‘Klasik araba’ statüsü için 25 yaş sınırı 30’a çıkarılacak



featured



KLASİKLER İÇİN YENİ YASAL DÜZENLEME… Kıbrıs Türk Klasik Otomobil Derneği’ne kayıtlı 2 bin 500, Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Klubü’ne kayıtlı bin 150 klasik otomobil olmak üzere ülkemizde şu an resmi olarak 3 bin 650 klasik araç var. Her eski araç da klasik sayılmıyor. İmal tarihinden itibaren 25 yaşını doldurmuş tüm motorlu taşıtlar, ‘klasik otomobil’ olma hakkı elde ediyor. Ancak yeni yasal düzenlemeyle bu yaş sınırının 30’a çıkarılması öngörülüyor. AB’ye uyum çalışmaları kapsamında yapılacak yasal değişiklik kapsamında, seyrüsefer indirim hakkı ile muayene şartları da değişecek.

ALİUSTA: SİYAH PLAKA, KLASİKLERE AİT… Kıbrıs Türk Klasik Otomobil Derneği Başkanı Burçin Aliusta, Ulaştırma Bakanlığı, Trafik Şube Amiri, Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Dairesi yetkilileriyle birlikte yasa üzerinde çalışıldığını belirtti. Aliusta, Avrupa’dan ülkemize gelen heyetlerle toplantılar gerçekleştirildiğini ifade ederek klasik araçlarla yeni düzenlemeler yapılacağını söyledi. Aliusta, klasik otomobillere ait olan ‘siyah plaka’nın ise ülkemizde 25 yaşını doldurmuş araçlara bilinçsiz şekilde takıldığını ancak bunun yasal olmadığını vurguladı.

AŞIK: AVRUPA’YLA HAKLARI EŞİTLEMEK İSTİYORUZ.. .Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulubü Başkanı Semavi Aşık, “Klasikçiler için çeşitli yasal düzenlemelerin peşindeyiz” dedi. Avrupa’da 30 yaşın üstündeki araçların ithalde ödeme yapmadıklarını yalnızca kayıt parası ödediklerini söyleyen Aşık, ülkemizde klasik araçlar için hâlâ gümrük ve çeşitli vergiler ödendiğini kaydetti. Aşık, Avrupa’yla hakları eşitlemek için yasal çalışmaların sürdüğünü belirterek  “Avrupa’daki uygulamalar birebir bizde de olabilecek diye umut ediyorum” dedi.

Serap ŞAHİN

Ülkemizde çok eski hatta kayıttan düşmüş birçok otomobil var… Son dönemlerde etkinliklerde ve yollarda dikkat çeken ‘klasik araçların’ fazlalığı ise, bir otomobilin klasik sayılabilmesi için ne gibi özelliklere sahip olması gereği sorusunu akla getirdi.

Yasaya göre, imal tarihinden itibaren 25 yaşını doldurmuş tüm motorlu taşıtlar, ‘klasik otomobil’ olma hakkı elde ediyor. Yani her isteyen aracını eski diye ‘klasik’ olarak nitelendiremiyor.

Şu an yapılan yeni yasa çalışmasına göre klasik araç statüsü için yaş sınırının 30’a çıkarılması öngörülüyor. Klasik araçların seyrüsefer indirimi hakkından yararlanabilmesi için de kurallar değişecek.

Resmi kayıtlarda kişinin sahip olduğu arabanın “Klasik Otomobil” olarak geçmesi için izlenmesi gereken yasal prosedür mevcut.

İlk adım ülkemizde faaliyet gösteren Kıbrıs Türk Klasik Otomobil Derneği veya Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü’ne başvurmak.

Kıbrıs Türk Klasik Otomobil Derneği’ne kayıtlı 2 bin 500, Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Klubü’ne kayıtlı bin 150 klasik otomobil olmak üzere ülkemizde şu an resmi olarak 3 bin 650 klasik araç var.

