Kuaför ve berberler girdi maliyetlerinin yükselmesiyle fiyatlarını güncelledi ancak gerek kayıt dışı çalışanlar, gerekse vatandaşın alım gücünün düşmesinden dolayı sektör alarm veriyor
Evde bakım başladı.. Kuaförler Birliği Başkanı Mahmut Kanber, güzellik ve saç hizmetleri sektöründe yılda 200 civarı işletmenin kapandığından söz etti. Kanber, tarifelerin pahalı olması nedeniyle kimi kadınların evde kendilerinin bakımlarını yapmaya yöneldiğini söyleyerek, buna bir de kayıt dışı evlerde çalışan kişilerin eklendiğinden şikayet etti
Müşterinin geliş sıklığı azaldı.. Berberler Birliği Başkanı Bülent Ecevit Sadeli, “Zamlardan dolayı müşterinin geliş sıklığı azaldı. 15 günde bir gelen müşteri ayda bire düşürdü. Ayda bir gelen 2 ayda bir gelmeye başladı” diyerek sektördeki gerilemeyi gözler önüne serdi
Ezgi ÇELİK
Piyasadaki pahalılık, emtiaların yabancı para birimine göre ithali ve satışı, asgari ücrete yapılan artış derken esnafın girdi maliyetleri yükselince, bu kez hizmet bedellerinde de artışlar yaşandı.
Hem kadın, hem de erkek için vazgeçilmez olan kuaför ve berberlerdeki ücretler de vatandaşları zorluyor.
Kadınların saç bakımı oldukça pahalı bir hal aldı. Saçını kestirip bir de boyatmak isteyen kişi ortalama bin 500 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Semtten semte de fiyatlar değişse de ucuz iş kalmadı.
Kıbrıs Türk Kuaförler Birliği Başkanı Mahmut Kanber ve Kıbrıs Türk Berberler Birliği Başkanı Bülent Ecevit Sadeli sektörlerindeki son durum hakkında KIBRIS’a konuştu.
Kanber: Fön ortalama 100 TL’den başlıyor
Kıbrıs Türk Kuaförler Birliği Başkanı Mahmut Kanber, bakım yaptırmak isteyen bir kadının yaptıracağı işleme göre ortalama fiyatları sıraladı. Kanber, kadınların sıklıkla tercih ettiği fönün ortalama 100 TL’den, saç kesiminin 400 TL, dip boyasının 600 TL ve tüm boyanın da 1000 TL’den başladığını belirtti. Kanber, saçın açılması gibi değişik işlemler dahil edilirse ortalama verilen bu fiyatların yukarı doğru seyrettiğine işaret etti.
Fiyatların semte ve bölgeye göre değişkenlik gösterdiğini belirten Kanber, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayet etti.
Güzellik ürünleri ithal ediliyor
Girdilerin tamamının ithal olduğunu dile getiren Kanber, “Bu ürünler dövize endeksli geliyor. Dolayısıyla maliyetler günlük kur gibidir. Güzellik ve saç hizmetleri alanında ki sektörün günlük maliyet artışına rağmen işletmeler her gün zam yapmıyor. Kurumsal fiyatlara uymaya çalışılıyor ama bir yandan da acımasız bir rekabet var bu koşullardan dolayı.” dedi.
Tüketicinin ucuz olana yöneldiğine işaret eden Kanber, “Bu nasıl yiyecek içecekte öyleyse hizmet sektörü için de geçerlidir. Bunu gören esnaf da işini sürdürebilmek için bu rekabeti fiyatlarını düşürerek mücadele etmeye çalışıyor. Ancak şöyle bir gerçek var ki; fiyatların düşmesi kalitenin de düşmesi anlamına gelir. Ürünlerin maliyetleri yukarı doğru çıkarken sizin fiyatları düşürmeniz anormal bir durumdur.” ifadelerini kullandı.
Müşteriler kendi bakımlarını evde yapmaya başladı
Pandemi öncesi kazançlara esnafın geri dönemediğini dile getiren Kanber, “O günden bugüne maliyetler değişti. Zaten hizmet sektörü emeğinin karşılığını şuanda almıyor. Maliyetleri ve döngüyü sağlayabilmek için işletmeler ayakta durmaya çalışıyor. Hayat pahalılığı bu sektöre de haliyle yansımıştır.” şeklinde konuştu.
Kanber, aylık hizmet alan müşterilerin pandemiden sonra hizmet alma süresini uzatmaya başladığına dikkat çekerek, “Mesele bir ayda aldığı hizmeti 45 günde almaya başladı. Sonra boyamı ben evde yaparım demeye başladı. Hal böyleyken bakımlarını evde yapmaya başlayan bir tüketici grubu da oluştu.” dedi.
“Kontrolsüz bir sistem oluşuyor”
Kayıt dışılığa da değinen Kanber, şunları söyledi:
“Kayıt dışılık tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de artmıştır. Vergi, sigorta gibi şeylerden kaçmaya çalışmışlardır. Güzellik ve saç hizmetleri dediğimiz sektör insanın vücuduna, saçına, yüzüne dokunuyor. Bazı insanlar kendilerinin yetkin olmadığı alanlarda bile evlerde hizmet veriyor. Ülkemiz çok fazla göç alan bir ülke. O ülkelerde bu işi yapanlar bizim ülkemize gelerek kayıt dışılığa düşüp evlerde hizmet vermeye çalışıyorlar. Bu da insan sağlığını etkileyen kontrolsüz bir sistem oluşturuyor.”
