‘Müzisyen, kafasındakileri doğurmazsa ölür’



featured



Murat OBENLER

“Bir müzisyen devamlı doğurur. Doğurmazsa ölür.  İçinde birş eyler üretir ve onları dışarı çıkarmazsa ölür. Beyinde birikmiş fikirler de bir sanatçı için tehlikelidir. Onları dışarı taşımazsa patlar”

Ülkemizin keyboard(klavye-org) enstrümanındaki virtüöz ismi Hüseyin Kırmızı(Japon) çocukluğunun duayen müzisyenleri ile “Vivaldi Metal Project-The Four Seasons” adlı uluslararası müzik projesinde yer aldı.

Japon, bir yandan klasik ile rock müziğinin başarıyla harmanladığı çalışmada yer almanın gururunu yaşarken bir yandan da tüketmek için değil kalıcı olmak adına yaylı dörtlüsü için renkler temasıyla  bestelediği ve yıl sonu çıkarmayı arzu ettiği 2. albümünün de müjdesini verdi…

 

“Çocukluğumun duayeni olan virtüöz müzisyenlerle birlikte çaldım”

SORU: Uluslararası bir proje olan ve birçok ünlü müzisyenin yer aldığı “Vivaldi Metal Project-The Four Seasons” adlı çalışmada ülkemizden de sen yer aldın. Öncelikle bu proje hakkında bizlere bilgi verebilir misin?

CEVAP: “Vivaldi Metal Project-The Four Seasons” Mysteria adında bir besteci-org(klavyeci) klasik ve rock müzik sanatçısına aittir. Antonio Vivaldi’nin Dört Mevsim adlı çalışmasının rock versiyonunun yer aldığı bir uluslararası proje olan bu çalışmada dünyada enstrümanlarına virtüöz derecesinde hakim sanatçılarla çalıştı. Benim de çocukluğumun duayeni olan virtüöz isimlerin buluştuğu bu projede ben de yer aldım.
Antonio Vivaldi’nin Dört Mevsim müziği kullanıldı ve oradaki müzikler üzerine tekrar aranjeler yapıldı, sözler yazıldı ve sil baştan kaydedildi. Bu albüm uluslararası isimleri buluşturan bir rock albümüne dönüştü.

 

“Uça uça gittim”

SORU: Sen daha önce de bazı projelerde de yer almıştın. Bu önemli projeye nasıl dahil oldun?

CEVAP: Bu projeyi yapan İtalyan müzisyen benim Cyprus Sendrome albümümde bana eşlik etmişti. 1980’lerden beri Avrupa’da brçok büyük projede yer alıyor. Birçok ünlü ile çalıştı. Benim albümümden tanışmıştık. 2,5 yıllık çalışmaya beni de projeye dahil etti. Ben de koşa koşa değil, uça uça gittim. Bu benim müzikal kariyerim için de büyük bir fırsattı. Benim üstüme düşen kayıt işi 1 haftada bitti. Ben projede Viavaldi’nin Autum’unun Allegro bölümünde “Age of Dreams” adlı parçada keyboard çaldım. Benimle birlikte vokallerde Marc Boals, basta Mike Lepond, klavyelerde Michal Lapaj ve Henrick Klingerberg de aynı parçaya çaldı.

 

“Canlı kayıtlarla orijinal bir eser ortaya çıktı”

SORU: Almanya,İngiltere,Bulgaristan,Macaristan,İtalya gibi  birçok ülkede kayıtlar yapıldı.Kayıtlar hangi yöntemle, nasıl yapıldı?

CEVAP: Vivaldi’nin “Dört Mevsim” eseri 4 ayrı alt eserden ve onların altında da birçok bölümden oluşan dev bir müzikal çalışmadır. İlk önce düzenlemeler yapıldı.4-5 aranjörün bu çalışmalarını da sanatçılar çaldı. Ben kendi home stüdyomda kayıtlarımı yapıp geri merkeze yolladım. Toplamda 50 civarında virtüöz isim bu projede yer aldı. Bu projede her şey noktasından virgülüne kadar canlı kaydedildi. Orkestra ve korolar da orijinal kiliselerde kayıtları yaptılar. Bu bakımdan da orijinal bir eser oldu. Mesela projede efsane gitarcı Michael Angelo, Marco Sfogli var.  

“Kimse rock ‘tu kaka’ klasik müzik ‘ok’ veya tersi diyemez”

SORU: Bu proje klasik müzik ile rock-metal müziğinin harmonisi oldu sanıyorum.Ben dinlediğimde çok beğendim.
CEVAP: Ben her tarz müziği seve seve yapmaya çalışan bir müzisyenim. Benim köklerimde klasik müzik var. Klasik hem yaparım hem dinlerim. Böylesi bir projeye bayıla bayıla evet dedim. Klasik müzik aslında bütün müzik tarzlarını içinde barındıran bir müziktir. Rock metal öğeleri de buna dahil. Kimse rock tu ka ka klasik müzik tamam veya tersi diyemez. Hepsi birbiri içindedir. Bu bir harmonidir. Bu ve bunun gibi projelere “Aman çok yüksek sesler var. Çok gürültü var dinlenmez “diye bakmamak lazım. İnan ki sokağa çıktığında şehrin gürültüsü insanı daha fazla yorar.

 

“Bu bir labartuar çalışması oldu”

SORU: Bu albümün kimlerin evinde mutlaka olması gerekir?

