Kredili yaşam!



featured



Vatandaşlar 2024 yılının Kasım ayına kadar bankalardan 144 milyar TL’yi aşan miktarda kredi kullandı. Bu rakam 2023 yılının Kasım ayına kadarki sürede 101 milyar TL idi.

Konut için 6.5 milyar TL kredi kullanımı… KKTC Merkez Bankası verilerine göre, vatandaşlar hem bireysel ihtiyaçları hem de işletmeleri için kredilere rağbet gösteriyor. En yüksek rakam 29 milyar TL’lik kredi oranı ile bireysel krediler ve kredi kartlarında. Kredilerin dağılımlarına bakıldığında; konut için 6.5 milyar TL, otomobil için 2 milyar TL, kredi kartları için 6.3 milyar TL kredi kullanımı gerçekleşti.

İnşaatlar için rekor kredi… İşletmeler açısından en yüksek kredi kullanılan alan inşaat sektörü oldu. İnşaat işleri için 21.4 milyar TL kredi kullanılırken, bu alanı 18.7 milyar TL’lik kredi kullanımı ile Toptan Perakende Ticareti ile Motorlu Araç Servis Hizmeti (yedek parça, aksesuar vb.) izledi.

Ödenemeyen kredi oranı sadece yüzde 6… Bankaların verdiği kredilerin büyük kısmı geri dönüyor, bu da alınan kredilerin geri ödenebildiğini ortaya koyuyor. Bu çerçevede 144 milyar TL’lik kredi kullanımından sadece 8 milyar TL kısım tahsil edilemedi. Bunun da oranı yüzde 6’ya tekabül ediyor.

Cemre CEMALİ

Vatandaşlar gerek bireysel ihtiyaçları gerekse işletmelerini geliştirmek ya da ayakta tutabilmek adına ciddi oranda bankalardan borçlanıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Merkez Bankası’ndaki veriler ışığında ülke genelinde faaliyette bulunan tüm bankaların müşterilerine verdiği krediler 2024 yılının Kasım ayında tam tamına 144 milyar 141 milyon TL tutarında. 2023 yılının Kasım ayında bu rakam 101 milyar 258 milyon TL idi.

2024 yılındaki kredi türleri incelendiği zaman 107 milyar 934 milyon TL’nin tüzel kişi bazında (ticari anlamda) kullandırılan krediler olduğu görülüyor. Gerçek kişi bazında (bireysel) kullanılan kredilerin miktarı ise 36 milyar 206 milyon TL.

31 farklı sektöre kredi kullandırıldığı görülürken, kredilerin yüzde 6’sının ödenemediği ortaya çıktı.

6 farklı kredi sınıfı

Ülke genelindeki bankalar aracılığıyla 2024 yılının Kasım ayına kadar “Nakdi Krediler” , “Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Krediler”, “Tazmin Edilen Gayrinakdi Kredi Bedelleri”, “Yakın İzlemedeki Krediler” , “Tasfiye Olunacak Krediler” ve “Gayri Nakdi Krediler” olmak üzere 6 farklı kredi sınıfında toplam 144 milyar 141 milyon 53 bin 678 TL kredi kullanıldı.

Krediler 31 farklı sektörde kullanılırken; kredilerin finansman konularına göre dağılımına bakıldığında en yüksek miktarda kredi 29 milyar 71 milyon 713 bin 819 TL ile “Bireysel Krediler ve Kredi Kartları’ için kullanıldı.

Bireysel Krediler ve Kredi Kartlarından sonra sırasıyla  “İnşaat”, “Toptan Perakende Ticareti ile Motorlu Araç Servis Hizmeti”, “Taşımacılık, Depolama ve Haberleşme”, “Otel ve Restoran (Turizm)”, “Tarım, Avcılık, Ormancılık”, “Emlak, Komisyon, Kiralama ve İşletmecilik Faaliyetleri” ve “Eğitim” en çok kredi kullanılan sektörler oldu.

Kredilerin yüzde 6’sı ödenemedi

2024 yılının Kasım ayına kadar geçen sürede “Risk Merkezine Bildirimi Yapılan Sektördeki Kredilerin Vadelerine Göre TL Cinsinden Dağılımı” listesine göre Brüt Krediler ve Gayrinakdi Kredilerin genel toplamı 144.1 milyar TL olarak gerçekleşti.

Bunun 133.9 milyar TL’sini Nakdi Kredi ve Tahsili Gecikmiş Alacakların toplamı olan Brüt Krediler oluştururken;  Nakdi Krediler yüzde 94’lük pay ile 125.9 milyar TL, Tahsili Gecikmiş Alacaklar ise yüzde 6’lık pay oranı ile 8 milyar TL oldu.

107.9 milyar TL’si ticari kredi oldu

Risk kodlarına göre 2024 yılının ilk 11 ayında 6 farklı kredi sınıfında kullanılan 144.1 milyar TL; “Nakdi Krediler” , “Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Krediler”, “Tazmin Edilen Gayrinakdi Kredi Bedelleri”, “Yakın İzlemedeki Krediler”, “Tasfiye Olunacak Krediler”, “Gayri Nakdi Krediler” olarak sınıflandırıldı.

144.1 milyar TL’lik kredinin “Risk Bakiyesi”  0-12 ay vade için 51.3 milyar TL, 12-24 ay vade için 16.8 milyar TL, 24 aydan yüksek vadeli krediler için 70.2 milyar TL oldu.

144.1 milyar TL’lik kredinin 36.2 milyar TL’si Gerçek Kişi Bazında Bildirimler (bireysel krediler) olurken; 107.9 milyar TL’si ise Tüzel Kişi Bazında Bildirimler (ticari) olarak gerçekleşti.

Finansman konuları

Risk merkezine bildirimi yapılan sektördeki kredilerin finansman konularına göre TL cinsinden dağılımında 31 farklı kategoriye yer verildi.

Brüt Krediler ve Gayrinakdi Kredilerin genel toplamı olan 144.1 milyar TL kredi en yüksek miktara göre sırasıyla “Bireysel Krediler ve Kredi Kartları’ “İnşaat”, “Toptan Perakende Ticareti ile Motorlu Araç Servis Hizmeti”, “Taşımacılık, Depolama ve Haberleşme”, “Otel ve Restoran (Turizm)”, “Tarım, Avcılık, Ormancılık”, “Emlak, Komisyon, Kiralama ve İşletmecilik Faaliyetleri” ve “Eğitim” alanında kullanıldı.

Tahsili Gecikmiş Alacaklara düşen kredilerde ilk 3 sırada İnşaat, Eğitim, Otel ve Restoran(turizm) alanında kullanılan krediler en yüksek tutarda ödenemeyen kredi alanları oldu.

Bireysel Krediler ve Kredi Kartlarına 29 milyar TL

Bireysel Krediler ve Kredi Kartları’nda kullanılan toplam brüt krediler yüzde 21,70’lik pay ile 29 milyar TL oldu.  Bunun 28.4 milyar TL’si nakdi kredi olurken; tahsili geciken 631.5 milyon TL olarak kayıtlara geçti.

Brüt kredilerin dağılımlarına bakıldığında ferdi kredilerden; konut için kullanılan brüt kredi miktarı 6.5 milyar TL, otomobil için 2 milyar TL, “diğer” için 14.1 milyar TL, kredi kartları için ise 6.3 milyar TL oldu.

Konut kredilerinin 72.8 milyon TL’si tahsili gecikmiş alacaklara düşerken, otomobil kredilerinin 21.7 milyon TL’si, “diğer’ kredilerin 489.3 milyon TL’si, kredi kartlarının 47.5 milyon TL’si de ödenemedi.

Bireysel kredi kartlarında tahsili geciken tutar 42.5 milyon TL olurken; kurumsal kredi kartlarında 5 milyon TL ödenemedi.

