“3 aylık ihtiyacı karşılayacak”… Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, ilk etapta 460 kalem ilaç için 165 milyon TL’lik bir ihaleye çıkıldığını ve bu bağlamda 100’e yakın ilaç kaleminin İlaç Eczacılık Dairesi’ne teslim edildiğini ifade ederek, geri kalan ilaçların da bir hafta 10 gün içerisinde geleceğini belirtti. Dinçyürek, bu ilaçların önümüzdeki 3 aylık ilaç ihtiyacını her kalemde karşılayacak nitelikte olduğunu açıkladı.
195 milyon TL’lik ikinci ihale… Önümüzdeki hafta içerisinde de 195 milyon TL’lik ikinci bir ihaleye çıkılarak ilaç alımı daha yapılacağının bilgisini veren Bakan Dinçyürek, “Tedarik ettiğimiz ilaçlar tükenmeden yeni parti ilacın İlaç Eczacılık Dairesi’nin stoklarına girmesini sağlayacağız. Böylece kesintisiz ilaç sağlamaya devam edilecek” dedi.
“10 gün içerisinde sıkıntılar bitecek”… Dinçyürek, 2024 yılı bütçesine 1 milyar TL’nin üzerinde ilaç alım kalemi koyulduğunu belirterek, aralık ayı içerisinde bütçe meclisten geçince hemen üçüncü ilaç alımı ihalesine çıkılacağını açıkladı. Böylece 15 aylık bir sürede her türlü ilacın hiç eksik olmayacağı kesintisiz bir dönem yaratacaklarının altını çizen Dinçyürek, bu sıkıntıların atlatılması için son 1 hafta 10 günlük bir süre kaldığına işaret etti.
“Taramalar önemli”… Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail de, kanser hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların 40 bin TL’lerden başlayarak 100 bin TL’lere dayandığını belirtti. Sağlıklı bir toplum yaratmak için devlet eliyle taramaların günü gününe yapılması gerektiğine dikkat çeken Kocaismail, vatandaşların taramalara çağrılması gerektiğini vurguladı.
Cemre CEMALİ
Bazı hastalar, en temel hakkı olan ilaca erişim noktasında sıkıntılar yaşıyor ve bu sıkıntıyı sosyal medya hesaplarında da dile getiriyor.
Bir kanser hastasının “Yine bir immunterapi günü.. Kemoterapi hapım hâlâ yok! Bir ayım böyle ilaçsız geçti! Gene mi!? Buradan çıkınca Sağlık Bakanlığı önüne eyleme mi gitsem?!” diyerek yaptığı paylaşım kanser hastalarının tedavilerinde kullanılan ilaçların eksikliğini yeniden gündeme getirdi.
Konu ile ilgili KIBRIS’a konuşan Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, ihaleye çıkılan ilaçların içinde devletin tedarik ettiği tüm ilaçların yer aldığını ifade ederek “Sıkıntının farkındayız. Peyder pey ilaçlar geliyor. Hassasiyetimiz hiçbir hastanın tedavisinin aksamamasıdır. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz” vurgusu yaptı.
Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD) Başkanı Raziye Kocaismail de, herhangi bir nedenden dolayı tedaviye 1 aylık bir ara verildiği takdirde olumsuzluk yaşanmadığını ancak hastanın psikolojisi açısından en doğru olanın tedavinin hiç aksatılmaması olduğuna dikkat çekti.
Dinçyürek: 165 milyon TL’lik ihaleye çıkıldı
Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, aylardır yaygın bir şekilde var olan eksikliği gidermek amacıyla ilk etapta 460 kalem ilaç için 165 milyon TL’lik bir ihaleye çıkıldığını ifade ederek bu bağlamda 100’e yakın kalemin İlaç Eczacılık Dairesi’ne teslim edildiğini ve bu ilaçların sağlık ocakları ve hastanelere dağıtılmaya başlandığını açıkladı.
