
Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu, KIBRIS TV’de katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu.
“2. Karabağ zaferi ile değişen iklim”… Orhan Hasanoğlu, 2. Karabağ Savaşı’ndaki Azerbaycan zaferi sonrasında Kıbrıs ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin oldukça sıcak olduğunu belirterek, “İnşallah yakın zamanda Azerbaycan’ın burada bir büyükelçiliği olacak.” ifadelerine yer verdi.
“Uluslararası toplantılarda KKTC de olacak”… KKTC’nin TDT’ye gözlemci üyeliğinin ardından iki ülke iş birliğinin geliştiğine değinen Hasanoğlu, “2024 ‘Kıbrıs-Azerbaycan İş Birliği Yılı’ olacak.” dedi. Hasanoğlu, “Artık Bakü’de yapılan tüm uluslararası toplantılarda KKTC de temsil edilecek.” diye konuştu.
Taha Can GÜRLEK
Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu, KIBRIS TV’de Eda Alisinanoğlu’nun hazırlayıp sunduğu “Kıbrıs’ta Sabah” programında önemli açıklamalarda bulundu.
Hasanoğlu, Kıbrıs ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin son dönemde oldukça sıcak olduğunu belirterek, 2. Karabağ Savaşı’ndaki Azerbaycan zaferi sonrasında ilişkilerin farklı bir boyuta taşındığını vurguladı.
Hasanoğlu, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci üyeliği sonrası iş birliğinin daha da geliştiğini ifade ederek, 2024 yılını Kıbrıs-Azerbaycan İşbirliği Yılı olarak adlandırdıklarını dile getirdi. Orhan Hasanoğlu, son bir yıl içerisinde KKTC’den birçok başbakan, bakan ve önemli ismin Azerbaycan’a resmi ziyaret gerçekleştirdiğini anımsattı.
Azerbaycan tarafından KKTC’nin Bakü’deki tüm uluslararası organizasyonlarda temsil edilmesinin hedeflendiğini ifade eden Hasanoğlu, 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP 29) kasım ayında 29’uncusunun Azerbaycan’da düzenleneceğini ve bu etkinlikte KKTC’nin de davetli olacağına dikkat çekti.
Azerbaycan’ın yakın gelecekte KKTC’de bir büyükelçilik açması durumu ile ilgili de görüş belirten Hasanoğlu, “İnşallah yakın tarihte, Azerbaycan’ın burada, KKTC’de bir büyükelçiliği de olacak.” dedi.
“Bakü-Lefkoşa hattı Bakü-Ankara hattına benzemeye başladı”
Hasanoğlu, Azerbaycan ile Kıbrıs arasındaki ilişkilerin son dönemde oldukça sıcak olduğunu ve bu duruma kolay gelinmediğini belirtti. 2. Karabağ Savaşı’ndaki Azerbaycan zaferine kadar, burada yapılan faaliyetlerin daha çok Azerbaycan vatandaşlarına yönelik olduğunu ifade etti. Ancak, Azerbaycan’ın zaferi ve KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci üye olmasının ardından, Kıbrıs-Azerbaycan iş birliğinin şeklinin değiştiğini ve yeni bir iş birliği dönemine girildiğini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
“KKTC’nin TDT’ye Gözlemci Üyeliğinin ardından artık Kıbrıs-Azerbaycan iş birliğinin şekli de değişti ve şu anda yeni bir iş birliği var. Bu yeni iş birliği noktasında da 2024 yılını Kıbrıs-Azerbaycan iş birliği yılı olarak adlandırabiliriz. Son 1 yıl içerisinde KKTC’nin birçok bakanı ve önemli ismi birçok kez Azerbaycan’a gidip geldi. Temmuz ayında da bu etkinlikler tekrar hız kazanacak. Bizim için de; Bakü-Lefkoşa arası biraz Bakü-Ankara hattına benzemeye başladı ki bu bizim için çok önemli bir gelişme.”
“Üçlü Ombudsman buluşması yeni imkanlar yarattı”
Hasanoğlu, KKTC Ombudsmanı’nın geçtiğimiz yıl Azerbaycan’a gerçekleştirdiği ziyareti ve bu yıl üç ülkenin Ombudsmanlarının Kıbrıs’ta buluştuğunu anımsatarak, “3 ülkenin Ombudsmanının Kıbrıs’ta buluşması, hukuken Kıbrıs’a verilen bir değerin göstergesi olmuştur. Bu gelişmede KKTC’ye uygulanan hukuka aykırı ambargoların dile getirilmesi açısından yeni imkânlar yaratmış oldu ve yeni bir platform oluşturmuş oldu.” dedi.
“2024 yılını “Azerbaycan-Kıbrıs İş Birliği Yılı” olarak adlandırabiliriz”
Hasanoğlu, 2012 yılından bu yana Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti’nin düzenlediği etkinliklere yaklaşık 40 Azerbaycan milletvekilinin katıldığını anımsatarak, 12-16 Mayıs tarihleri arasında Azerbaycan ve Türkiye milletvekillerinin birlikte Kıbrıs’a gelmesini “tarihi bir hadise” olarak nitelendirdi. Hasanoğlu, Azerbaycan parlamentosundan bir heyetin ilk kez resmi sıfatla Kıbrıs’a geldiğini vurguladı.