CEVAP: Özellikle rock-metal tarzını dinleyen insanların kesinlikle alması gerekir. Klasik müzik severleri ve klasik müzisyenlerin de edinmesi gereken bir albüm yapıldı.Bu bir labaratuar çalışması gibi oldu.2-3 yılda tamamlandı ve en ince ayrıntılarına kadar çalıştı. Buna ancak internetten “Vivaldi-Metal Project” sayfasından veya i-tunes den takip edebilirsiniz. Bu projenin Avrupa’nın bir şehrinde(İtalya veya İngiltere) konseri olacak.

 

“Bozan Oratoryosu çok iyi bir projeydi”

SORU: Hüseyin Kırmızı uluslararası projelerde yer alırken ülkemiz sanatı adına da bir ilk olan ve üst düzey bir çalışma olan “Bozan Oratoryosu”na da önemli bir imza attı. Bu proje nasıl sana geldi ve nasıl bir hazırlık yaptın? 

CEVAP: Yaşar Ersoy hocamızın kafasında bir oratoryo fikri vardı. Bu fikirlerinden oluşan çalışma ile Cahit Kutrafalı ve bana geldi. Yapabilirmisiniz diye sordu ve biz de oturup değerlendirdik ve bu müzikleri yaptık. Çünkü bu çok iyi bir sanatsal projeydi ve seve seve kabul ettik. Şiirlerin üstüne eserleri yazarak bestelerini yaptık. 6 temsil yaptık ve çok ilgi gördü. Devamının da geleceğini düşünüyorum. Fikir babası Yaşar Ersoy hocamız, orkestra şefimiz Oskay Hocamız oldu, ben ve Cahit de bestelerle müziklerini yaptım.

 

 “Kazanç değil, müzik öncelikli albümler yapıyorum”

SORU: Ben bu kadar aktif sanatsal üretimleri olan bir müzisyenden yeni projeler de bekliyorum. Ufukta bir şey var mı?

CEVAP: Yeni projemi buradan ilk defa sana açıklamak istiyorum. 2016 sonunda 2. Albümümü piyasaya süreceğim. Klasik müzik tarzında olacak bu albüm yaylı dörtlüsü için yazılmış benim 11 bestemden oluşacak. Renkler üzerine kurgulanmış bu albümüm için de sponsor arayışlarım da sürüyor. Ülkemizde albüm yapmak kolay bir iş değil.  Bir de benim yaptığım albümler maddi getirisi, kazanç söz konusu olan çalışmalar değil. Kazanç değil müzik öncelikli albümler yapıyorum. Amaç kısa sürede tüketip bitirmek değildir. Sadece amacımız üretmek ve daha fazla üretmektir. Topluma,memlekete ve dünyaya bir şeyler bırakmak için bıkmadan usanmadan üretiyoruz.

 

“Üreten müzisyen kafasındakileri doğurmazsa ölür”

SORU: Bir de sürekli(belli aralıklarla) olarak albüm yapmak çok zor olsa gerek…
CEVAP: Bir müzisyen devamlı doğurur. Doğurmazsa ölür.  İçinde bir şeyler üretir ve onları dışarı çıkarmazsa ölür. Beyinde birikmiş fikirler de bir sanatçı için tehlikelidir. Onları dışarı taşımazsa patlar. Bunları çıkaran kişi de albümünü yapar. Benim evde 4 albümlük materyal var. Kayıtlı olarak maddi kaynak beklerim. 

Projede yer alan bazı klavyeciler: Diego Tejeida (Haken) Henrik Klingenberg (Sonata Arctica) Keiko Kumagai (Ars Nova) Michal Lapaj (Riverside) Mistheria Vitalij Kuprij ( Artension,Ring of Fire,Trans-Siberian Orchestra)

Bazı gitarisler:Joe Stump Marco Sfogli Michael Angelo Batio Vincent Rain Chris Caffery Leonardo Porcheddu Milan Polak Roger Staffelbach

Bazı bass gitaristler: Alberto Rigoni Lars Lehmann (Uli Jon Roth, Vinnie Moore, Simon Phillips, Marty Friedman) Dino Fiorenza (Steve Vai, Paul Gilbert, Jennifer Batten, Slash, Zakk Wylde) Mike Lepond (Symphony X) Oliver Holzwarth (Rhapsody of Fire) Sean Tibbetts (KAMELOT)

Bazı davullar: Atma Anur (Jason Becker, Greg Howe, Tony MacAlpine ) Dani Loeble ( Helloween ) Mark Cross Martijn Peters (Stream of Passion) Roxy Petrucci (80s AOR band Vixen and Madam X.) Rolf Pilve (Stratovarius)

Orkestra ve korolar: Academic Choir Manolov (Bulgaria) Chamber Choir ‘Ivan Filipović’ (Croatia) Darena Popova (Academic Choir Manolov – arranger and conductor) Filippo Lui (String arranger) Guido Ruggeri (String arranger) Innovative String Quartet (Belgium) Michal Mierzejewski (Sinfonietta Consonus Orchestra – orchestrator) Mistheria (String arranger and coordinator of Choir and Orchestra) Sinfonietta Consonus Orchestra (Poland) Szymon Morus (Sinfonietta Consonus Orchestra – conductor) Zhivko Koev (Choir arranger / Kapellmeister)

Klasik müzik solistleri: Alexandra Laya (Electric violin) Aurelia Macovei (Violin) Gabriele Boschi (Violin) Katica Illényi (Theremin) Ksenia Milyavskaya (Violin) Jenny Oaks Baker (Violin) Julie Bélanger Roy (Viola) Lisa Agnelli (Violin) Marc Papeghin (French Horn) Mark Wood (Electric violin) Marko First (Violin) Maria Papathanasiou (Oboe) Mayline (Electric violin) Sarah Charness (Electric violin) Scheppel (Violin) Tony Liotta (Percussions)

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Müzisyen, kafasındakileri doğurmazsa ölür’
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.