GİKAD Genel Koordinatörü Avunduk: Motive eden adım



featured


Başbakan Ünal Üstel’in Kadınlar Günü’nde kadınların istihdamı, desteklenmesi ve iş kurabilmesine yönelik açıklamaları kamuoyunda olumlu karşılandı. GİKAD Genel Koordinatörü Berin Avunduk, KIBRIS’a konuştu.

“Kredi desteği 2 yıl geri ödemesiz olmalı”… Berin Avunduk, açıklanan proje için “çok güzel” değerlendirmesinde bulunarak, özellikle yeni iş hayatına atılacak genç kadınlar için bu hamlenin ‘çok motive edici’ olduğunu kaydetti. Avunduk, iş kurmak isteyen kadınlara 500 bin TL’lik düşük faizli kredi desteğiyle ilgili “Kredi 2 yıl geri ödemesiz ve çok küçük faizlerle olmalı.” dedi.

“Prim desteği kooperatiflere de sağlanmalı”… Başbakan Üstel’in çalışma hayatında kadınları desteklemek amacıyla kadınların sosyal sigorta yatırımlarının tamamının hükümet tarafından karşılanacağını açıklamasını son derece olumlu bulduğunu belirten Avunduk, bu desteğin üretimi destekleyen kooperatiflere de uygulanması gerektiğini ifade etti.

Emine Gül ÖZER

Başbakan Ünal Üstel’in 8 Mart etkinlikleri sırasında kadınlar için hayata geçireceği projelerinden bahsetmesi, girişimciliğe adım atmak isteyen kadınlar için umut olurken, açıklamalar kadın örgütleri tarafından da takdir edildi.

Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) Genel Koordinatörü Berin Avunduk, KIBRIS muhabirinin sorularını yanıtladı.

Avunduk, Başbakan Ünal Üstel’in kadınların toplumun her alanında daha güçlü şekilde yer almaları için açıkladığı projelerin uygulamaya girmesi durumunda, bunun çok güzel olacağına dikkat çekti. Avunduk özellikle yeni iş hayatına atılacak genç kadınlar için bu hamlenin ‘çok motive edici’ olduğunu kaydetti.

Avunduk, ortaya konuların yanı sıra daha nelerin yapılabileceğine yönelik de fikirlerini paylaştı.

“Uygulamaya girerse, çok güzel”

Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) Genel Koordinatörü Berin Avunduk, Başbakan Ünal Üstel’in kadınların toplumun her alanında daha güçlü şekilde yer almaları için açıkladığı projelerin uygulamaya girmesi durumunda, çok güzel olacağına dikkat çekti, kadının girişimcilik konusunda, özellikle yeni işe adım atacak genç kadınlar için yapılan bu hamleyi ‘çok motive edici’ olarak değerlendirdi.

Üstel’in iş kurmak isteyen kadınlara yaklaşık 500 bin TL’lik düşük faizli kredi desteği sağlayacağını açıklamasına ilişkin görüşlerini ortaya koyan Berin Avunduk, “Faiz oranı burada çok önemli, içeriğini bilemiyorum ama düşük faiz derken bence şöyle olmalı. Bir öneri olarak 2 yıl ödemesiz bir kredi desteği olmalı. Çünkü bu toplumda yeni bir iş kurulduğunda düzenin oturması, kişinin tamamen kendini döndürmesi 2 yılı buluyor. O yüzden 2 yıl geri ödemesiz olması, çok küçük faizlerle olması hem kadın açısından hem de toplumun girişimciliği açısından, farklı sektörlerin yayılması ve üretimin artması açısından çok önemlidir.” dedi.

“Sigorta desteği kooperatiflere de uygulanmalı”

Berin Avunduk, Başbakan’ın çalışma hayatında kadınları desteklemek amacıyla sosyal sigorta prim desteğinin tamamının hükümet tarafından karşılanacağını açıklaması üzerine, bu desteğin kooperatiflere de uygulanması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Diğer taraftan sosyal sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi çok destekleyici ve önemli. Bunun aynı zamanda kooperatiflere de uygulanması gerekiyor. Günümüzde artık adada kadın kooperatifleri çok ciddi anlamda artışta. Biz şunu görüyoruz ki, tek başına üretmek değil, hep beraber üretmek ve bir elden satış yapmak üretimi daha iyi arttırıyor, özellikle bizim gibi küçük ekonomilerde. Bu hem kültürel ürünlerimizin artmasına hem de kadınımızın ekonomiye daha çok girmesi adına motive ediyor. Biz girişimci kalkınma kooperatifi olarak 4 yıldır yaptığımız bu sisteminin ne kadar başarılı ve doğru olduğunu yaptıklarımızla görüyor ve de kanıtlıyoruz.”