Kayıt dışılığın hem ekonomik hem de insan sağlığı açısından doğru olmadığını kaydeden Kanber, “Bu şartları düzeltecek, ülkedeki işletmelerin açılıp sağlıklı şekilde ayakta durmasını sağlayacak bir ekonomik model yok ülkede. Biri açılıyor diğeri kapanıyor. Bizim sektörümüzde 30 -40 yıllık işletmeler kapandı. Örneğin Avrupa’da böyle bir işletmenin kapanması sonucu ilgili daire neden kapanıyor diye araştırır. Biz de ise biri giderse diğeri gelir deniliyor.” ifadelerini kullandı.
“Yılda 200 işletme kepenk indiriyor”
Güzellik ve saç hizmetleri sektöründe yılda 200 gibi işletme kapanırken 100-150 civarında yeni işletmenin açıldığına işaret eden Kanber, şu sözlerle devam etti:
“Hizmet sektörünün fiyatlarının tartışılması doğrudan maliyetlere bağlıdır. Ülkedeki maliyetlerin düşmemesi, rekabette eşitlik ve kalıcılık sağlanmadığı, esnafın temel girdileri stabil olmadığı müddetçe tıpkı asgari ücret tartışmaları gibi her şeyi sadece artırarak çözmenin ekonomide genel bir mantığı yoktur. Maalesef ülkedeki genel ekonominin düzelmemesinden dolayı her sektör kendini kurtarabilecek modellemelere gidebiliyor. Bazı sektörler dövize geçerek, bazı sektörler günlük kur artırarak. O nedenle hayat pahalılığı ve enflasyon oranlarına bakarsanız hizmet sektörü fiyat artışlarını o kadar yapmamıştır.”
Yakışıklı görünmek de zorlaştı
Güzelleşmek her kadının hakkı olduğu gibi erkeklerinde hakkı. Berberlerde de yeni yılda tarifeler değişti. Artan gider kalemlerinden dolayı berberlerin fiyat tarifesine ortalama yüzde 50 zam yapıldı. Ancak fiyat tarifeleri kuaförlerde olduğu gibi berberlerde de sınıflandırmaya göre değişiyor.
Konuyla ilgili KIBRIS’a bilgi veren Kıbrıs Türk Berberler Birliği Başkanı Bülent Ecevit Sadeli, fiyatlandırmanın A ve B sınıfı şeklinde ayrıldığını dile getirdi. Sadeli, “Mesela benim Lefkoşa’da berber dükkanım var ve 500 pound kira veriyorum. Köyde de bir berber dükkanı var ve 50 pound kira ödemesi. Onu B sınıfına alırız” dedi.
Saç kesim ücretleri hakkında bilgi veren Sadeli, “ Saç kesimi köy gibi yerlerde 200 TL, Lefkoşa gibi A sınıfı yerlerde ise 300 TL. Saç ve sakal ise A sınıfı yerlerde 450 TL, B sınıfında ise 300 TL olarak belirlendi.” Sadeli, eğer kişi saç kesimi, sakal kesimi, maske, ağda buhar yaptırmak isterse ortalama 600-700 TL ödemesi gerektiğini söyledi.
Sadeli: Ayda bir gelen 2 ayda bir gelmeye başladı
Fiyatların yüksek olmasından dolayı şikayet eden vatandaşlar olduğunu kaydeden Sadeli “ Her şeye zam geliyor. Artık vatandaş artık zamma alıştı. Tabi zamlar müşterinin gelmesini de azalttı. 15 günde bir gelen müşteri ayda bire düşürdü. Ayda bir gelen 2 ayda bir gelmeye başladı. Hayat pahalılığı mecbur vatandaşa yansıyor” ifadelerini kullandı.
“Kendi yağımızda pişip ciğerimizi kavuruyoruz”
Kepenk kapamanın sektörde yüksek olduğuna işaret eden Sadeli, sosyal sigorta primleri konusunda henüz hükümetin belirttiği desteği alamadıklarına vurgu yaptı. Bazı berberlerin sigorta ödemelerini zar zor yaptığını dile getiren Sadeli, “Devlet katkısı olmadan kendi yağımızla ciğerimizi kavurmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
Sadeli, kayıt dışılığı önleme konusunda devletin sıkı bir çalışma içerisinde olduğuna vurgu yaparak, sözlerine şöyle devam etti:
“Berberlerin çalışma saatlerine uyumasını yüzde 95’lere çıkardık. Sıkı bir denetim var. Var olan berberleri korumaya çalışıyoruz. Başkan olduktan sonra çalışma saatlerine uyulması için harekete geçtim . Çalışma saatlerine uyulması için berber arkadaşlardan ricada bulundum. Birbirimize saygı çevresinde mesleği yapmalıyız. Perşembe günleri ben kapalıysam ve diğer berber açıksa önce kapatması için ricada bulunuruz. Eğer uyarı dikkate alınması şikayette bulunulur. Örneğin Perşembe öğlen 13:00 kadar serbest. Bazı arkadaşlar ise haksız rekabet yaparak dükkanını açık bırakır. Bizde bunları tespit ederek Çalışma Dairesi’ne şikayet ediyoruz.”
Yorumlar kapalı.