Karavan alanları kurulmalı



featured



Bayram tatilinde sahillerde kamp kurmak isteyen kampçılarla ülkenin simgesi durumundaki kaplumbağaları korumak isteyen gönüllüler arasında sorunlar yaşandı.

Bitmeyen sorun… Akdeniz, Alagadi, Tatlısu, Karşıyaka, Salamis, Karpaz, İskele gibi ülkenin en güzel koylarında Nisan-Ekim ayları arasında kaplumbağaların üreme dönemi olduğu için gece konaklamak yasak. Ancak kısa tatillerini bu koylarda geçirmek isteyen ve çadır ya da karavan kuran kişilerle kaplumbağaları korumakla görevli olan kişiler karşı karşıya geliyor. Kimi zaman tartışmalara polis müdahale etmek zorunda kalıyor.

Cemre CEMALİ

Bayram tatilini güzelim sahillerde geçirmek isteyen birçok vatandaş ya çadırını alıp ya da karavanı ile sahillere akın etti.

Ancak güzel ve sakin koylar Kıbrıs’ın simgesi olan caretta caretta cinsi kaplumbağaların yumurtlama noktaları. Bu mevsim kaplumbağaların yumurtlama zamanı olduğu için gerek Çevre Koruma Dairesi, gerekse de Kaplumbağa Koruma Cemiyeti (SPOT) ve Taşkent Doğa Parkı görevlileri vatandaşları akşam saatlerinde bu bölgelerden uzaklaştırıyor.

Kaplumbağaları korumaya çalışan görevlilerle sorun yaşayan karavan sahilleri karavanlarını koyabilecek bir yer olmadığından şikayet ederek, “Bu karavanlar bu ülkeye giriyor, vergileri alınıyor. Ama karavanları koyabileceğimiz bir sahil kenarı kalmadı. Biz sadece 2-3 gün tatil yapıp gitmek istiyoruz.” diyor. Karavancılar karavanlar için özel yerlerin olması gerektiğini ve kısa süreli kiralayıp hizmet bedelinin ödenmesi şeklinde bir uygulamanın eksikliğinden şikayet ediyor.

Konuyla ilgili KIBRIS’ın sorularını yanıtlayan Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı ise kaplumbağaların üreme dönemlerinde birçok noktanın Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğine dikkat çekerek, gündüz buradaki sahillerin kullanılabileceğini ancak geceleri bu sahillere yumurtalarını bırakacak olan kaplumbağaların çıkacağından dolayı bölgede kimsenin kalmaması gerektiğini kaydetti.

Aktolgalı da bu gibi sorunların yaşanmaması için karavan park alanlarının kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Levhalarla uyarılar yapılıyor

Ülkemizde; Akdeniz, Alagadi, Tatlısu, Karşıyaka, Salamis, Karpaz, İskele gibi bazı sahiller kaplumbağa yumurtlama mevsimi olan Nisan-Ekim aylarında akşam saatlerin halkın kullanımına kapatılıyor. Burada uyarı levhaları da mevcut. Levhalarda “Tehlike altındaki iri başlı deniz kaplumbağası (caretta) ve yeşil kaplumbağanın yumurtladığı bu kumsal, barındırdığı tüm canlıları korumak amacıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir.” yazıyor.

Aktolgalı: Ekim ayının sonuna kadar yumurta bırakma dönemidir

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, ülkemizde Akdeniz, Alagadi, Tatlısu, Karşıyaka, Salamis, Karpaz’da 3 bölge, İskele gibi bazı sahillerin kaplumbağa yumurtlama mevsiminde belli saatlerde halkın kullanımına kapatıldığını söyleyerek “Nisan ayından ekim ayının sonuna kadar kaplumbağaların yumurta bıraktığı dönem olduğu için buralar özel çevre koruma bölgesidir ve koruma altındadır.” dedi.

Aktolgalı, kaplumbağaların bu sahillere akşam saatlerinde yumurtalarını bıraktığını ifade ederek “İnsanlar plajdan çekildikten sonra kaplumbağalar geliyor sahile. Yuvasını yapıyor, çukurları kazıyor yumurtalarını bırakıp geri dönüyorlar.” şeklinde konuştu.

Sahillerin gündüz saatlerinde kullanılmasında herhangi bir sorun olmadığını ancak akşam karanlığı bastırmadan önce sahillerin boşaltılması gerektiğine dikkat çeken Aktolgalı, Alagadi Sahillerinde Çevre Koruma Dairesinin personeli olduğunu, diğer sahillerde de Gönüllü Kaplumbağa Koruma Cemiyeti, Taşkent Doğa Parkı gönüllüleri olduğunu açıkladı.

Aktolgalı, “Onlarla protokolümüz var, bu sahiller onların koruması altında.” diyerek sahile gelen kaplumbağaların yumurta bırakmaması halinde öleceğine vurgu yaptı.

“Gündüz denizi istedikleri kadar kullansınlar”

Çok uzun yıllardır bu sahillerin karavancılardan korunduğunu kaydeden Aktolgalı, bunun sebebini şu sözlerle açıkladı:

“Karavancılar sahile geliyor, geceliyor. Bunu yaparken de gürültü, ışık, insan sesi gibi unsurlar kaplumbağaları ürküttüğü için onların sahile çıkmalarına ve yumurta bırakmalarına engel oluyor. Bu plajlar koruma altında ve şartlar nettir; gündüz denizi istedikleri kadar kullansınlar. Sahillerde de yumurta bırakılan alanları korumak için koyulan tel kafesler var. Gündüz kullanımında sadece bu alanların bozulmaması şartı var.”

