Karpaz bölgesinde bir ilk



featured



Hırdavat ve güneş enerjisi işlerinden emekli olan Mustafa Cabacaba, Yenierenköy’deki bahçesinde kendini üretime verdi ve tropikal bir meyve olan ejder meyvesi yetiştiriciliğine başladı.

Ayşe BULUT

Ülkemizde son dönemde tropikal meyvelere yönelik ilgi giderek artıyor. İlk olarak tüketmek için ithal edilen meyvelerden bazıları şimdilerde ülkemizin çeşitli yerlerinde üretiliyor.

‘Ejder Meyvesi’ ya da yurt dışındaki ismi ‘Dragon Fruit’ olan meyve Karpaz bölgesinde de yetiştirilmeye başladı.

Mustafa Cabacaba isimli vatandaş aktif iş hayatını noktalaması sonrasında Yenierenköy’de tarımsal üretim yapmaya başladı.

Aslen Lefkoşalı olan Cabacaba, emekli olmasının ardından eşinin köyü olan Yenierenköy’de kalma kararı aldı ve üretim yapmaya başladı.

“Oğullarım istedi”

İki buçuk dönüm içerisine bir sera kuran Cabacaba, seranın kapılarını KIBRIS’a açtı.

Ejder meyvesi yetiştirme fikrinin oğullarından geldiğini söyleyen Cabacaba, bu serüvene girişini anlattı:

“Benim Lefkoşa’da hırdavat dükkanım vardı ayrıca güneş enerji işi de yapıyoruz. Ben emekli olduğum zaman üretim yapmayı düşündüm ve oğullarım da ejder meyvesi üretmemizi istedi. Hanımın köyü olan Yenierenköy’deki bu iki buçuk dönüm araziye seramızı inşa ettik ve ejder meyvesi yetiştirmeye başladık.”

6 çeşit, 4 bin kök

6 farklı çeşit ejder meyvesi 4 bin ağaç ektiklerini anlatan Cabacaba, serada yetiştirdikleri meyveyi dışarıda da yetiştirmeyi deneyeceklerini kaydetti. Seranın oldukça maliyetli olduğuna vurgu yapan Cabacaba, gölgede yetiştirme için uğraş vereceklerini kaydetti.

Üretimde 3’üncü yılda olduklarını söyleyen Mustafa Cabacaba, ürünlerin pazarlaması konusunda kaygıları olduğunu dile getirdi.

Pazar konusunda endişe var

“Pazar konusunda kaygılarım var. Ülkemiz çok küçük olduğundan bazı şeyleri belli bir sayıya kadar kaldırabilir.” diyen Cabacaba, sözlerine şöyle devam etti:

“Ejder meyvesi tropikal olduğu için üretimi de masraflı. Bu nedenle pahalı bir meyve. Bunu belki sera dışında yetiştirebilirsek maliyetini de düşürebiliriz. Şu anda pahalı bir meyve. Dragon haziran başından aralık sonuna kadar meyve verir. Bu da normalde 3 kere doğum yaptığını gösteriyor. Bahçemizde 6 modelimiz var bunlar sarı, Thai Red, Royal Red, Macenta, Vietnamese White. Bu çeşitleri seçmemizin nedeni normalde dölleme istemiyor. Çünkü bunlar gece çiçek açıyor ve dölleme sorun olmuyor. Biz de dölleme istemeyen cinsleri seçtik. Normalde dragonlar üçüncü yıldan sonra verime girer ve 25- 30 yıl da ömürleri olur.”

“Karpaz’da tek biziz”

Karpaz bölgesinde ejder meyvesini sadece kendilerinin yerleştirdiğini ancak ülkenin çeşitli yerlerinde de yetiştirildiğini bildiğini ifade eden Cabacaba, ejder meyvelerinin haftada bir sulanan bir tür olduğunu ve çiçeklerinin de çok güzel olduğunu belirtti.

Meyvenin olgunlaşmasıyla 15 gün dalında kalabildiğini anlatan Cabacaba, her ağacın olgunlaştıktan sonra 10-15 meyve verebileceğini söyledi.

Meraklı kişilerin ejder meyvesi yetiştirmesi gerektiğini ifade eden Mustafa Cabacaba, “İlk kez bu yıl satışını yapmaya çalışacağız. Biraz pahalı bir meyve ama burada yetiştirebiliyoruz madem dışarıdan getirmememiz gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

0
mutlu
Mutlu
43
alk_
Alkış
1
_zg_n
Üzgün
3
_a_rm_
Şaşırmış
Karpaz bölgesinde bir ilk
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.