
Cenevre’deki gayriresmi Kıbrıs zirvesinin sonucunu değerlendiren vatandaşlar, “İnşallah bu adımlar atılır” noktasında hem fikir olsa da Rumların adım atmaları konusunda pek iyimser değil!
Kapsamlı çözüme inanç kalmadı… Vatandaşlar Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme inançları kalmadığını söylerken, iki liderin uzlaştığı 6 iş birliği alanına ilişkin ise ümitli. “İnşallah bu adımlar atılır” diyen vatandaşlar yine de Rum yönetiminin tavrı noktasında ihtiyatlı. Vatandaşlar Rumların bu adımları atmaktan cayabileceğine inanıyor.
Emine Gül ÖZER
İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan genişletilmiş gayriresmi Kıbrıs zirvesinin ardından, masada kapsamlı çözüme yönelik bir adım atılmadı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, tarafların “anlamlı bir ilerleme” kaydettiğini açıklayarak, bu noktada iki liderin uzlaşıyla belirlediği iş birliği anlaşmalarına dikkat çekti.
Belirlenen iş birliği alanları şöyle:
“Dört yeni geçiş noktası açılacak, mayınlı bölgeler temizlenecek, gençlik teknik komitesi kurulacak, çevre ve iklim konusunda girişimler yapılacak, ara bölgede güneş enerji sistemleri kurulacak, mezarlıklar restore edilecek.”
Çözüme yönelik bir ilerleme kaydedilmese de güven yaratıcı adımların atılmasını vatandaşlar KIBRIS’a değerlendirdi.
6 başlık altında toplanan iş birliklerinin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, bu iş birliklerinin güzel sonuçlar doğurabileceğini kaydetti. Bazı vatandaşlar ise, inançları olsa da Rum yönetimine bu noktada güvenmediklerini vurguladı.
Vatandaşlar ne dedi?
Mehmet Şah:
“Cenevre’de konuşulan iş birlikleri olursa, çok güzel olur. Bu sözleri inşallah yerlerine getirirler de iş birliği halinde bir şeyler yapabiliriz. Bu toplantıda çözüme yönelik bir adım atılmadı belki ama her şey olduğu gibi, zamanı geldiğinde onun da olacağını düşünüyorum.”
Hüseyin Yazıcı:
“İki taraf arasında güven sağlayacak anlaşmaların yapılması noktasında, bir memleket için çalışmak çok güzel ama bu Kıbrıs işi Türkiye’ye bağlıdır. Erdoğan ne derse, o olur. Enerji, doğalgaz, çevre, iklim gibi konularda nasıl adımlar atılacaksa, güzel memleketimiz için iyi olsun. Çözüm istiyoruz ama 50 sene oldu, kaç Cumhurbaşkanı geldi geçti. Rum bize öyle bir fırsat vermez, şartlarımızı kabul etmez. Anlaşma en güzeldir. Temmuzda masa tekrar toplanacak, çözüm yine olmaz ama iki taraf arasındaki anlaşmalar hayata geçirilsin.”
Fatma Yazıcı:
“Ben istiyorum ki, toplantıya gittiklerinde masada çözüm konuşulsun. Bu noktada adımlar atılsın. Bu toplantıdan da o sonucu alamadık, iş birliği yapacaklarmış inşallah olur. Tüm kapılar açılsın, iki taraf arasında güven ve iş birliği sağlansın. İnsanlara yeni kazanç kapıları açılsın.”
Ahmet Ziya Aryel:
“Her an Rumlar bu anlaşmalardan cayabilir. Rumlara güvenilmez. Bizden ödleri patlıyor. Bu iş birliklerinin hiçbiri yerine getirilmeyecek. İmkanı da yok. Üstünlük bizde ama bunu kabul etmiyorlar. Çözüm de olmayacak. Bu noktada Türkiye el atmalı. Türkiye Kıbrıs’a sahiptir. Bu son 10 senede Türkiye’nin gelişmesi ruhuma neşe veriyor. Burada aynı gelişmeleri yaşamak istiyoruz.”
Nidai Koralp:
“İnşallah temennimiz iki taraf arasında iş birliği olsun, mayınlar temizlensin, yeni geçiş kapıları açılsın, çevre ve iklim konusunda yeni adımlar atılsın. Ortak çözümde bir adım atılamadı, olmayacağı da belliydi. Bu noktada kimsenin ümidi de yoktu. Çözüme yönelik bir adım atılmaz bundan sonra da ama iki taraf arasında ortak iş birlikleri sağlanabilir.”
Baki Kilit:
“Cenevre’de gerçekleştirilen görüşmeyi değerlendirmeye alacak olursak, 40 senedir Kıbrıs meselesi çözüme kavuşmadı, bu saatten sonra da sanıyorum ki bir 40 sene daha sürecek bu görüşmeler. Çözüme yönelik bir umudum yok o yüzden. Görüşmede kapı açacağız diyorlar, zaten 4 kapı açık, 3’ünü biz yaptık. Diğer iş birliklerine değinecek olursak, sözlerini yerine getirirler diye düşünüyorum bu noktada.”
Nihat Aras:
“Rumlar bizi yok sayıyorlar, hiç olmamış gibi görüyorlar ama biz buradayız, yaşıyoruz. Bizi görmeleri şart! Çözüme yönelik bir adım atılmamasına bu nokta da tepkiliyim. Bu dünya sadece onların değil. Bunu kabul etmedikleri gibi birde iki taraf arası iş birliklerinden bahsediyorlar. Tamam bu iş birliklerini yapalım ama bizi de Avrupa Birliği’ne alsınlar. Biz onları tanıyoruz, onlar da bizi tanısın. Bu söylenen iş birliklerinin de yerine getirileceğini düşünmüyorum. Kesinlikle Rum’a bu konuda güvenim yok. Ben 1986 yılından bu yana buradayım, öyle bir şey olmayacağına da adım gibi eminim.”
Cengiz Özkalan:
“Görüşmeden bir şey çıkmayacağı belliydi. Bu zamana kadar kaç cumhurbaşkanı çözümden bahsetti, hiçbir değişim olmadığını da gördük. Masada ortak iş birliklerinden bahsediliyor, tamam yeni geçiş kapıları açıldı diyelim. Buradaki piyasa pahalı, orası ucuz. Tüm ekonomi oraya kayacak. 8-9 kilo et getiren aile hapse atılıyor. Ekonomiyi kaydırmak istemiyorsak, burayı ucuzlatmak lazım, onu da yapmıyoruz. Bu söylenilen çevre, iklim, mayınlı bölge temizliği gibi konularda da kesinlikle söylediklerini yerine getirmezler. Rumlarda keçi inadı var. Tek bildikleri federasyon. Böyle geldi, böyle gidecekler. Oraya gittiler, yediler, içtiler, döndüler. Tekrar gidecekler, yine bir sonuç çıkmayacak.”
Yorumlar kapalı.