Karara bağlanan bu ihale ile ilgili firmalarla sözleşmeler yapıldığını ve firmaların 1 hafta – 10 gün içerisinde geriye kalan ilaçları da İlaç Eczacılık Dairesi’ne teslim edeceklerine dair taahhütleri olduğunu kaydeden Dinçyürek, “Sadece onkolojide kullanılan ilaçlar değil, immünoterapi denilen MS hastalarının ilaçları da, devlet olarak tedarik ettiğimiz tüm ilaçlar da bu listenin içinde var. Böylece var olan problemi kalıcı olarak çözdük” dedi.
“Her kalemde 3 aylık ilaç ihtiyacını karşılayacak”
Dinçyürek, ilk parti olan 165 milyon TL’lik ihaledeki ilaçların önümüzdeki 3 aylık ilaç ihtiyacını her kalemde karşılayacak nitelikte olduğunun altını çizerek, bu ihaleyi ilaç ihtiyacının kesintiye uğramaması adına, süratle ilaca erişmek için ihale yasasına uygun farklı bir yöntemle yaptıklarına dikkat çekti.
Önümüzdeki hafta içerisinde de Merkezi İhale Komisyonu üzerinden 195 milyon TL’lik ikinci bir ihaleye çıkılarak yeni ilaç alımı yapılacağının bilgisini veren Dinçyürek, “Bu ihale ile de, tedarik ettiğimiz ilaçlar tükenmeden yeni parti ilacın İlaç Eczacılık Dairesi’nin stoklarına girmesini sağlayacağız. Böylece kesintisiz ilaç sağlamaya devam edilecek” vurgusu yaptı.
Dinçyürek, 2024 yılı bütçesine de 1 milyar TL’nin üzerinde ilaç alım kalemi koyulduğunu belirterek, aralık ayı içerisinde bütçe meclisten geçince hemen üçüncü ilaç alımı ihalesine çıkılacağını açıkladı.
Böylece 15 aylık bir sürede her türlü ilacın hiç eksik olmayacağı kesintisiz bir dönem yaratacaklarının altını çizen Dinçyürek, bu sıkıntıların atlatılması için son 1 hafta 10 günlük bir süre kaldığına işaret etti.
“Çok pahalı ilaçlar”
Dinçyürek, ilaçların çoğunun Türkiye’den tedarik edildiğini ve ilaç alımlarının bir süreç içerisinde gerçekleştiğini anlatarak şöyle devam etti:
“İhtiyaç duyulan ilaçların siparişinin geçilmesi, ödemelerin yapılması, izinlerinin alınması, 3-4 günlük nakliye sürelerinin tamamlanıp ülkemize gelmesi gibi bir süreç var. Gelen ilaçların da sayılıp teslim edilmesi bir süreç dahilinde gerçekleşiyor. Tedariki sağlanan ilaçlar çok pahalı ilaçlar. Sıkıntının farkındayız. Uzun bir süre ilaç gelmiyor da hepsi birden geliyor gibi bir durum söz konusu değil. Peyder pey ilaçlar geliyor. Hassasiyetimiz hiçbir hastanın tedavisi aksamamasıdır. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz.”
Kocaismail: Eksik olan ilaçların muadili kullanılıyor
KHYD Başkanı Raziye Kocaismail, kanser hastalarının tedavilerinde kullanılan bazı ilaç kalemlerinde eksiklikler olduğunu ifade ederek, doktorların hastaları tedavisiz bırakmamak için eksik olan ilaçların muadilini kullandığını, böylece tedaviyi sürdürdüklerini belirtti.
Kocaismail, önceki gün eksik olan ilaçlar için İlaç Eczacılık Dairesi Müdürü ile görüştüğünü söyleyerek ilaç siparişlerinin verildiği ve 15 gün içerisinde eksik ilaçların geleceği yönünde bilgilendirildiklerini açıkladı.
Eksik ilaçların geleceğinin söylendiği tarihlerde geldiğine dikkat çeken Kocaismail, geçtiğimiz günlerde doktorlar ile yaptığı görüşmede; hastaların tedavilerinde 1 ay kadar gecikmenin tedavilerinde bir sıkıntı yaratmadığına yönelik bilgi aldığını kaydetti.
