Hükümetin umurunda değil



featured



Emine DAVUT YİTMEN

Hava Kontrolörleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kapısız, hükümetin sorunlarına yönelik adım atmadığını söyleyerek, hakları için yasal yollara başvuracaklarını açıkladı.

Kapısız, bu kez grev haklarının engellenemeyeceğini belirterek, “Hükümet yasalara uysun diye ilk kez eylem yapmadık. Yaslara aykırı olarak tekrar yasaklama yapmalarını beklemiyor da değilim. Yasa ortadadır. Halen konuların üzerine eğilmemişlerse ve hâlâ çalışanın yasal hakkı olan grev ile eylem hakkını kırmaya çalışıyorlarsa mahkemeye gideceğiz” dedi.

“Mağduriyetlerden kendileri sorumlu olacak”

Kapısız, basın aracılığıyla sorunlarının çözümü için sürekli çağrı yaptığını ancak hükümetten kendisini bir kişinin bile aramadığını belirterek,“Hükümet bu kadar umursuz” yorumunda bulundu.

Hükümetin çalışana doğru bir adım atması çağrısında bulunan Kapısız, “Biz de süreci değerlendirelim. Bizi yine aynı şekilde grev yapmak zorunda bırakmasınlar. Artık yasaklama hakları da yoktur. Dolaysıyla oluşacak mağduriyetlerden kendileri sorumlu olacak” dedi.

“Sorunlar devam ediyor”

Kapısız ilk eylemlerini iki ay önce yaptıklarını ve sorunların halen çözüm beklendiğini anlatarak, “Aynı taleplerimiz devam etmektedir. İkinci eylememiz, hükümetin sorunlara yaklaşımındaki duyarsızlığı ve çalışana karşı umursamazlığı nedeniyle oldu” dedi.

Kapısız, geçtiğimiz yıl yapmış oldukları mücadele sonucu Hava Trafik Birimi’ne 15 kişinin alındığını anımsatarak, “Bu arkadaşlar 1,5 yıllığına Ankara’ya gönderildi. Kurs ihtiyaçlarını ve kalmaları için tahsis edilen yerle ilgili minimum karşılama devletin yasal yükümlülüğüdür. Bunu harcırahla karşılarlar. Bu arkadaşlar, kursa gittikleri günden itibaren, hem eski hükmet hem de UBP-DP Hükümeti’ne, mevcut harcırah tüzüğünün amacına hizmet etmediğini, harcırahın kurs giderlerinin ancak yarısını karşıladığını, geri kalanı ise çocukların ceplerinden ödediklerini defalarca izah ettik. Onlar da kabul etti. Eğer bunu kabul etmedilerse basının karşısına çıkıp ‘hayır sendikanın dediği yanlıştır’ desinler. Bana ‘Bu tüzüğün değişmesi gerekir’ dediler. Bekledik, uyardık, grev yaptık, yasakladılar” diye konuştu.

“Yasa temelden değişmeli”

Sivil Havacılık Dairesi Teşkilat Yasası’nın temelden değişmesi gerektiğinin altını çizen Kapısız, havacılığın gelişen bir meslek olduğunu ve günümüz şartlarına uyarlanmasının önemine değindi. Kapısız, hava trafik kontrolörü olmak için üniversite mezuniyeti şartı aranması gerektiğini vurguladı.

Kapısız, havacılık tazminatlarının devlet için önemli bir kaynak olduğuna işaret ederek, “Bu tazminatlar bir kaynaktır. Bütün havacılık otoritelerinin verdiği hizmetten alınan bir kaynaktır. ‘Devletimiz de alsın, kendi icraatlarında kullansın ama personelin özlük haklarında da kullansın’ diyoruz. Bunu değerlendirsinler. En azından bunun için girişim yapsınlar. Biz, Türk hava sahasında hava trafik hizmeti veriyoruz. Bu konuda da girişim yok” dedi.

Kapısız, son grevde hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamaları “çok talihsiz” olarak nitelendirdi. Kapısız, hükümetin uzlaşı masasına sorunları çözme niyetiyle oturmadığını, hükümet temsilcilerinin toplantıya yetkisiz katıldıklarına dikkat çekti.

 

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hükümetin umurunda değil
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.