Daha önce Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti’nin girişimleriyle yapılan ziyaretlerin bu kez devletlerarası bir olay haline geldiğini ifade eden Hasanoğlu, şöyle devam etti:
“Bu ziyaret sırasında Azerbaycan Kıbrıs Dostluk Cemiyeti’nin Azerbaycan Uluslararası Kültür Merkezi’nin TİKA desteğiyle açılması, Türkiye-Azerbaycan-Kıbrıs ilişkilerinin geleceği konulu bir panel düzenlenmesi, Azerbaycan Fotoğraf Sergisi’nin açılması gibi birçok etkinlik yapıldı. Bunlar da burada kalmayacak ve 2024 yılı içerisinde devam edecek. O nedenle 2024 yılını “Azerbaycan-Kıbrıs İş Birliği Yılı” olarak adlandırabiliriz”
“Ana hedef; KKTC’nin uluslararası organizasyonlarda yer almasıdır”
Hasanoğlu, Kasım ayında Bakü’de düzenlenecek 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP 29) Azerbaycan’ın yaklaşık 80 bin katılımcıya ev sahipliği yapmasının beklendiğini belirterek bu uluslararası toplantıda KKTC’nin temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.
2024 yılında Bakü’de düzenlenecek tüm uluslararası konferanslarda KKTC’den mutlaka bir temsilci bulunmasının ana hedef olduğunu belirten Hasanoğlu, “Artık Bakü’de yapılan tüm uluslararası toplantılara KKTC’nin orada temsil olunacak. 2024 yılında Bakü’de yapılan bütün uluslararası konferanslarda KKTC’den mutlaka bir temsilci bulunması ana hedef ve bugüne kadar da bu hedef doğrultusunda günümüze kadar Bakü’de yapılan uluslararası konferanslarda mutlaka KKTC’den bir temsilci veya yetkili bulundu. Sadece Mayıs ayında KKTC’den Azerbaycan’a seyahat eden 250’den fazla misafir oldu. 2024’ün ilk 6 ayına bakarsak, resmi temaslar kapsamında 500’ün üzerinde Kıbrıslı kardeşimiz Bakü’yü ziyaret etmiş oldu.” ifadelerine yer verdi.
“Azerbaycan’dan KKTC’ye uçuşlar olacak ama…”
Hasanoğlu, uluslararası sivil havacılığın Ercan Havalimanı’nı tanımaması ve bu nedenle bu havalimanına yapılan uçuşlara olan ilgisizliğinin bir sır olmadığını belirterek, Kıbrıs’a açılacak bir frekansın yolcu sayısının yetersiz olması nedeniyle sıkıntılı olduğuna vurgu yaptı.
KKTC’de yaşayan ve ara sıra Azerbaycan’a seyahat eden ortalama bin 500 Azerbaycan vatandaşı olduğunu söyleyen Hasanoğlu, bu frekansların doluluk sorunu yaşayabileceğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:
“Birkaç yıl önce Trabzon Havalimanı’na Kıbrıs’tan seyahat programı konulmuştu ve devlet bazı teşviklerde bulunarak bin Euro yakıt parası sağlıyordu. Bu 6 ay sürdü ve sonra kapanmak zorunda kaldı çünkü yolcu yoktu. Hem havayolu şirketi zarar ediyordu hem de devletin verdiği bin Euro büyük bir maliyet oluşturmaya başladı. Azerbaycan’dan da frekans olsa bile bu uçakları doldurmak mümkün değil. Bu sefer uçaklarda yolcu olmadığı için bilet fiyatları yükselecek ve 30-40 bin TL olacak. Haziran ayından itibaren Azerbaycan’dan KKTC’ye uçuşlar olacağını düşünüyorum ve bazı uçuşlar Adana Havalimanı’na inerek transit aktarmalar ön görülüyor. Bu aşamadan sonra talep olursa bu uçuşlar mutlaka devam edecektir. Eğer bu frekansları kullanan yolcular olursa bu frekanslar devam eder, olmazsa maalesef devam etmez. 2024 yılı içerisinde bu uçuşlar yapılacak ama sembolik olacak.”
“Azerbaycan’ın burada bir büyükelçiliği olacak”
Hasanoğlu, Azerbaycan’ın KKTC’ye elçilik açma girişiminde olduğuna değinerek, “İnşallah yakın zamanda Azerbaycan’ın burada bir büyükelçiliği olacak.” ifadelerine yer verdi.
Orhan Hasanoğlu, 1. Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları’nın bu yıl Bakü’de gerçekleştiğini belirterek, TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin bu fırsatı değerlendirdiğini ve KKTC’den öğrencilerin katılımının sağlanmasında büyük rol oynadığını ifade etti. Hasanoğlu, TC Lefkoşa Büyük Elçiliği’nin katkılarıyla öğrencilerin etkinliklere katıldığını ve dönüşlerinde birer Azerbaycan fahri elçisi gibi olduklarını vurguladı.
Hasanoğlu, “Bu sene 12-18 yaş aralığında bin 600 öğrenci bu kapsamda Kıbrıs’a Azerbaycan’dan gelerek ziyaret edecek. Burada 15 gün kalacaklar ve Kıbrıs’ı tanıyacaklar. 2. Karabağ Savaşında şehit olan ailelerin çocukları Kıbrıs’ta ziyaret gerçekleştirecek ve burada zaman geçirerek, burada bulunan kardeşleri ile buluşup kucaklaşacaklar. Bu tarz birçok etkinliğimiz olacak ve dolu dolu geçecek.” dedi.
Yorumlar kapalı.