Kargalara ziyafet çıktı



featured



İsmail VOLKAN

Tepebaşı bölgesinde bahçecilikle uğraşan vatandaşlar, domateslerine 15 gündür hiçbir tüccarın talip olmadığını ve bu nedenle domateslerin dalında kaldığını söyledi.

Dalında kalan domateslerin de kargalara yem olduğunu belirten üreticiler, ürünlerinin satılmama nedenini ikinci kez Türkiye’den domates ithal izni verilmesine bağladı.

Bölgedeki domatesin tüm KKTC’ye yetecek miktarda olduğuna işaret eden üreticiler, yöneticilerin yanlış politikaları yüzünden mağdur olduklarını ve zarara uğradıklarını kaydetti.

Domatesin dalında kaldığı zaman bitkisini kuruttuğunu ve birçok üreticinin bu nedenle domatesleri toplayarak tarlalara döktüğüne işaret eden üreticiler, bazı bahçelerde de toplanmadığı için domateslere kargaların zarar verdiğini söyledi.

Üreticinin, tüketicinin ve tüccarın her yıl aynı sorunlar nedeniyle mağdur edilmesinin doğru olmadığını ifade eden üreticiler, hükümetin acilen Hal Yasası’nı çıkarmasını istedi.

Üreticiler ne dedi?

Bozkurt Ozan:

20 yıldır bahçecilikle uğraşıyorum. Yıllardır üreticiyim ama hep borç içinde. Yılı nasıl en az zararla kapatırım diye uğraşırken, tüccarların bizim üzerimizden bu kadar kâr sağlaması haksızlık. Bu ürünü yetiştirip bu hale getirmenin ne kadar zahmetli bir iş olduğunu yapmayan bilemez. Tüccarlar aynı üründen bizden daha çok kazanıyor. İthal İzni ilk başta ihtiyaçtı. Buna kimse karşı değildi ancak ikinci izne gerek olmadığını, bizim domateslerimizin kesim için hazır olduğunu söylememize rağmen izin verildi. Tüccar bize 15 gündür domates sormuyor. Domates tarlada kaldı, kargalara ziyafet çıktı.

Necati Kararlı:

Tepebaşı nüfusunun yüzde 60’ı bahçecilikle geçimini sağlıyor. İthal İzni’ne kimsenin itirazı olmadı, gerçekten domates ne elimizde, ne de marketlerde kalmamıştı. Ancak, ikinci izni, uyarılarımıza rağmen getirdiler ve ürün elimizde kaldı. Domates pahalı diye ithal ettiler, yine kilosunu 6 TL’ye satıyorlar. 25 kuruşa domatesi tüccar bizden alırken kimsenin sesi çıkmıyordu. Şimdi 3 TL oldu, almıyorlar. Elimizde yeteri kadar domates var. Bölgedeki domates tüm KKTC’ye yeter.

Hüseyin Çakır:

Elimizde ürün olduğunu bilerek ikinci kez ithal için izin verdiler. Bahçedeki domatesi daha ucuz alsınlar diye böyle yapıyorlar. Domates dalında kaldı şimdi. Ne arayan var ne soran. Birkaç tüccar daha fazla para kazanacak diye tüm üretici mağdur ediliyor. Bahçecilikle uğraşan herkes borç içinde yüzüyor, tüccarlarda son model arabalarda. Bize dedikleri fiyata almıyorlar ürünlerimizi ve itiraz edemiyoruz. Hal Yasası çıkmazsa daha mağdur olmaya devam edeceğiz. Standart bir fiyat belirlenmeli ve hiç kimse kafasına göre belirleme yapmamalı. Devlet, her zaman tüccarın yanında.

Özcan Bıçaklı:

Bizim tek ihtiyacımız bir Hal Yasası’nın çıkması. Bizi tüccarla karşı karşıya bırakıyorlar. Bahçeler domates doluyken ikinci bir kez neden İthal İzni verildi kimse bilmiyor. Domatesi şimdi 1 TL’ye alıp 5 TL’ye satıyorlar, kimsenin sesi çıkmıyor. Bu işe artık kalıcı bir çözüm bulmalı. Devlet üretimi desteklemeli, üretim istemiyorlarsa da bilelim, kendimize başka iş bakalım.

Salman Demir:

Tüccar gelip ürünü sormuyor. Geldiğinde de dalga geçer gibi fiyat veriyorlar. Benim de canım sıkıldı domatesi tarlanın içine sürdüm. Zaten yeteri kadar zarar ettim, yerine başka bir şey ekerim. Üreticinin de, tüketicinin de mağdur edilmemesi için Hal Yasası geçsin ve tüccar fiyat belirlerken belli bir rakam olsun. 35 yıldır bu işi yapıyorum, her yıl daha iyi olacak diye ümit edip yılı hüsranla kapatıyoruz. Dönümlerce bahçe ekiyoruz, işi geliştirmek için bir traktör dahi alamıyoruz.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kargalara ziyafet çıktı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir