Kaynak sorunu var!



featured




 

Gazimağusa Limanı’nın yeniden organize edilmesi için 19 Eylül 2023’te tek yetkili olarak göreve getirilen Hasan Curcioğlu, 3 aylık sürede yapılan çalışmalar hakkında KIBRIS’a konuştu

 

 

“Fon olmayınca, tadilat yapılamıyor”… Curcioğlu, geçmişte limana gelir getiren fonların yasa ile kaldırıldığını belirterek, kaynak olmadığı için ‘usturmaça’, ‘babalar’, ‘rıhtım tadilatı’ gibi sorunların giderilmesi için tadilat yapamadıklarını kaydetti.

 

Güvenlik sorunu devam ediyor… Göreve geldikten sonra limanın giriş çıkışlarını kontrol altına aldıklarını 72 adet kamera ile limanı donattıklarını anlatan Curcioğlu, buna rağmen hâlâ kör noktalar bulunduğu için güvenlik zafiyetinin var olduğuna dikkat çekti.

 

“Rıhtım ve tırpar yerleri genişleyecek”… Rıhtımda yer sorunu yaşadıklarını kaydeden Curcioğlu, “Eski Liman Başkanlığı binası için yıkım kararı aldık. Yıkım sonrası rıhtım alanının 4 bin metrekare genişlemesini sağlayacağız.” dedi.  Curcioğlu, PortİSBİ’yle de mutabık kaldıklarını belirterek 60 bin metrekare yer alıp buradan tırpak yeri yapacaklarını söyledi.

 

“Önce tahliye hizmetleri özelleştiriliyor”… Curcioğlu, hükümetin limanı özelleştirme projesi olduğunu ifade ederek, Liman İşçileri Şirketi’nin, tahliye hizmetlerinin 10 ay sonra çıkılacak ihale ile özelleşeceğini devamında da limanın kamu özel ortaklığı ile yönetileceğini ifade etti. Curcioğlu, “Ülkemizde bu işi yapan armatörler, acenteler gibi işi bilen insanlarımız bir araya gelip ihaleyi alırlarsa daha iyi olur.” dedi.

 

 

Emine Gül ÖZER

 

Ülkemizin en büyük ticari limanı olan Gazimağusa Limanı’ndaki sorunlar bitmek bilmiyor.

Serbest Liman’da tek yetki sahibi olarak 19 Eylül 2023’te resmi olarak göreve atanan Hasan Curcioğlu, 3 aylık süreci KIBRIS’a değerlendirdi.

Bu süre zarfında limanın güvenliği için yapılanları anlatan Curcioğlu, 2 tane güvenlik kapısı oluşturduklarını ve artık herkesin elini kolunu sallayarak limana giremeyeceğini kaydetti. Curcioğlu, toplamda 72 tane kamera bulunan limanda hâlâ güvenlik zafiyetleri yaşandığına da dikkat çekti.

Curcioğlu, geçmişte limanlara gelir kaynağı olarak kullanılan fon hesaplarının artık olmaması nedeniyle, yapılacak işlerde maddi sıkıntı yaşadıklarını belirterek bunlara örnek olarak ‘babalar’, ‘usturmaça’ gibi işlerde yaşanan eksiklere değindi.

Hasan Curcioğlu, limanın özelleştirilmesine yönelik bir düşünce olduğunu ifade ederek, bunun öncesinde Liman İşçileri Şirketi’nin tahliye hizmetlerinin de özelleştirileceğini söyledi.

 

Öncelik güvenliğe verildi

 

Limanlar Dairesi’nin verdiği vekaletle 3 aylık süreç içinde önceliği güvenliğe verdiklerini söyleyen Curcioğlu, “2 tane güvenlik kapısı yaptık. Bir Canbulat kapısına bir de Karakol kapısına. Bu güvenlik kapıları, plaka okuyucu barkod sistemlidir. Limanda çalışanların araç plakalarını sisteme girdik, araba geldiğinde otomatik olarak bariyer açılacak ve önüne gelen elini kolunu sallaya sallaya limana gelemeyecek.” ifadelerini kullandı.

 

“Rıhtım ve tırpar yerleri genişleyecek”

 

Pek çok alanda sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Curcioğlu, rıhtımda özellikle yer konusunda sorun yaşadıklarını kaydederek, “Eski Liman Başkanlığı binasını Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin de raporlarıyla yıkım emrini aldık. Planlama, İnşaat ve Eski Eserler Dairesi’ne de onaylattık. Yıkım aşamasına getirdik ve oraya yıkarsak yaklaşık 4 bin metrekarelik bir rıhtım alanının genişlemesini sağlayacağız.” dedi.

