Laboratuar hatası, 8 ton nektarinimi heba etti



featured



Nektarin üreticisi Salih Tavukçu, yasal bir ilacı doğru doz ve zamanda kullandığı halde Devlet Laboratuarı’nın hatası nedeniyle hem adının deşifre edildiğini, hem de 8 ton ürününün heba olduğunu söyledi.

Tavukçu, Devlet Laboratuarı’nın “kirli” dediği nektarin örneklerinin, Mersin ve İstanbul İl Tarım Müdürlükleri’ne bağlı Gıda Kontrol Laboratuarlarında yapılan analizde “temiz” çıktığına işaret etti.

Devlet Laboratuarı’nda yapılan tahlilin yanlış sonuç verdiğini iddia eden Tavukçu,  “Yasal bir ilacı süresinde kullanmam ve hasat yapmama rağmen basında ismim deşifre edildi. Kalıntısız ürünümü, kalıntı varmış gibi kamuoyuna duyurdular, hasadımı geciktirdiler ve beni hem maddi hem de manevi zarara uğrattılar” dedi.

Uğradığı zarar karşısında tepkisini açıkça ortaya koyan nektarin üreticisi Salih Tavukçu, “Tüm yapıcı tavrıma rağmen başıma gelene bakın! Benim temiz ürünüme kirli denilirse, merak ediyorum temiz denilen ürünler gerçekten temiz mi?” diye sordu.

Mersin ve İstanbul’da yapılan tahlil raporları temiz”

22 Mayıs tarihinde nektarin bahçesinden alınan numunelerde limit üstü kalıntı tespit edildiğini gazetelerden öğrendiğini ifade eden üretici Salih Tavukçu, Tarım Dairesi tarafından ruhsat verilen ‘folpet’ isimli maddeyi numunelerin alınmasından beş hafta önce kullandığını belirtti.

Tavukçu, bu ilaç kullanıldıktan bir hafta sonra hasat yapılabileceğini ifade ederek “Yaptığım işin farkındayım, bu yüzden bu açıklamalardan hemen sonra Mersin ve İstanbul İl Tarım Müdürlüklerine bağlı Gıda Kontrol Laboratuarlarının her ikisine de nektarin numunelerimi gönderdim. Sonuç beklediğim gibi temiz çıktı” dedi.

Konuya olan hassasiyetinden dolayı bu süreçte her türlü bilgiyi araştırdığının altını çizen Salih Tavukçu, Türk Akreditasyon Kurulu (TÜRKAK) yetkilileriyle de konuyu görüştüğünü belirtti.

Tavukçu, normal koşullarda bu tür sorunlar karşısında referans laboratuarlarda şahit numunelerin çalışılması gerektiğini ayrıca yangın gibi nedenlerle gerçekleşen taşınmalar sonrasında akreditasyonun askıya alınması gerektiğini söyledi. Tavukçu, bu konudan Türk Akreditasyon Kurumu yetkililerinin haberdar olmadığı bilgisine ulaştığını ifade etti.

“Şahit numunelerim çalışılsın dedim, yanıt alamadım”

Devlet Laboratuarı ve Tarım Dairesi yetkilileriyle defalarca konuştuğunu, elinde raporlar bulunduğunu ifade ettiğini anlatan Tavukçu, Devlet Laboratuarı’nın verdiği sonuçlarda bir hata olabileceğini söylemeye çalıştığını belirtti.

Tavukçu, alınan numunelerden akreditasyon gereği saklanması gereken şahit numunelerin, Tarım Bakanlığı tarafından belirlenecek herhangi bir akredite laboratuarda masraflarını kendisi karşılayacak şekilde çalışılmasını talep ettiğini ancak bu konuda sonuca ulaşamadığını belirtti.

“Toplam 8 ton ürünüm heba oldu”

Israrlı taleplerine rağmen ürününden tekrar numune alınmasının geciktirildiğini bildiren Salih Tavukçu, geçen bu süreçte beş ton ürünün dalında, üç ton ürünün de geç hasat dolayısıyla kasalarda telef olduğunu ve toplam sekiz ton zararı olduğunu kaydetti.

Tavukçu, bu süreci bilen ve sonuçları gören herkesin bunun bir sabotaj olabileceğini söylemesine rağmen bunun istenmeden yapılan bir hata olduğunu düşündüğünü belirtti.

Tavukçu şöyle dedi:

“Benim ürünümde kalıntı yoktu. Bunu, Devlet Laboratuarı yetkilileri hem de Tarım Dairesi yetkililerinin bildiğine inanıyorum. Ortada bir hata vardı ancak bunun düzeltilmesi için geçen süreçte benim toplam 8 ton ürünüm heba oldu.

Ürünüme güvendiğim için ısrarla tekrar numune alınıp çalışılsın dedim, aksi halde hasadın gecikeceğini söyledim. Olumsuz bir sonuçta zaten ürünü imha etmeye hazır olduğumu ilgililere ısrarla söyledim. Israrlarım sonucunda Tarım Dairesi 1 Haziran’da bahçemden yine numune aldırdı, ne yazık ki bu numuneyi bile Devlet Laboratuarı’na 2 Haziran’da ulaştırdılar. Ne gariptir ilacı kullandıktan beş hafta sonra limitlerin çok üzerinde kalıntı olduğu iddia edilen ürünlerim, ilk tahlilden yalnızca bir hafta içerisinde temizlenmiş! Ben bu konuyu ilaç firması yetkilileri dahil birçok uzmanla görüştüm. Böyle bir şeyin mümkün olamayacağında hemfikir oldular”.

 

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Laboratuar hatası, 8 ton nektarinimi heba etti

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir