
Hükümet alkollü araç kullananlara 415 bin TL’lik ceza öngören yasal bir değişikliğe hazırlanırken, vatandaşlar bunun ölümlü kazalara bir çare olmayacağını düşünüyor
“Ehliyet sınavları zorlaştırılmalı”… Alkollü araç kullananlara brüt asgari ücretin 15 katı, yani 413 bin TL’lik bir para cezası kesilecek olması vatandaşa caydırıcı gelmedi. Yurttaşlar, kazaların önüne geçebilmek için ehliyet sınavlarının zorlaştırılması, sürücülerin iyi bir eğitimden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Çok yabancı, çok araç var… Ülkede yollarda yabancı uyruklu çok sayıda farklı ülkelerden gelen insanlar olduğunu ve bu insanların çok hızlı gidebilen lüks araçlar kullandığını gözlemleyen vatandaş, kazalara neden olan bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyor.
Emine Gül ÖZER
Ülkemizde hemen hemen her gün, trafik kazaları artış kazanırken sürat, alkol ve cep telefonu kullanmak bu kazalara en çok sebebiyet veren faktörlerde başı çekiyor.
Özellikle ülke nüfusundaki artış, araç yoğunluğu kazaları beraberinde getirirken, toplu taşımanın az olması bu durumu daha da tetikliyor.
Ülkemize öğrenci olarak gelenler, istediği gibi araç kiralayabilirken, kurallara ve yola adapte olmadan sürüşe çıkmak büyük sorunlar doğuruyor.
Bu durumun önüne geçebilmek ve trafik kazalarında yaşanan artışı önlemek için geçtiğimiz günlerde, Ceza Yasası’nda değişiklik için yasa tasarısı sunuldu…
Yasanın yürürlüğe girmesi halinde, alkollü araç kullanarak yakalanan şahıslara brüt asgari ücretin 15 katı para cezası kesilecek. Ödenecek rakam ise yaklaşık olarak 413 bin 805 TL’ye tekabül ediyor.
KIBRIS’a konuşan vatandaşlar, geçmesi öngörülen yasayı çözüm görmeyerek, yetersiz buldu.
Caydırıcı cezaların, parasal olarak değil, daha farklı şekilde yaptırımları olması gerektiğini kaydeden vatandaşlar, “parası olan her türlü ödeyecek. Parasal olarak değil, daha farklı yaptırımlar uygulanmalı. Araçlara el konulup, devlet namına satışa sunulmalı, ehliyet iptali yapılmalı, en önemlisi sürücülere iyi bir eğitim verilmeli. Ehliyet almak bu kadar kolay olmamalı.” ifadelerini kullandı.
Vatandaş ne dedi?
Mehmet Özoğul:
“Ülkemizde çok fazla kaza olmaya başladı, gerekli önlemlerin alınmaya başlanması iyi oldu. Sürücüler çok dikkatsiz, maalesef. Şimdi yeni yasa tasarında alkollü araç sürücülerine brüt asgari ücretin 15 katı ceza kesilmesi muhabbeti biraz şüpheli. Ama yine de faydasının olacağını düşünüyorum. Sadece para ile değil, daha farklı cezalar da kesilse daha etkili olacağını düşünüyorum.”
Şerif Bozcan Dağbaşı:
“Bu yasaları geçirebilecek birini tanımıyorum. Bizde denetim olmadıktan sonra, milyon ceza da kesseniz nafile. Kazaları yapanlar belli. Buraya bilinçsizce, soruşturmadan alınanlar. Parası olanlar geliyor, en pahalı arabaları alıyorlar. O arabayı alana o para cezası zaten etkilemez. Asgari ücretli zaten böyle bir şeye kalkışamaz. 400 bin – 500 bin TL diyerek, sadece korku verecekler. Önlem alınması için, okul seviyesinde çocukları bilinçlendirmek lazım. Trafik alanlarında 10 ders eğitim vermekle olmaz. Ehliyet almadan önce iyice denetim yapılmalı. Gerekirse, her sene yenilenmeli. Bizde öyle bir sistem yok, yapacak eleman da yok. Öncelikle ehliyeti kolayca herkese dağıtmamak gerek. Öğrenciler kaza yapıyor, gençlere üzülüyoruz. Öğrenci olarak gelen, ulaşım olmadığı için araç kiralıyorlar, bu defa yollara hakim olmadıkları için kaza yapıyorlar. Toplu taşıma artırılmalı.”
Eser İşlek:
“Kesilen cezalar yeterli değil. Yeni yasa tasarısında konuşulan, içki içenler için 400 bin küsur TL’lik cezanın caydırıcı olacağını düşünüyorum. Ama daha fazla önlem alınmalı. Toplu taşımacılık artmalı, gerekirse şahısların araçları bağlanıp, ehliyetine el konulmalı.”
Ali Erzin:
“Yeni yasa tasarısı bence etkili olmayacak. Çünkü insanlar yasaya göre değil, kendi hayat tarzına göre hareket ediyor. Alkol alan o cezayı düşünmez, bu yasa da bir işe yaramaz. Bunun önüne geçmek istiyorlarsa, eğitimi geliştirecekler. Ehliyet verirken, daha zor olması lazım şartların. 10 sürüşe, 2 sınava girip ehliyet verilmemeli. Yurtdışında bu daha zorken burada çok basit. Bu tip durumlar da, eğitimsizlikten kaynaklanıyor. Trafik kazalarında bilinçli değiliz, sadece sorulardan ibaret giriliyor sınavlara. Öğrenciler zaten kendi geldikleri yerdeki trafiğe adapte, buraya adapte değil. Hemen yola çıkıyorlar, araba sürüyorlar. Oradaki ehliyet, burada geçerli olmamalı. Buradaki trafik akışına adapte olmadan kimse yola çıkılmamalı.”
Sertan Yeşiloğlu:
“Bu yasa caydırıcı olmaz. Kıbrıs trafiği zaten belli, o kadar araç geldi ki yurtdışından, o kadar kalabalık oldu ki şehir, yollar trafiği kaldırmıyor. Bisiklet bile sürülmüyor. Yasa güzel ama caydırıcı olmaz. Türkiye’den gelenler, buranın kurallarını bilmiyor. Şerit ihlali yapıyor, kazalara sebep oluyor.”
Münir Karadeniz:
“İster asgari ücretin 15 katı para, ister 400- 500 bin TL’lik ceza kesilsin, caydırıcı değil. Bu kişilerin araçlarına el konulup, devlet namı hesabına satılması lazım, çok uzun süreli ehliyetinin iptal edilmesi lazım. Çünkü bu sadece parayla alakalı değil, hali vakti iyi olan zaten ödeyecek. Genç genç insanlarımız ölüyor, çok üzülüyoruz. Biz buna bir şey yapamayız ama bizim seçtiğimiz kişiler temenni ediyoruz görevlerini layığıyla yerine getirsin.”
Yorumlar kapalı.