Göze, bozuk ilaç enjekte ettiler



featured



Ergül ERNUR

Lefkoşa’daki devlet hastanesinde gözlerine yapılan iğne sonrası, gözlerinde enfeksiyon oluşan ve tedavi için İstanbul Dünya Göz Hastanesi’ne gönderilen dört Kıbrıslı Türk’ün başına gelenler, Türkiye’nin önemli haber kanallarından CNN Türk’e de konu oldu.

Haber, “İğne kör ediyordu” başlığıyla verildi.

CNN Türk haberinde, KKTC’den yurtdışı olarak bahsetti ve hastaların yurtdışında yanlış tedaviye maruz kaldığını, gözlerine “bozuk ilaç” enjekte edildiğini aktardı. Haberde üç hastanın görme kaybının giderildiğine, biri için ise mücadelenin sürdüğüne dikkat çekildi.

Haberde, “ihmaller zinciri” ifadesi de kullanıldı. CNN Türk muhabiri, iki Kıbrıslı Türk hastayla da röportaj yaptı. Röportajda hastalar, yaşadıkları durumu anlattı.

CNN Türk’e konuşan, İstanbul Dünya Göz Hastanesi Retina Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Fevzi Akkan, ilâcın taşınmasıyla ilgili sıkıntı yaşanmışsa, ilaç içerisinde mikrop üreyebileceğini belirterek saklanma koşullarında sıkıntı olmuş olabileceğini veya müdahalenin yapıldığı yer, mekândan kaynaklı bir durumun gözde enfeksiyona neden olabileceğini ifade etti.

Nedeni, raporlar belirleyecek

Bu arada Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde gözlerine uygulanan ilaç tedavisi sonrası, gözlerinde enfeksiyon gelişen Salih Kıranoğlu, Mustafa Kemal Bozkaya, Özen İnay ve Ayşe Kuman, dün adaya döndü. Söz konusu ilaç da dün, İlaç ve Eczacılık Dairesi’nden bir görevliyle Ankara’ya ileri tetkik için bir laboratuara gönderildi.

Dünya Göz Hastanesi’ndeki doktorların vereceği rapor ve laboratuardan çıkacak sonuçlar, dört hastanın gözünde neden enfeksiyon geliştiğini ortaya koyacak.

“Her ay yaptırdıkları iğne bozuk çıkmıştı”

CNN Türk haber programında “İğne kör ediyordu” başlığıyla yayınlanan haberde, dört Kıbrıslı Türk’ün yaşadıkları konu edildi.

Haberde, söz konusu hastaların “sarı nokta” hastalığı olduğu ve gözlerine ilaç tedavisi uygulandığını belirtildi. Haberde hastalık şöyle tarif edildi:

“Sarı nokta hastalığı, diğer adıyla yaşa bağlı makula dejenerasyonu. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre görme kaybıyla sonuçlanan rahatsızlıklar arasında üçüncü sırada yer alıyor. Genelde 50 yaş üstünde görülüyor, zamanla ilerliyor. Bugüne kadar 30 milyon kişiyi etkiledi. Hasta zaman içerisinde okuma, araba kullanma, yüz tanıma gibi fonksiyonlarını kaybedebiliyor. Göze belirli periyotlarla uygulanan iğne tedavisiyle hastalığa müdahale ediliyor. O iğne yurtdışında 4 emekli hastayı kör olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.

Her ay yaptırdıkları iğne bozuk çıkmıştı. Ambulans uçakla acil Türkiye’ye getirildiler”.

“Üçünün görme kaybı giderildi, biri için mücadele sürüyor”

Haberde, “Kuzey Kıbrıs” yerine yurtdışı ifadesi kullanıldı ve şöyle denildi:

“Yurtdışında yanlış tedaviye maruz kalan 4 hasta ambulans uçakla Türkiye’ye getirildi. Bozuk ilaç enjekte edilen emeklilerden üçünün görme kaybı giderildi, biri için mücadele sürüyor. İşte ihmaller zinciri ve uzmanların hayat kurtaran uyarıları”.

Akkan: Steril ortamda yapılmalı

CNN Türk’e dört Kıbrıslı Türk hastanın yaşadıklarını örnek göstererek sarı nokta hastalığını anlatan İstanbul

Dünya Göz Hastanesi Retina Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fevzi Akkan, göze uygulanan iğne sonrası, gözde enfeksiyonun oluşması için birkaç neden olduğuna işaret etti.

Akkan, ilacın taşınmasıyla ilgili sıkıntı yaşanmışsa, ilaç içerisinde mikrop üreyebileceğini, saklanma koşullarında sıkıntı olmuş olabileceğini veya müdahalenin yapıldığı yer, mekândan kaynaklı bir durum olabileceğini ifade etti.

Akkan, “Bu enjeksiyonların ameliyathane şartlarında, sterilizasyonun en yüksek olduğu yerlerde yapılması gerekiyor. Büyük göz ameliyatı yapar gibi sterilizasyon yapılarak, enjeksiyon yapılmalı ki enfeksiyon riski en aşağıya çekilsin” dedi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Göze, bozuk ilaç enjekte ettiler
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.