“Kadın katılımcı değil, söz sahibi olmalı”

Kadınların her alanda daha aktif olabilmesi adına yapılacak çok şey olduğuna dikkat çeken GİKAD Genel Koordinatörü, “Kadının her alanda, gerek siyaset, ekonomi, bilim adını sayamadığım bir çok sektöre katılımcı değil, söz sahibi olması gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda kadına farkındalık yaratacak, farklı politikaların izlenmesi lazım.” dedi.

Basit bir örneklemeyle konuya açıklık getiren Avunduk, “Çalışanların yüzde 68’i kamu görevlisi olan ada düşünün. Bunun sadece yüzde 45’i kadın. Bunun içerisinde idari bölümde, söz sahibi olan, yönetici veya üst düzeydeki kadınımızın sayısı yüzde 20’lerde veya 18’lerde. Siyasette yüzde 8’lerde. Bunun gibi örnekler çok var, işte biz bu kadınların sayısının çoğalmasını istiyoruz. O yüzden kadına özel, farkındalık yaratacak politikaların üretilmesine ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

Kadının kadın olduğu için birçok konuda dezavantajlı hale geldiğini aktaran Avukduk, “anneliğinden, evdeki durumundan, kadın sırf kadın olduğu için çoğu zaman dezavantajlı hale geliyor. Bunların ortadan kaldırılması gerek. Başbakanımızın yaptığı açıklamalara tekrar dönecek olursak, son açıklamalar, çok değerli. Bizleri de kadın olarak çok mutlu etti. İnanıyoruz ki bu ve bunun gibi projeler daha da genişleyecek ve büyüyecek. Böylelikle hem kadımız toplumda gelişecek, hem üretecek hem de, öncelikle ailesine, sonra topluma katkı sağlayacak.”

Bozkırlı: Gerçek dokunuşlar istiyoruz

İş Kadınları Derneği Başkanı Bilen Sayılı Bozkırlı, hükümetin kadınlara yönelik açılımını değerlendirdi:

   İş Kadınları Derneği Başkanı Bilen Sayılı Bozkırlı, Başbakan Ünal Üstel’in açıklamalarını sadece gazeteden okudukları kadarıyla bildiklerini ifade etti, kendilerine bu bağlamda herhangi bir resmi açıklama yapılmadığının altını çizdi.

İçeriğin Resmi Gazete’de yayımlanmadığına vurgu yapan Bozkırlı, “Bizim gibi sivil toplum örgütleri, özellikle ekonomik sivil toplum örgütlerine böyle bir yazı ulaştırılmadı. Resmi olmayan bir şeye dair yorum yapmak ne kadar doğru? İş resmiyete dönerse, o zaman elbette konuşuruz. Ama şu an seçim yaklaşıyor, seçim vaadi mi gerçek mi çünkü bizim istediğimiz vaat değil, gerçek dokunuşlar.” ifadelerini kullandı.

“Eşit iş, eşit ücret”

Kadınların her alanda daha aktif olabilmesi için önünün açılması gerektiğini aktaran Bozkırlı, “Kadının önünün açılması derken, ‘eşit iş, eşit ücret’i anlatmaya çalışıyoruz. Her şeyden “eşit yararlanalım” istiyoruz ama örneğin polis istihdam edilirken bile 3 kadın, 43 erkek alımı yapılıyor. Devletin eliyle yapılan alanlarda bile eşitlik göremiyoruz.” dedi.

Bunun dışında iş kurarken kadınların krediye ulaşabilme imkanının çok zorlu yollardan geçtiğini belirten Bozkırlı, “Anca kendi mal varlıkları varsa ve bunun üstünden yararlanabileceklerse yine kendi imkanlarıyla yapıyorlar. Bunlar artık daha net, daha kolay, daha ulaşılabilir olmalı. Olmadıkça, siyasiler istediği kadar konuşsun.” şeklinde açıklamalarını sonlandırdı.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
GİKAD Genel Koordinatörü Avunduk: Motive eden adım
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.