Kocaismail, kanser hastalarının grip olduğu, kilo kaybı yaşadığı ya da enfeksiyon geçirdiği bir dönemde de hastanın kendini toparlayana kadar tedavinin durduğunu vurgulayarak, daha sonra tedavinin yeniden devam ettiğine dikkat çekti.
“Hastalar tedavisinin aksayacağını düşünüyor”
“Herhangi bir nedenden dolayı tedaviye 1 aylık bir ara verildiği takdirde bir olumsuzluk yaşanmamasına karşın hastaların 1-2 hafta ilaç almadığında tedavisinin aksayacağını düşünüyor” diyen Kocaismail,“durum öyle değil ancak tabiî ki hastanın psikolojisi açısından en doğrusu tedavinin hiç aksatılmamasıdır” şeklinde konuştu.
Kocaismail, hastaların ilk tanı aldığında öleceğini düşündüğünü, sonrasında ise doğru ilacı aldığı zaman tedavi olabileceğine inandırıldığının altını çizerek, bu nedenle tedavisi aksayan hastalarda arzu edilen moralin sağlanamayacağını anlattı.
Dernek olarak hem Başbakanlık hem de Sağlık Bakanlığı ile ihtiyaç duyulan ilaçlar ile ilgili görüşmeler sürdürdüklerini belirten Kocaismail, her yıl için yeni tanı alması beklenen hasta sayısının yaklaşık olarak bilindiğini ve bu bağlamda bir önceki seneden bu ilaçlarının yarısı kadarının bütçeye eklenmesinin doğru olacağını ifade etti.
“Her yıl yaklaşık bin yeni kanser vakası çıkıyor”
Kocaismail, ülkemizde her yıl yaklaşık 800 ile bin arası yeni kanser vakalarının olduğunu açıklayarak “bunların 200-250’si meme kanseri, neredeyse aynı oranda da prostat kanseri vakasıdır. Yarısı kadarının ilacını önceden getirebilirler” vurgusu yaptı.
Geçmişte bu şekilde bir yol izlendiğini anımsatan Kocaismail, Güney Kıbrıs’ta ve Türkiye’de de bu şekilde olduğuna dikkat çekti.
Kocaismail, “Bütçe görüşmeleri de devam ederken hastaların ihtiyaç duyacağı ilaçların en azından yarısının stoklanmasını arzu ediyoruz. Yarısını bile getirseler hiçbir zaman sıkıntı olmaz peyder pey takviyelerle eksilen ilacın yerine yenisi koyulur” diyerek en önemli noktanın ise insanların hastalanmadan önce devlet eliyle taramalara çağrılması olduğuna vurgu yaptı.
“Toplumun yüzde 70’ine tarama yapılmalı”
Kocaismail, toplumun yüzde 70’nin taranması ile birlikte iyileşeceğinden endişe duyulan evrelerde kansere yakalanan hastaların tanı almadan korunmuş olacağı gibi ülkeyi koruyacak olanın da bu olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Bu yıl dernek olarak yaklaşık 40 bin TL ödeyerek kit aldık. Mart ayında belediyelere polis genel müdürlüğüne, meclise ve bazı bakanlıklara giderek yaklaşık olarak 900 kişiye tarama yaptık. Taramalar sonucunda 7-8 kanser vakasına rastladık. Kanser hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçlar 40 bin TL’lerden başlayarak yüz bin TL’lere dayanıyor. Sağlıklı bir toplum yaratmak için devlet eliyle taramaların günü gününe yapılması ve vatandaşların taramalara çağrılması gerekiyor.”
Kocaismail, geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği bir sunumda, 2023 yılının ilk aylarında bin 900-2 bin civarında kişiye yapılan taramalar hakkında bilgi verildiğini ifade ederek, bu taramalar sonrasında 75 kişinin pozitif tespit edilerek kanser olduğunun ortaya çıktığını belirtti.
Yapılan bu taramalara binlerce kişin eklenmesi halinde kanser vakalarının artacağının altını çizen Kocaismail,
“Taranmayan kişiler kanser olmadıklarını düşünerek yaşayacağı için geç evrede ortaya çıkacak. Bu çok büyük bir tehdit oluşturuyor” vurgusu yaptı.
Yorumlar kapalı.