Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Kıbrıs konusu edeniyle Ak Parti ile CHP atasında yatışma çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Türkiye Başbakanı Binbali Yıldırım’ı Cenevre’ye gitmemekle suçladı ve elinde tuttuğu bir harita ile “Cenevre’de KKTC’yi sattınız” dedi. Bu sözler üzerine TBMM’de Ak Partililer ile CHP’liler arasında tartışma çıktı.
Başbakan Binali Yıldırım, Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşmak, eşit ortak bir devlet kurmak için çalıştıklarını belirterek, KKTC’yi satmadıklarını söyledi. Yıldırım, “Ne demek KKTC’yi satmak? Çok ayıp bir şey, bunu söylemek haddini bilmemektir” dedi.
Mecliste tartışma
3 yıl önceki Musul Başkonsolosluğu görevi sırasında 43 personeliyle birlikte konsolosluğu basan IŞİD tarafından kaçırıldıktan sonra serbest kalan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Cenevre görüşmelerine yönelik, “Basbayağı Kıbrıs’ı satıyorsunuz” çıkışı Meclis’te ilginç bir tartışmaya yol açtı.
Yılmaz, “Seni elçiliğinden alan devlet yine vermeyecek. Seni vermedik Kıbrıs’ı verir miyiz be” diye laf atan AK Partililere, “Sen sattın beni, ne kurtardın, teslim ettin” tepkisini verdi.
CHP’li Öztürk Yılmaz, şöyle konuştu:
“ Sayın Cumhurbaşkanı kamuoyunda söylüyor ama Cenevre’de verilen harita var, yüzde 29,2 ve hala bunu da Rumlar kabul etmemiş, ‘daha ineceksiniz’ diyor. Bu verilen yerlere 100 bin Rum’un yerleştirileceğini sağır sultan bile duydu. Bunun dışında KKTC’de kalacak topraklara da mülkiyet çerçevesinde 50-60 bin Rum’un geleceğini de herkes biliyor. Ya neyi saklıyorsunuz? Çıkın deyin ki, ‘biz vermiyoruz’, dağıtın masayı” dedi.
“Ne demek satmak?”
Başbakan Binali Yıldırım ise dün yaşanan Kıbrıs görüşmeleri tartışması ve bu konuda hükümete yöneltilen eleştiriler konusunda açıklamalarda bulundu.
Başbakan Yıldırım, “Ne demek KKTC’yi satmak. Çok ayıp bir şey, bunu söylemek haddini bilmemektir. Kıbrıs konusunda bizim şartlarımız da kırmızıçizgilerimiz de bellidir’”dedi.
Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:
“Ne demek satmak? Yani Cenevre’ye gitmeyince satmış mı oluyoruz KKTC’yi? Böyle bir şey olur mu? Gitmemizi gerektiren bir durum yok. Kıbrıs ile ilgili görüşmeler uzun yıllardan beri devam ediyor. Kıbrıs için bizim şartlarımız bellidir, kırmızıçizgilerimiz bellidir.”
Türkiye’nin garantisi ve güvenliği vazgeçilemez
Yıldırım şunları söyledi:
“Madde 1; Kıbrıs’ta güvenlik ve garanti konusu; Türkiye’nin etkin garantisi ve güvenliği hiçbir şart altında vazgeçilemez, ortadan kaldırılamaz…
Madde 2; eğer iki toplumlu bir devlet kurulacaksa, bu devletteki yönetim adil paylaşımla olmalıdır.
Madde 3; toprak ve mülkiyet konularında Türk tarafının herhangi bir mağduriyeti, kazanılmış haklarının ortadan kaldırılması söz konusu olamaz.
Kısacası, kurulacak ortak bir devlette her şey iki tarafı da mutlu ve memnun edecek şekilde olmalıdır. Bütün bunlar olduktan sonra da Türkiye’nin etkin garantisi ve güvenlik ile ilgili tedbirleri aynen devam etmelidir.”
Yorumlar kapalı.