KIBRIS’a konuşan Kıbrıs Türk Klasik Otomobil Derneği Başkanı Burçin Aliusta ile Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulubü Başkanı Semavi Aşık, klasik araçlarla ilgili şu an üzerinde çalışılan yasal prosedürle ilgili bilgi verdi.

Aliusta: Önce derneğe veya kulübe müracaat şart

Kıbrıs Türk Klasik Otomobil Derneği Başkanı Burçin Aliusta, imal tarihinden itibaren 25 yaşını doldurmuş tüm motorlu taşıtların, klasik otomobil olma hakkı elde edebildiğini belirtti. Aliusta, bu hakları alabilmek için Kıbrıs Türk Klasik Otomobil Derneği veya Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü’ne müracaatın şart olduğunu ifade ederek müracaatın ardından hazırlanan yazının Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nde onaylatıldığını belirtti.

Aliusta, müracaat eden kişiye ‘üye kimlik kartı’, aracına da ‘klasik otomobil tanıtım kartı’ çıkarıldığını söyleyerek bu aşamadan sonra araç sahibinin hazırlanan evraklarla birlikte Araç Kayıt Dairesi’ne giderek, otomobili kaydettirdiğini, araba koçanına da “Klasik kaydedilmiştir” ibaresinin yazıldığını söyledi.

“Seyrüseferde indirim şansı var”

Klasik arabalara verilen seyrüsefer indirim hakkından da söz eden Aliusta, derneğe veya kulübe müracaatla yani kayıt altına girerek yapılan işlemler sonrası ekstra indirim verildiğini belirtti.

Aliusta, durumu şöyle izah etti:

“Örneğin 1970 model bir aracın kayıt yılı 2017 ise, Araç Kayıt Dairesi’nde sistem, arabayı 2017 kayıtlı olarak görür, 1970 model klasik araç olarak görmez. Bu nedenle normal bir binek aracın ağırlığı ve motor hacmine denk gelen seyrüsefer ücretini öder.

Bize müracaat edildiğinde, söz konusu aracın 2017 değil, 1970 model olduğunu belirtiriz ve işlemlerin bu şekilde yapılmasını arz ederiz. Bu işlemlerden sonra araba, 1970 model olarak kaydedilir ve ona göre seyrüsefer ücreti ödenir”.

Burçin Aliusta, klasik otomobillerin indirimlerden yüzde 65 oranına kadar yararlanabildiğini ifade ederek kayıttan düşmemiş ve kayıt tarihinin eski olması koşuluyla arabaların her geçen yıl periyodik olarak indirim hakkı olduğunu söyledi.

Müracaattan sonra yüzde 10 oranında artı bir indirim daha alındığını belirten Aliusta, bunun yanında egzoz emisyon muafiyeti hakkı da elde edildiğini kaydetti.

“Siyah plaka ‘Klasik Otomobil’ demek”

Üyelik işlemlerinden sonra otomobilin “siyah plaka” kullanım hakkı elde ettiğini anlatan Aliusta, “Siyah plakalı olan bir araç, resmi olarak klasik otomobildir. Dernek veya kulüp üyesi olduğuna dair işarettir” dedi.

Ülkemizde 25 yaşını doldurmuş araçların bilinçsiz şekilde plakalandığına dikkat çeken Aliusta, bunun yasal olmadığını söyledi. Aliusta, gerekli kuralları yerine getirmeden aracına kendi başına siyah plaka takan kişilerin trafik polisi tarafından rapor edildiğini belirtti.  

 

Kıbrıs Türk Klasik Otomobil Derneği olarak Ulaştırma Bakanlığı ile Araç Kayıt Dairesi’ne bağlı olduklarını ifade eden Burçin Aliusta, yurt dışından klasik otomobil ithal edileceği durumda ise Maliye Bakanlığı’yla da çalışıldığını belirtti.

Ulaştırma Bakanlığı’nın Avrupa Birliği’ne uyum çalışmaları kapsamında bazı yasa ve tüzüklerde tadilata gittiğini anlatan Aliusta, klasik otomobillerle ilgili de yasada revizyon yapılması için çalışmalar olduğunu söyledi.