PortİSBİ’yle yaşanılan sorunun mahkemelik olduğunu anımsatan Curcioğlu, “Onlarla mutabık kaldık ve avukatlarıyla görüştük oradan bize 60 bin metrekare yer verecekler. Biz orayı tırpak yeri yapacağız ve araçları oraya alacağız. Çünkü ciddi bir tırpar sorunu yaşıyoruz limanda. Belediye, Kaymakamlık ve trafik şubesiyle birlikte bir toplantı yaptık, Belediye Başkanı ve Belediye meclis üyelerine de bunu onaylattık.” ifadelerine yer verdi.

 

“Limana su tedariki başlayacak”

 

   Yapılan yatırımlar ve atılan adımlardan bahsederek, limanda yaşanan su sorununun ortadan kaldırılması için yapılan çalışmaları anlatan Curcioğlu, “Gazimağusa Belediyesi’yle bir protokol imzaladık. Limanda su yok tankerlerle limana su taşınıyor. İhaleye çıkıldı bu konuda. Canbulat kapısından limana su tedariki başlayacak.. Alt yapı çalışmaları oluşturulacak. Önümüzdeki günlerde bunun da neticelenmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

 

“En büyük sorun güvenlik sorunu”

 

Limanın şu anda en büyük sorununun “güvenlik” olduğunu söyleyen Curcioğlu,  “2003 yılında ISPS kod gereği bir hazırlık yapılmıştı. Ben o zaman Limanlar Dairesi’ndeydim. O zamanlar güvenlik kameraları donatılmıştı ama o alt yapı öldü, çalıştırılamadı. Şimdi biz yaklaşık 72 tane kamera kurduk limana ama baya ölü bölge var. Giriş çıkışlar kontrol altına alındı. Benim kendi serbest bölgemde güvenliğim var kadrolu ama Limanlar Dairesi’nin kendi kadrosunda güvenlik yoktur.” dedi.

Liman İşçileri Şirketi’nin mahkemelik sorunları olduğuna dikkat çeken Curcioğlu,  “Onlarla bir protokol yaptık ve 1 yıl sürelerini uzattık. 10 ayları kaldı, 10 ayın sonunda tüm mal varlıkları devlete kalacak.” dedi.

 

“Usturmaça, babalar yenileme istiyor, rıhtım çöküyor”

 

Denizcilik dilinde ‘usturmaça’ dediğimiz rıhtımların deniz kısmında olan ve gemilerin üzerine dayandığı gereçlerin hepsinin denize düştüğünü kaydeden Curcioğlu, “Gemiler araba lastiklerine dayanıyor. Bu eksiklik bizim için çok önemlidir. Gemilerin halat bağladığı “babalar” diye adlandırılan yerler hep deforme oldu. Rıhtım alanları çöktü. Bunların hep yenilenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Bunların neden yenilenemediğini de açıklayan Curcioğlu şunları söyledi:

“Geçmişte limanlara gelir kaynağı için uygulanan fon hesapları daha sonlarları yasayla kaldırıldı. Kaynak gelmediği için limanda gerekli tadilatlar yapılamıyor.”

 

“10 ay sonra özelleşme için ihaleye çıkılıyor”

 

Geleceğe yönelik hükümetin Gazimağusa Limanı için bir projesi olduğunu vurgulayan Curcioğlu, “Liman İşçileri Şirketi, tahliye hizmetlerini özelleştirecekler. 10 ay sonra ihale olacak. Devamında da 5 yıl içerisinde limanın kamu özel ortaklığı ile çalıştırılması şeklinde bir model düşünülüyor. Bununla ilgili de Maliye Bakanlığı çalışmalar yapıyor. Tabi bundan sonra şekil nasıl olur bilemem.” şeklinde konuştu.

Limanın özelleşmesi hususunda tavrını ortaya koyan Curcioğlu, “Bizim ülkemizde bu işi yapan armatörler, acenteler, bizim kendi işi bilen insanlarımız bir araya gelip ihaleyi onlar alırlarsa iyi olur. Ülkemizi bilmeyen, işi bilmeyen bir yabancının almasından bu çok daha iyidir.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
2
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
 Kaynak sorunu var!
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.