
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum lider ile görüşmeleri ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Temsilcisi nezdinde yaşanılanlarla ilgili BM Genel Sekreteri Guterres’i bilgilendireceğini açıkladı.
“Rum lider çerçevenin dışına çıktı”… Cumhurbaşkanı Tatar, yeni sınır kapılarının açılmasına yönelik Rum lider Hristodulidis’in BM Genel Sekreteri Guterres ile gayriresmi yemekteki görüşmede yapılan anlaşmanın dışına çıktığını belirterek, “Sunulan öneri paketinin anlaştığımız çerçeveyle hiç alakası yok, bu yüzden Genel Sekreter’e bir mektup yazacağım.” dedi.
“İki devleti bir gecede kabul ederler”… “Ben çözüm istiyorum.” diyen Tatar, çözümün federasyon ile ilişkilendirilmesine karşı çıkarak “iki devletli çözüm istiyoruz.” dedi. Cumhurbaşkanı, “Egemenliğimiz pazarlık meselesi değildir. AB çatısı altında iki devlet olarak KKTC de yer alabilir. İsterlerse iki devletin kabulünü bir gecede hallederler.” ifadelerini kullandı.
“20 sene sonra ‘burası bizimdir’ diyecekler”… Sınır kapıları konusunda Rum tarafına sundukları önerilerin ‘mükemmel’ olduğuna dikkat çeken Ersin Tatar, “Geçiş konuları başka, diğer konular başkadır. Vatandaşlar kapılarda rahatlamak istiyor.” dedi. Hristodulidis’in ‘transit geçiş’ önerisinin ‘toprak ayarlaması’ olduğunu kaydeden Tatar, “20 sene sonra ‘burası bizimdir’ diyeceklerdir.” diyerek tehlikenin boyutuna dikkat çekti.
Öykü KENDİR
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan Aytuğ Türkkan ile Elif Şen Çatal’ın sunduğu ‘Gün Ortası’ adlı özel programa katılarak, soruları yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs meselesinin uluslararası bir sorun haline geldiğini ifade ederek, “Bu sorunu çözmeyi kim istemez… Bir sorun var; yok dersek doğru demiş olmayız.” dedi.
“Ben çözüm istiyorum, iki devletli çözüm istiyoruz.” açıklamasını yapan Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:
“İşin özü egemenliktir. Sen egemen isen ben de egemenim. Biz bunları konuşmaya hazırız. Ancak, egemenliğimiz pazarlık meselesi değildir. AB çatısı altında iki devlet olarak KKTC de yer alabilir. İsterlerse iki devletin kabulünü bir gecede hallederler. Kendilerini rahatsız edecek bir şey yok. Eşitlik temelinde yaşamak istiyoruz.”
“Barış eli uzatıyoruz”
Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin AB’ye üye olmadığını ancak Kıbrıs’ın üye olduğunu anımsatarak, “Türkiye, AB’ye girmeden önce bile biz bu yapıcı yaklaşımımızla esasında kendilerine barış eli uzatıyoruz. Ama Rum lider kabul etmiyor.” diye konuştu.
Tatar, görüşmelerin başlaması için ortak zemin oluşması gerektiğini ancak bir ortak zemin olmadığını ifade ederek, Türkiye’nin bölgedeki önemine dikkat çekti ve “Türkiye’nin buradan çekilmesi Kıbrıs Türkü’nün sonu olur.” dedi.
Güney Kıbrıs’a herhangi bir canlı hayvanın Kuzey Kıbrıs’tan götürülemediğine de dikkat çeken Tatar, konuyu AB yetkilileriyle konuştuğunu kaydetti.
Tatar, KKTC’de her türlü veteriner hizmetinin olduğunu yetkililere aktardığını ve bunun bir adım olmasını istediklerini söylediğini belirtti.
Hristodulidis ile görüşme… “Bizim Rum tarafına önerilerimiz aslında mükemmel”
Cumhurbaşkanı Tatar, Rum Lider Nikos Hristodulidis ile gerçekleştirdiği görüşmeye de işaret ederek, “Bizim Rum tarafına önerilerimiz aslında mükemmel. Bunlar sadece benim vatandaşım için de değil, kendisine de ilettim.” dedi.
Güney Kıbrıs’ın bazı şirketlere Kuzey Kıbrıs’a günübirlik geçişlerde baskı yaptığı yönündeki iddialara dikkat çeken Tatar, “Hristodulidis bana ‘hayır’ dedi. Buradaki paydaşlara bildirdim, takip edecekler.” ifadelerini kullandı.
Tatar, Metehan Sınır Kapısı’ndaki sıkışıklığın arttığının gözler önünde olduğunu ifade ederek, “Geçiş konuları başka, diğer konular başkadır. Vatandaşlar kapılarda rahatlamak istiyor. Ama bizim yapacaklarımız var yapamayacaklarımız var.” açıklamasını yaptı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum liderin 8 maddelik paketinde ısrar etmesi durumunda Haspolat ile Akıncılar kapısının açılmayacağını, Erenköy’den geçemeyeceklerini söyledi.