Ulaştırma Bakanlığı, Trafik Şube Amiri, Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Dairesi yetkilileriyle birlikte yasa üzerinde çalışıldığını anlatan Aliusta, Avrupa’dan ülkemize gelen heyetlerle de toplantılar gerçekleştirildiğini belirtti.

Aliusta, dünyada klasik otomobillerin statüsü ve haklarının ne olduğu, yasal düzenlemelerin neler içerdiğinin incelendiğini söyleyen Aliusta, ‘klasik otomobil’ kavramının göreceli olduğunu ve her ülkeye göre esneklik gösterebileceğini kaydetti.

  Burçin Aliusta, yasada öngörülen yeni düzenlemelerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Klasik araçlarda aranan 25 yaş sınırının, 30 yaşa çıkarılması öngörülüyor.

Seyrüseferdeki indirim hakkı, şu anki yasaya göre,1983 yılına kadar imal edilen otomobiller için geçerli. Bu kural kaldırılacak. Derneğe veya kulübe müracaat edip işlemlerini yaptıran, 30 yaşını doldurmuş tüm klasik araçlar, bu indirim hakkından yararlanacak.

  Muayene istasyonları arttırılacak, klasik arabaların muayene şartları değişecek. 

Örneğin, 15 yıldır bir yerde atılı durum olan klasik bir araç var. Bu araç muayeneden geçemez. Bu arabanın satışı olarak ancak arabanın koçanını üstünüze alamazsınız. O arabayı muayeneden geçer duruma getirdikten sonra mülk sahibi olabilirsiniz. Bizim ülkemizde bu büyük bir sorun. Bu sorunu de yeni düzenlemelerle çözeceğiz”.

Aliusta, klasik arabaların gerekli kayıtları yapıldıktan sonra gündelik olarak da kullanılabildiğini ve herhangi bir kısıtlama olmadığını vurguladı.

 

“Camiaya sahip çıkılmalı”

KTKOD Başkanı Burçin Aliusta, klasik severlerin her geçen gün arttığına dikkat çekere camiaya sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Devlet, hükümetin ve belediyelerin klasik camiasına destek vererek, daha sağlıklı ve güçlü şekilde büyümelerine yardımcı olmalarını gerektiğini ifade eden Aliusta, Klasik Araba Müzesi projelerinin ve lokal ihtiyaçlarının karşılanması için desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtti.
 

Aşık: Klasikçiler için çeşitli yasal düzenlemelerin peşindeyiz

Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulubü Başkanı Semavi Aşık da, kulübe kayıtlı bin 150 klasik araç olduğunu söyledi.

Eski otomobil teknolojisini gelecek nesillere taşımak, otomobil tarihçesi hakkında bilgi vermek ve örnek arabalar bulundurmak amacıyla kulübün kurulduğunu belirten Aşık,“Klasikçiler için çeşitli yasal düzenlemelerin peşindeyiz” dedi.

Avrupa’da 30 yaşın üstündeki araçların ithalde ödeme yapmadıklarını yalnızca kayıt parası ödediklerini söyleyen Aşık, ülkemizde klasik araçlar için hâlâ gümrük ve çeşitli vergiler ödendiğini kaydetti. Avrupa’yla hakları eşitlemek için yasal çalışmaların sürdüğünü aktaran Aşık, devletin bu konuda “züğürt” olduğunu iddia etti.

Aşık, “Avrupa’daki uygulamalar birebir bizde de olabilecek diye umut ediyorum. Hedeflerimiz arasında klasik otomobil müzesi açmak da var. Araç restorasyonu ve bakımlarında ihtiyaç duyulan yedek parça temininde yardımcıyız. Klasikçilerin iyi bir camiası var. Klasik otomobil hobisi ailece yapılabilir” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Klasik araba’ statüsü için 25 yaş sınırı 30’a çıkarılacak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir