Çiftçiler Birliği Başkanı Başkanı Mehmet Nizam ve KOOPBANK Pazarlama Müdürü Sadun Aytaçoğlu, imzalanan ticari kredi anlaşmasının detaylarını paylaştı:
Emine Gül ÖZER
Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası (KOOPBANK), Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ile yapmış olduğu iş birliği çerçevesinde üreticilerin traktör ve ekipman ihtiyaçlarını karşılayabilmesi amacıyla avantajlı ve esnek ödeme planı olan kredi paketi hazırladı.
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ile yapılan istişareler sonucunda şekillenen ve üreticilere destek olmak amaçlı uygulamaya konulan kredi paketi sayesinde üreticilerin traktör ve ekipmanı alımının kolaylaşması öngörülüyor.
Paketin üreticiye sunulduğunu ifade eden iş ortakları, kredi olanağından sadece hayvancı veya çiftçilerin değil, herkesin yararlanabileceğine dikkat çekiyor.
Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam ve Kooperatif Merkez Bankası Pazarlama Müdürü Sadun Aytaçoğlu, KIBRIS TV’de yayınlanan Halil Esendağlı’nın hazırlayıp sunduğu, ‘Her şey masada’ programında, ticari kredi anlaşması üzerine konuştu.
Nizam: Üreticinin rahatlamasını amaçladık
KOOPBANK ile Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği arasında imzalanan ve üreticinin rahatlamasını amaçlayan ticari kredinin detayları üzerine konuşan Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, “Çiftçiler Birliği yönetimi olarak, devamlı üreticiyi nasıl ferah bir duruma getirebiliriz, nasıl rekoltesini yükseltebiliriz, nasıl sürdürülebilir yapıya getiririz diye çalışmalar yapıyoruz. Yönetimle yaptığımız bir toplantıda, daha önceki devletin yaptığı düşük faizli, sıfır faizli, ötelemeli bir kredi vardı. Biz bunu üreticiyle, nasıl devlet destekli yapabiliriz diye düşündük.” ifadelerini kullandı.
“Her şeyi devlete yükleyemeyiz. Durumu değerlendirdik, bankaya başvurduk.” şeklinde konuşmasına devam eden Nizam, “Başka bir görüşmeyle ilgili bankaya gittiğimizde, Sadun Bey bize ‘bizden başka ne istersiniz, biz sizin malınızız’ diyerek söze başladı. Ben başkan olarak bu yaklaşımdan çok etkilendim. Sözü, konuşa konuşa geliştirdik ve dedik ki, bizim ihtiyacımız olan, alet, ekipmandır. Kendini yenilemesi gerek, çünkü üreticinin geliri düşük, rekoltesi düşük, kar marjı az. Üreticinin kendini yenilemek için ne ister? Tabii ki destek ister. Biz üreticiyi nasıl destekleyebiliriz diye konuştuk.” dedi.
Traktörde yüzde 2.5, ekipmanda yüzde 8 indirim
Sadun Aytaçoğlu’nun “siz çalışmanızı yapın, biz size destek olmaya her zaman hazırız.” sözleri üzerine, Sadun Bey’den aldıkları güvenle çalışmalara başladıklarına dikkat çeken Nizam, “talepleri kağıda döktük, sözlü olarak konuştuk. Belli bir kriterin dışına çıkmadan, yasaları çiğnemeden nasıl yapabilirizi tartıştık. En son bağladığımız konu şu oldu; ‘bugün üreticinin sadece sıfır traktör alımında değil, alet, ekipman alımında da ihtiyacı var.’ Bunu görüyoruz üreticiler olarak, ben de onlardan biriyim. Burada ihtiyaç duyulan traktörler 150 beygir, 200 beygir civarlarında. Bunlar da sıfır olmayacağı için, ikinci ele yönelmemiz gerek. Bunun da belli kriterleri var, örneğin 15 bin saati aşmamak şartıyla gibi. Bunları da dahil ettik. Tarihte tektir ki, ikinci el traktör, kombay alımı. Alet ekipmanda ikinci el alımı şöyle bir şeydir, beyler ikinci el olabilir ama tırmık, mibzer gibi ekipmanların ikinci eli olmaz, sıfır alınırsa desteklenecek.” şeklinde konuştu.
Kooperatifli bazında alınan sıfır traktörlerde bu krediden yararlanıldığında indirim oranının yüzde 2,5, ekipmanda da yüzde 8 yapılacağına dikkat çeken Nizam, şöyle dedi:
“Üreticinin diğer firmalardan da, şahıslardan da alma şansı var. Tabii ki herkes bu krediyi almak zorunda değil, kriterleri kime uygunsa, kim almak istiyorsa o alacak. Biz buna bir kolaylık getiriyoruz sadece.”
