
Emine DAVUT YİTMEN
Kuzey Kıbrıs’tan Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında güneye 2016 yılı Ocak ayından bugüne kadar 323 bin Euro tutarında patates ihraç edildi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’ndan (KTTO) elde edilen bilgilere göre, Güney Kıbrıs’a dokuz ayda 1292 ton patates gönderildi.
Patates için sağlık sertifikası gerekiyor
Patates ve narenciyenin Güney Kıbrıs’a ihracatı için sağlık sertifikası gerekiyor. Her yıl Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinden, odanın talebi üzerine bağımsız uzmanlar gelip, patates ve narenciye ürünleri ile ilgili inceleme yapıyor.
Sağlık kontrolleri güneye satış olmasa da rutin bir şekilde yapılırken, uzmanların, sağlık sertifikası verdikleri için patates ve narenciye satışı esnasında hazır bulunması şartı var.
Psikolojik engeller sorunu devam ediyor
Yeşil Hat Ticareti’nde, geçtiğimiz hafta Kıbrıslı bir Rum tüccarın, Kıbrıslı Türk’ten patates aldığı gerekçesiyle protesto edilmesi, Rum toplumundaki psikolojik engellerin son örneği olarak gösterildi.
KTTO konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, Rum liderliğine, ticarette önyargıların kırılması, psikolojik engellerin kaldırılması yönünde çağrıda bulundu.
Güneye ticari araçlar geçemiyor
Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında Güney Kıbrıs’a yapılan ihracatta ‘psikolojik’ bariyerlerin yanı sıra, Kıbrıslı Türklerin 7,5 tonun üzerindeki büyük iş araçları güneye geçemiyor. Bu da ticaretin önündeki en büyük engellerden biri olarak ortaya çıkıyor.
“Yeşil Hat Ticareti’nin geliştirilmesi çalışmaları 2004’ten bu yana sürüyor”
KIBRIS’a konuşan Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, Yeşil Hat Ticareti’nin kapsamını geliştirmeye yönelik girişimlerin, 2004 yılından bu yana devam ettiğini söyledi.
Toros, olası bir siyasi çözüm öncesinde, ticari ilişkilerin geliştirilmesiyle toplumları birbirine yakınlaştırmak ve birbirlerinin rekabet avantajlarını öğrenmenin, çözümün getireceği sinerji için motivasyon yaratacağını kaydetti.
Toros, Kuzey Kıbrıs’ta üretilen ürünlerin standartlarının, AB standartlarına erişmesi, ayrıca Yeşil Hat Tüzüğü prosedürlerinin daha geniş kapsamlı uygulanması yönündeki girişimlerde bulunduklarını ve 7,5 tonun üzerindeki ticari araçların Güney Kıbrıs’a geçişi ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini kaydetti.
“Avrupa Komisyonu çalışmalarını yoğunlaştırdı”
Kıbrıs müzakerelerinde nihai hedefe yaklaşılmakta olan bir süreç bulunduğuna dikkat çeken Toros, “Bizim de odağımız, tüm bu sıkıntıların aşılacağı kapsamlı çözüm yönündedir. Bu kapsamlı çözüme, ekonomiyi bir bütün olarak hazırlamak yönündedir” dedi.
Avrupa Komisyonu ile Kıbrıslı Türkler arasında diyalog ve işbirliği üzerinde odaklanmanın, ön hazırlıkların başında geldiğini söyleyen Toros, Avrupa Komisyonu’nun bu ön hazırlıkların ivedilikle yerine getirilmesi için çalışmalarını yoğunlaştırdığını kaydetti.
“Halen psikolojik engeller hakim”
Yeşil Hat Ticareti’nde güneyde halen birtakım psikolojik engellerin hakim olduğunu anlatan Toros, “Yakın geçmişte patates ticaretinin ihracatı esnasında ilgili Rum tüccarın aldığı tehdit, bu bahsettiğim psikolojik engellerin en yeni örneğidir” dedi.
Toros, Rum liderliğine bu engellerin önüne geçilmesinin ne kadar acil ve önemli olduğunu vurguladıklarını belirterek, “Herhangi bir çözümün referandumda onay alması ve daha sonra başarıyla sürdürülebilmesi, ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliğinin geliştirilmesiyle mümkün olacaktır. Bu konuda Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası (KEBE) ile tam bir görüş birliği içindeyiz ve ortak çalışmalarımızın hedefi de budur” diye konuştu.