İnşaat kredilerinin 1.4 milyar TL’si alınamadı

Geçtiğimiz yılın ilk 11 ayı süresince “İnşaat” alanında kullanılan brüt krediler yüzde 16.04’lük pay oranı ile 21.4 milyar TL olurken; nakdi krediler 20 milyar TL olarak gerçekleşti, 1.4 milyar TL’lik kredi ise tahsili gecikmiş alacaklar olarak kaldı.

İnşaat alanında kullanılan kredilerde ödenemeyen bu tutar 31 farklı kategori arasında tahsili geciken miktarlar arasında yüzde 17,98’lik oran ile ilk sırada yer aldı.

Toptan Perakende ile Motorlu Araç Servisi

Toptan Perakende Ticareti ile Motorlu Araç Servis Hizmeti için 2024 yılının Kasım ayına kadar geçen sürede kullanılan toplam brüt krediler yüzde 13,99’luk pay ile 18.7 milyar TL oldu. Bunun 17.9 milyar TL’si nakdi kredi olurken; tahsili gecikmiş alacaklar 783.1 milyon TL olarak gerçekleşti.

Brüt kredilerin 7.1 milyar TL’si “Toptan Ticaret ve Komisyonculuk” için, 7.8 milyar TL’si “Perakende Ticaret ve Kişisel Eşyalar İle El Eşyalarının Onarımı” için, 3.7 milyar TL’si ise “Motorlu Araç Yedek Parça ve Aksesuar Satışı İle Bakım ve Tamiri” için kullanıldı.

Taşımacılık, Depolama ve Haberleşme

2024 yılının Kasım ayına kadar KKTC Merkez Bankası’na iletilen verilere göre “Taşımacılık, Depolama ve Haberleşme” için kullanılan brüt krediler yüzde 8,57’lik pay ile 11.4 milyar TL oldu.  Bu alanda tahsili geciken tutar ise yüzde 0,29’luk pay ile 23.4 milyon TL olarak kayıtlara geçti.

Otel ve Restoran (Turizm)

Geçtiğimiz yıl “Otel ve Restoran (Turizm)” alanında kullanılan toplam brüt krediler yüzde 8,55’lik pay ile 11.4 milyar TL oldu. Bunun 10.2 milyar TL’si nakdi krediler olurken;  brüt kredinin 1.1 milyar TL’si ödenemedi.  Tahsili geciken bu tutar yüzde 14.54’lük pay ile en yüksek tutarda ödenemeyen üçüncü sektör oldu.

Tarım, Avcılık Ormancılık

Geçtiğimiz yılın ilk 11 ayında “Tarım, Avcılık, Ormancılık” alanında kullanılan toplam brüt krediler yüzde 7.43’lük pay oranı ile 9.9 milyar TL olarak gerçekleşti Tahsili geciken miktar 51 milyon TL olarak kayıtlara geçti.

Emlak, Komisyon, Kiralama ve İşletmecilik Faaliyetleri

Emlak, Komisyon, Kiralama ve İşletmecilik Faaliyetleri için geçtiğimiz yılın 11 ayında kullanılan toplam brüt krediler yüzde 4’lük pay ile 5.3 milyar TL oldu. Bunun 5.2 milyar TL’si nakdi kredi olurken; 82.7 milyon TL’si tahsili gecikmiş alacak olarak kaydedildi.

Eğitim

Eğitim alanında kullanılan toplam brüt krediler geçtiğimiz yılın kasım ayının sonunda yüzde 3,74’lük pay ile 5 milyar TL oldu.  Eğitim alanında kullanılan brüt kredilerin 3.8 milyar TL’si nakdi kredi olurken; 1.1 milyar TL’nin tahsili gecikti.31 farklı kalemdeki tahsili geciken ödemelere bakıldığında eğitim alanında ödenemeyen bu tutar yüzde 14,94’lük pay ile ikinci sırada yer aldı.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kredili yaşam!
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.