Aytaçoğlu: Üreticimizden istenen kriterleri yüzde 50 düşürdük
Kooperatif Merkez Bankası Pazarlama Müdürü Sadun Aytaçoğlu, kredi sözleşmesinde istenilecek evraklar üzerine şu ifadeleri kullandı:
“Üreticimizden ya da hayvancımızdan istenilecek evraklarda bayağı bir eksiltme yaptık. Devlet destekli kredilerde biliyorsunuz, çarşaf çarşaf listeler vardı, biz bunların çoğunu ortadan kaldırdık. Öncelikle bu kredide kişi esnek ödemeye tabi tutuluyor. Kredi paketinin azami vadesi 60 ay. Üreticilerin gelir elde etme dönemleri dikkate alınarak tercihe göre yılda bir veya iki ya da üç kez taksit ödeme seçenekleri bulunuyor. Bankamız, Türk Lirası ve döviz cinsinden kullanma imkanı sağlıyor. Traktör ve ekipmanı kredisini üreticilerimiz Türk Lirası, İngiliz Sterlini veya Euro para cinsinden kullanabilecekler.”
İstenecek evraklar konusunda ise Nizam, şu bilgileri paylaştı:
“Kişinin kimlik kartı fotokopisi, kişinin gelir beyanı, (kefil için devlet memuru şartı yok) adres belgesi, çiftçiyse Çiftçiler Birliği’ne üye olduğuna dair, hayvancıysa Hayvan Üreticileri Ve Yetiştiricileri Birliği’ne üye olduğunu görmek istiyoruz. Toprak Ürünleri Kurumu’nda vadesi düşmüş borcu olmadığını gösteren belge, vergi yükümlüsü olduğuna dair yükümlü kayıt belgesi gerek.”
Aytaçoğlu: Belli bir zaman sınırlaması yok
Projenin şu an başlamış durumda olduğuna dikkat çeken pazarlama müdürü, belli bir zaman sınırlaması olmadığını aktararak, “Çiftçi ve hayvancı kardeşlerimiz bu konuda içlerini rahat tutsun. Sayın başkanla bayağı mesai harcadık, yapılabilecek en uygun haliyle bunu sunmaya çalıştık. Bankamızın vizyonu ve misyonu çiftçiye ve hayvancıya yöneliktir. Çiftçi ve hayvancı olmayan da bu krediye başvurabilir, kapımız herkese açıktır.” dedi.
“Ticari kredinin faizleri nedir?” sorusu üzerine ise, şu ifadeleri kaydetti:
“Faiz rakamlarını açıklamamız doğru değil ama verilebilecek en alt limit neyse, bankamızın verdiği limit odur. Herkes müsterih olabilir. Tüm çiftçi ve hayvancı kardeşlerimiz gelsin, mutlu olacaklar.”
Nizam: En yakın kooperatif merkezinden bilgi alabilirler
Bir üyenin neden bu krediye başvurması gerektiğini ve bu kredinin ona ne yarar sağlayacağı üzerine konuşan Nizam, “üreticinin elinde toplu bir para yok, bu bir gerçek. Toplu bir para olsa zaten kendini geliştirmiş olurdu. Bazı siyasilerin söylediği gibi, ‘bu kadarlık ekipman, bu kadarlık traktör’. Bugün bakıldığında bu malların hepsi bankaya ipotektir. Neden? Çünkü üreticinin bu kadar geliri olmadığı için, kredilerden yararlanıp kendisini geliştirmeye çalışıyor. Kendine uygun yıllara bunun ödemesini ayarlayarak bu işin altına giriyor.” dedi.
Üreticilerin kredi hakkında bilgi alması için, Kooperatif bölgelerinin hepsinden bilgi alabileceğini aktaran Nizam, “Kırsaldan çıkıp Lefkoşa merkeze gelmesine gerek yok, kendisine en yakın kooperatif merkezinden bu bilgiyi sağlayabilir. Kendine uygun olup olmadığı konusunda değiliz, mutlaka kendilerine uyan ve yararlanmak isteyen şahıslar olacaktır. Öncülük edip, yararlanacak bir kişi de benim. En önemli nokta, senede bir kez ödeme olması. Herhangi bir doğal afet ve olumsuz koşullar var ise, bir yıl öteleme veya taksit yapma şansımız vardır.” dedi.
İkinci el veya yeni traktör alımı yapılabilecek
Kredi paketinin, yurt içi ve yurt dışından ikinci el veya yeni plakasız ya da plakalı traktör alımı ve traktöre monte edilmek suretiyle kullanılabilecek yeni donanım alımı için alınabileceği belirtildi. Yapılan açıklamada, krediden her alanda faaliyet gösteren ticari veya bireysel üreticilerin yararlanabileceği aktarılırken, Üreticilerin traktör ve ekipmanlarını diledikleri satıcıdan alabilecekleri de söylendi. Pakete özel olarak Zirai Levazım Kooperatifi’nden yapılacak olan alımlarda traktör için %2.5 ve ekipmanları için %8 indirimden de faydalanılabilecek. Krediye başvurmak isteyen üreticiler en yakın KOOPBANK şubesine veya Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’ne müracaat edebilecek.
Yorumlar kapalı.