hardrada’nın, 1034 yılında Bizans imparatoru için Varangian Muhafızı olarak görev yaptıktan sonra biriktirdiği hazinelerin bir parçası olabileceğini söylüyor.
Varangian Muhafızları, koruma olarak görev yapan, korkusuz ve güçlü olarak bilinen İskandinav paralı askerlerden oluşuyordu.
‘KESİN TARİH BELİRLEMEK ZOR’
Histamenon nomisma adıyla bilinen ve MS 960 yılı civarında Doğu Roma İmparatorluğu’nda kullanılan sikkenin yolculuğu ile ilgili Science Norway’e konuşan Norveçli arkeolog May-Tove Smiset, kesin tarihini belirlemenin zor olduğunu ancak tarihi eserin üzerinde bulunan noktalı kenarlığın, 11. yüzyılın başlarında, Basil ve Konstantin’in Bizans İmparatorluğu’na birlikte hükmettikleri dönemin sonlarına doğru olduğunu gösterdiğini söyledi.
Sikkenin bir yüzünde İncil’i tutan bir İsa resmi bulunurken diğer yüzünde ise II. Basil ve VIII. Konstantin’in tasvir edildiği tahmin ediliyor. İki kardeş 976-1025 yılları arasında yaklaşık 50 yıl boyunca Bizans’ı birlikte yönetmişlerdi. Ayrıca sikkenin üzerinde bulunan yazılarda Latince’de “İsa Mesih, hükmedenlerin kralı”, Yunanca’da ise “Bizans İmparatorluğu’nun imparatorları Basil ve Konstantin” yazıyor.
BİZANS ALTIN SİKKESİ NORVEÇ’E NASIL GELDİ?
Sikke öyle ya da böyle bir şekilde Norveç’in Valdres şehrine ulaştı.
Norveç Kralıydı Hadrada’nın ayrıca, 1064 yılına kadar Danimarka tahtında, 1066 yılında da İngiliz tahtında hak iddia ettiği biliniyor.
Innlandet ilçe konseyi, yaptığı basın açıklamasında, o dönemde bir imparator öldüğünde muhafızların sarayı yağmalamasının geleneksel olduğunu ve Harald’ın Bizans’ta geçirdiği süre boyunca üç imparatorun öldüğünü yazıyor.
‘BİZANS İMPARATORLUĞU’NDAN DÖNERKEN KAYBETTİĞİ HAZİNELERDEN BİRİ OLABİLİR’
Science Norway’e konuşan Smiseth ise, “Sikkenin buradan geldiğini düşünmek gerçekçi değil” diyor.
İskandinav bölgesindeki Bizans sikkeleri üzerine yapılan bir araştırmaya işaret eden Smiseth, İsveç’te üç Bizans altın sikkesi bulunduğunu, Danimarka’da hiç bulunmadığını, Norveç’te ise 15 Bizans altın sikkesi bulunduğunu ve bunların çoğunun 19. yüzyılda yapılan çeşitli hazine buluntularından elde edildiğini belirtiyor ve Valdres’teki son buluntunun da buna dahil olduğunu söylüyor.
Sikkenin Hardrada’nın, Bizans’tan dönerken beraberinde getirdiği hazinelerden biri olabileceğinin akla uygun olduğunu söyleyen Smiseth şöyle devam ediyor:
Kendisi oradayken Bizans’ta hüküm süren üç imparatordan ödeme olarak çok miktarda altın aldı. Harald, yanında getirdiği altınları ittifak kurmak için kullanarak büyük bir güç elde etti. Valdres’teki dağların üzerinden geçen ticaret yolları doğu ile batıyı birbirine bağlıyordu. Belki de şanssız, tüccar bir gezgin, böyle bir ticaret yolculuğunda bu görkemli altın sikkeyi kaybetti”
Science Norway, gelecek yıl bu konuda daha fazla bilgi edinilebileceğini çünkü keşfin bu yıl sonbaharda yapıldığını ve toprağın çoktan donduğunu belirtiyor. Mevsim nedeniyle yeterli araştırma yapılamayan keşif alanı ilkbaharda daha yakından incelenecek.
Yorumlar kapalı.