“Kredi kartlarından ekstra ücret alınamaz”



featured



Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, bazı satış noktalarına ‘komisyon’ veya ‘masraf’ adı altında kredi kartlarından ekstra para çekilmesinin yasal olmadığı uyarısında bulundu:

 

Fesih ve iade söz konusu… Kartla ödeme yapmak isteyen müşterilerden komisyon, masraf ya da adı ne olursa olsun ilave bir ücret tahsil edilmesinin yasak olduğuna dikkat çeken Önal, durumun tespiti dahilinde fazla alınan tutarın iade edildiğini, hem de banka ile üye işyeri arasındaki üye işyeri sözleşmesinin feshinin yapıldığını belirtti.

 

Emine Gül ÖZER

 

Bazı satış noktalarında özellikle de market ve bakkallarda ‘komisyon’ ya da ‘masraf’ adı altında kredi kartı kullanan müşteriden ekstra para talep ediliyor. Durum gittikçe yaygınlaşırken, Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, ise bu konuda vatandaşı uyarıyor.

Önal, “Hem uluslararası kurallar (Visa, Mastercard) hem de Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasamız uyarınca üye işyerlerinin kartla ödeme yapmak isteyen müşterilerinden komisyon, masraf ya da adı ne olursa olsun ilave bir ücret tahsil etmesi yasaktır.” ifadelerini kullandı.

Durumun tespit edilmesi halinde ise hem fazla alınan tutar iade ediliyor, hem de banka ile üye işyeri arasındaki üye işyeri sözleşmesinin feshi gerekiyor.

Önal, bu durumun sanıldığı kadar yaygın olmadığını aktardı, yaşanan şikayetlerinde bu konudaki düzenlemeleri bilmemekten kaynaklı olduğunu söyledi.

 

“Bu konudaki düzenlemeler oldukça katı”

 

Market ve bakkallar kredi kartı kullanımında ‘bankalar da bizden komisyon alıyor’ adı altında müşteriden komisyon kesiyor. Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, bu durumun yasal olmadığını belirterek, “Hem uluslararası kurallar (Visa, Mastercard) hem de Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasamız uyarınca üye işyerlerinin kartla ödeme yapmak isteyen müşterilerinden komisyon, masraf ya da adı ne olursa olsun ilave bir ücret tahsil etmesi yasak. Bunun tespit edilmesi durumunda, hem fazla alınan tutarın iadesi hem de banka ile üye işyeri arasındaki üye işyeri sözleşmesinin feshi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Bu konudaki düzenlemelerin oldukça katı olduğuna dikkat çeken Önal, “Zaman zaman bizlere de ulaşan şikayetler oluyor. Şikayetler geldikçe tabii ki aksiyon alıyoruz. Ancak, yaygın hale gelen bir durumdan bahsedemeyiz. Çok az sayıda ve genellikle de bu konudaki düzenlemeleri bilmemekten kaynaklı olduğunu görüyoruz.” dedi.

“Pos komisyonları fonlama maliyetlerinin bir fonksiyonu”

 

Bankaların üye işyerlerinden aldıkları pos komisyonları, operasyonel maliyetler yanında ağırlıklı olarak fonlama maliyetlerinin bir fonksiyonu olduğunu ifade eden Önal, “Bu konudaki gösterge Bankalar Arası Kart Merkezi’nin aylık olarak belirleyerek duyurduğu takas komisyon oranlarıdır.” diye konuştu.

Şu an ki kredi kartı komisyon oranlarına dikkat çeken Önal, şunları kaydetti:

“Takas komisyon oranı, kartı kabul eden POS makinesini sağlayan banka ya da finansal kuruluştan kartı ihraç eden (kartı basarak müşteriye teslim eden) banka ya da finansal kuruluşa ödeniyor. Konuyu tamamen basitleştirerek ve detaya girmeden örneklemek gerekirse, A bankasının POS makinesinden B bankasının kartı ile 100TL’lik işlem yapıldığında A bankası Bankalar Arası Kart Merkezi aracılığıyla B bankasına işlemi tahsil etmek üzere iletir, B bankası 100TL’lik işlem karşılığında A bankasına 96.64TL öder. 96.64TL’yi kartı ihraç eden bankadan tahsil eden A bankası, POS cihazını kullanan üye işyerine anlaştıkları çerçevede takas maliyeti ve kendi operasyonel giderlerini yansıtarak ödeme yapar.  Kartı ihraç eden banka ise, 100TL’yi ortalama 26.82 gün sonra kartı kullanan müşterisinden faizsiz tahsil eder.”

 

“Takas komisyonunun yüzde 88’ini fonlama maliyetleri oluşturuyor”

 

Takas komisyonunun yüzde 88’ini fonlama maliyetleri oluşturduğunu dile getiren Başkan Önal, bu durumun yaratıcılarının bankalar olmadığına dikkat çekerek, konuyu şu ifadelerle özetledi:

“Üye işyeri komisyonlarının yüksek olması, başta takas komisyonu olmak üzere operasyonel maliyetlerin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Takas komisyonunun yüksek olması, fonlama maliyetlerinin ya da faiz oranlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor. Takas komisyonunun %88’ini fonlama maliyetleri oluşturuyor. Yüksek enflasyon dönemlerinde bunlarla karşılaşabiliyoruz ve enflasyonun maliyet artırıcı olumsuz etkilerinden birisi maalesef. Bu durumun yaratıcısı biz Bankalar değiliz. Koşullar hepimiz için zorlayıcı.”

 

0
mutlu
Mutlu
4
alk_
Alkış
1
_zg_n
Üzgün
2
_a_rm_
Şaşırmış
“Kredi kartlarından ekstra ücret alınamaz”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.