“Transit geçiş toprak ayarlamasıdır!”
Tatar, Hristodulidis’in önerisi olan ‘transit geçiş’ meselesinin ise askerlere ve bölgeyi bilen insanlara göre toprak ayarlaması olduğunu kaydetti, “20 sene sonra sana diyecek ki ‘bu bizimdir’…” diye konuştu.
Rum tarafının Yiğitler-Pile yoluna ilişkin aynı oyunu oynadığını da söyleyen Tatar, çok güzel bir yol yapıldığını belirtti, “Pile yolunun açılması en büyük hakkımızdır. Kıbrıs Türk tarafının duruşu da nettir.” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Tatar, Hristodulidis’in 8 maddelik paketinde yer alan Kayıp Şahıslar Komitesi’ne ilişkin öneriye de işaret ederek, “Hedefleri Kayıp Şahıslar Komitesi’ni siyasileştirmektir.” dedi ve tepki gösterdi.
Guterres’e mektup…
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Barış Gücü’nün Rum yönetimi tarafından finanse edildiğine dikkat çekerek, BM’nin Kıbrıs temsilcisinin de taraf olmasından şikayet etti. Tatar, masada ortaya koyduğu görüşlerle ilgili BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup yazmayı düşündüğünü de kaydederek, 10 Şubat tarihinden önce BM Genel Sekreteri Yardımcısı Rosemary Anne DiCarlo adaya gelmeden önce mektubu yazacağını söyledi.
Hristodulidis’in Guterres ile gayri resmi yemekteki görüşmede yapılan anlaşmanın dışına çıktığını da söyleyen Tatar, “Anlaştığımız çerçeveyle hiç alakası yok, bu yüzden mektup yazacağım.” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Mart ayında yapılması planlanan gayri resmi geniş katılımlı zirvenin bir fırsat olduğunu aktararak, İngiltere’nin görüşmeye düşük düzeyde katılım sağlayacağını dile getirdi.
“‘Egemence yaşam’ egemenlik değildir”
Cumhurbaşkanı Tatar, “Herkes Kıbrıs’ta iki devletin olduğunu kabul etti. Türkiye de her gittiği yerde sıkıştırıyor. Herkes dinliyorlar ve biliyorlar. Artık devlet düzeyindeyiz. ‘Egemence yaşam’ egemen değildir. Kedi-köpek meselesini gündeme getirdiğimde “Brüksel’de yaparlar biz de uygularız” dedi. Şimdi Brüksel yapacak, bu uygularken üstüne koyacak… “Egemence” budur. Egemen bir devlet ileride iş birliği yapabilir.” açıklamasını yaptı.
“Silahlanmalarının anlamı nedir anlamış değilim”
Cumhurbaşkanı Tatar, ABD’nin Güney Kıbrıs’a uyguladığı ambargoyu kaldırmasına da işaret ederek, “Bütün bu silahlar kendisini korusun diyeyse kime karşı? Türkiye’ye mi bize mi? Tek bir mermi sesi çıksa bir gecede ekonomisi batar, altından kalkamaz. Kimse kimseye beleş para da vermez. Bunların bu kadar silahlanmasının anlamı nedir hala anlamış değilim. İnşallah öyle bir şey de olmaz. Allah korusun. Bu kimsenin işine gelmez. ABD, silahlanması için ambargosunu kaldırdı ama sanılan kadar silahlanacağını düşünmüyorum. Bekleyip göreceğiz. Neticede Türkiye Cumhuriyeti bu bölgede ağırlığını artırmıştır. Kuş uçuşturmamaktadır. Bizim huzurlu yaşamamız için Türkiye’nin buradaki varlığı çok önemli.” dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimi
Ersin Tatar, cumhurbaşkanlığı seçiminde UBP’den mi yoksa ‘bağımsız’ olarak mı aday olacağı yönündeki soruya ilişkin ise şu cevabı verdi:
“Şartlara bağlı olarak değişecek. Birinci turda çok aday olacağı görünüyor. Çok aday olunca oylar dağılıyor tabii. Değerlendirmesini yapacağız. Her türlü temas yapılır tabii de duyduklarıma göre bazı kararlar alınıyor. Zorlamayla olamayacağını düşünüyorum. Neticede çok da işi zorlayacak değilim.”
Federalist cumhurbaşkanı… “Türkiye onay vermezse o iş olmaz”
“Seçimde federasyon talebiyle giren bir adayın seçilmesi durumunda Türk tarafının iki devletli resmi tezinde bir çelişki olur mu?” sorusuna karşılık Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Türkiye’siz bu iş çözülmez. Elbette Türkiye söz sahibidir. Sen istediğin kadar federasyonu savun, Türkiye onay vermezse o iş olmaz. Kıbrıs sorunu uluslararası bir sorun haline gelmiştir. Türkiye’den “Kıbrıs’ta yıllardır görüşülen federasyon tüketildi” açıklamaları vardır.” dedi.
Fotoğraflar: Özmen YILANCILAR
Yorumlar kapalı.