“Karavan park yerleri kurulmalı”

Aktolgalı, bu durumu vatandaş açısından da değerlendirerek, herkesin otellerde tatil yapacak kadar maddi durumunun iyi olmadığını ya da kampçılığa karavancılığa gönül vermiş insanların da olduğunu söyleyerek ne yapılması gerektiğini açıkladı:

“En güzel sahilleri kaplumbağaların yumurtlama dönemi olduğu için gece kapatıyoruz. Doğrudur ama yapılması gereken bu güne kadar karavan park yerleri kurmaktı. Bu planlama bizim dairemiz sorumluluğunda olsaydı yapardım. Bu planlama için; özel çevre koruma alanları dışındaki bölgeleri ben göstereceğim. Herhangi bir belediye de Turizm Planlama Dairesi’ne başvuracak, Turizm Planlama Dairesi de bunun projelendirmesini yapacak.”

Karavancılar ne dedi?

Salih Sadetoğlu: Karavancı nereye gitse kovuluyor

“Ben yaklaşık 2 yıldır karavan işine girdim ve burada sıkıntıların çok olduğunu gördüm. Avrupa’da karavan istasyonları vardır. Karavancılar bütün ihtiyaçlarını oradan karşılayabilirler. En büyük arzumuz; karavanımızı koyduğumuz zaman doğayla baş başa olalım, denize girelim. Ailemizle huzurlu bir plaj ortamımız olsun isterdik. Ancak bu mümkün değil, adada girilecek plaj kalmadı. Sadece karavan için değil tabi ki burayı keşfeden temiz olduğunu gören halk da yüzmeye geliyor bu sahillere. Kaplumbağaları tabi ki korumamız lazım, zaten ekipler geliyor sürekli kontrol ediyorlar. Kaplumbağaların çıkış yönlerine şekillerine bakarak tel kafesler de koydular. İnsanlar da onların üstüne basıp zarar vermiyor. İnsanlar tatil yapmaya çalışıyor bizler de karavanımızla gelerek bir yerleri işgal etmeye niyetimiz yok. Bizim hedefimiz de 2-3 gün tatilimizi yapıp geri dönmek.

İskele’de de aynısı oldu belediye tarafından gönderildi herkes. Bu insanlar nereye gidecek? Nereye gitse kovuluyorlar. Devlet bu konuda karavancılara destek olsun. Bu sıkıntıyı çözmek amacıyla insanlar için faydalı olacak bir komisyon kurulmalı. Çok karavancı var talep çok’ diye bundan rant sağlama düşüncesiyle de davranılmamalı. Sadece para kazanmak için yola çıkılırsa insanlar daha da zor durumda kalır.

Belediye burayı karavancıların kullanabileceği bir pozisyona getirse, su, tuvalet, çöp gibi ihtiyaçları karşılasa ve bu hizmetlerin bedelini de alsalar. Böylece karavancıların kullanabileceği bir alan olması için zemin hazırlasalar. Her karavancının bu bölgede kaç gün kalabileceği ile ilgili bir süre de getirseler, gelen arabalara da fiş kesilse herkes güzelce tatilini yapar. Karavanları getirirken bunlar için devlete de vergisini ödüyoruz ama ‘bu insanlar nereye gidecek? Nerede park edecek? Nerede nasıl konaklayacak?’ noktasını hiç düşünmüyorlar.”

Cevdet Moda: Karavanların nereye konacağını kimse bilmiyor

“Ailemizle birlikte bayram tatilini geçirmek için bayramın birinci günü karavanlarımızla Tatlısu’ya geldik. Karavanı park ettiğimiz alan ile ilgili Çevre Koruma Dairesi, Kaplumbağa Gönülleri ve polis ile sorun yaşadık.

‘Kaplumbağa yumurtlama alanıdır’ denildiği için biz sürekli yer değiştirmek zorunda kaldık. Kurulum aşaması yaklaşık 4-5 saat uğraş isteyen bir aşamadır ve ‘karavanı buraya koyamazsınız’ dedikleri her yerden karavanı kaldırdık. Bir kurumun ‘oraya değil ama bu tarafa koyabilirsin’ dediği yere karavanı çektikten sonra başka bir kurum gelip ‘oraya koyamazsınız’ dedi. En son da polis de geldi. Bu konu için her biri ile ayrı ayrı konuştuk. Karavanla nerede durabileceğimizi onlar da bilmiyor bizi sürekli oradan oraya sürüklediler. Net bir yer olmalı, ya da sahile girişi tamamen kapatmaları lazım ki insanlar da ne yapacağını bilsin. Kaplumbağalara da saygımız var, gece ışıktan sesten rahatsız oluyorlarsa buraya arabaların geçişine de izin verilmemesi lazım. Burada kalırken gece saat 02.00-03.00’de müzik açık bir şekilde araçların geçtiğini de gördük.

Bizim 2-3 yaşlarında küçük çocuklarımız var. 22.00-22.30 gibi karavanlarımızı kapatıp uyuyoruz. En son karavanımızı yolun üstünde kenara park ettik; Kaplumbağa gönüllülerine göre bunda sorun yok ama Çevre Koruma Dairesi’ne göre yol kenarına park etmemize de sorun gözüyle bakılıyor. Şu an kimse neyin ne olduğunu bilmiyor. Birinin gelip ‘tamam’ dediğine diğeri ‘hayır, olmaz’ diyor. Ailemizle güzel zaman geçirmek için gelmiştik ilk günden itibaren huzursuzluk yaşadık.”

Fotoğraflar/Özmen YILANCILAR

5
mutlu
Mutlu
2
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
2
_a_rm_
Şaşırmış
Karavan alanları kurulmalı
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.