GİAD Başkanı Gavani: İş var, işçi yok!


featured


Genç İşadamları Derneği Başkanı Orhan Gavani, ülkede kaçak işçi varlığına dikkat çekti, ancak işverenin çalıştıracak kalifiye işçi bulamadığını anlattı.

GİAD Başkanı Gavani, “İşverenlerin nitelikli işçiyi bulamadığı bir gerçek. İş var, işçi yok.. Kaçak durumdaki işçileri iş dünyasına kazandırmamız gerekiyor. Böyle bir zemin hazırlamalıyız” dedi.

Emine Gül ÖZER

Genç İş adamları Derneği Başkanı Orhan Gavani, Eda Alisinanoğlu’nun hazırlayıp sunduğu, Kıbrıs’ta Sabah Programı’na katıldı.

Ülkedeki ekonomik durumu değerlendiren Gavani, öncelikle enflasyonun nereden geldiğine karar vermek gerektiğine dikkat çekerek, “Önce lojistik dedik, pandemi dedik, taşıma fiyatları arttı dedik ama gördük ki o değilmiş. Faiz politikasına döndük, uzun zamandır yapılması gerektiği gibi yapılıyor, ama hala enflasyon devam ediyor. O da değil demek ki.. Asgari ücrete bağlamak istemiyoruz ama önemli maliyetlerimizden biri.. İş verenin en büyük maliyeti elektrik ama işçi maliyetleri de bir çok sektörde ciddi yüksek.. Maaşlar işletmelerin rehber olarak kullandığı bütün cironun yüzde 25 ile 40’ı arasındadır. Şu an giderler yüzde 50’lere 60’lara ulaşıyor.” dedi.

Son dönemlerdeki işsizlik sayısının ciddi anlamda yükseldiğini aktaran Gavani, “Diğer tarafta işçi çıkarabileceğiniz nokta da bir yere kadar, çünkü işi de devam ettirebilmeniz gerekiyor. Halkın alım gücünü koruyacak adımlar atılmasın demiyoruz. Bu iş yerlerinin müşterisi zaten halk fakat asgari ücret belirlerken, asgari sosyal statünün devlet tarafından sağlanmadıktan sonra bir asgari ücret belirmek gerektiğini düşünüyoruz. Devlet asgari koşulları insanca sağlarsa, daha yüksek maaşa ihtiyaç olmayacaktır. En azından hayatını sürdürebilecek koşullara gelecektir..” ifadelerini kullandı.

“Muhaceret Yasası gözden geçirilmeli”

Kaçak olarak ya da ikamet izinsiz çok sayıda kişinin çalıştırılması ve geçtiğimiz günlerde 2 şahısın işveren tarafından mağdur edilmesi olayını değerlendiren Gavani, “Bu konu sadece işveren işçi değil. Komple muhaceret yasasının yeniden gözden geçirilip, doğru bir zemine oturtulması gerekiyor. İşçinin iddiası bütün evrakları zamanında temin etmesine rağmen, işveren çalışma iznini çıkartmayarak işçiyi mağdur etti. Bunu mahkeme araştırıp, sonucunu bulacak fakat bu konunun bir tarafı.” Şeklinde konuştu.

Diğer taraftan ülkede kaçak insan sayısının çok fazla olduğunu fakat çalıştıracak kalifiyeli eleman bulunmadığını kaydeden Gavani, şöyle konuştu;

“İşverenlerin nitelikli işçiyi bulamadığı da bir gerçek. Buna doğru demiyorum ama doğru bir zemin oluşturulup çözülmesi gereken bir konu. İş var, işçi yok.. Kaçak durumda biri var, onu iş dünyasına kazandırmazsak, bir şekilde bizim vergilerimizle yarattığımız sistemden öyle ya da böyle yararlanıyor. Koşulları ben koyamam elbet ama yeniden bu kaçak insanları kazanabilirsek, öyle bir sistem kurmalıyız. Ülkeye faydası olmayacakların tespit edilerek yeniden ülkelerine göndermemiz gerek.. Çocuk olarak burada doğup iş bulamadığı için kaçak durumuna düşen var. Burada doğup vatandaş olamamak da bir sorun. Ya oturma, ya çalışma izni şansı sunuyor sana 18 yaşına gelince. Bu sistemin yeniden düzenlenmesi gerek.”

“Sosyal konut projesi, barınma ihtiyacı için güzel bir proje”

Başbakan Ünal Üstel’in Güzelyurt ve Alayköy’de sosyal konut projesinin temellerinin 1 ay içinde atılacağını açıklaması üzerine konuşmasına devam eden Gavani açıklamaları olumlu bulduğunu aktararak, projeyle ilgili şu ifadeleri kullandı;

“Şu an ülkemizde bakıldığında, gençlerin ev alması imkansız. Döviz üzerinden satılıyor, en uygun ev 60-70 bin pound. İş hayatına yeni giren gençlerin ev sahibi olması, yeni evlenecek çiftlerin barınma ihtiyacını karşılayabilmesi için güzel bir proje. Uzun vadede çok düşük ödemesi olacak bir proje olur umarım, yatırım amacına dönüşmez. Ev ve konut sisteminin tamamen revize edilip, tüm halkın konut güvenliğinin sağlanabilmesi lazım.”

“Yeşil Hat Tüzüğü Kıbrıs Türkü için büyük şans..”

Geçtiğimiz günlerde güneye 1 milyon Euro’luk gıda satışı gerçekleşmesi ve ilk sırada 788  bin Euro ile taze balık satışının listelerde yerini alması üzerine yeşil hat tüzüğünü ele alan Gavani, “Yeşil Hat Tüzüğü Kıbrıs Türkü için büyük bir şans. Bunu çok daha iyi değerlendirip, çok daha yüksek rakamlara çıkarmamız gerektiğine inanıyorum.” dedi.

İhraç edilen çoğu ürünün tarım ürünü olduğunu belirten Başkan, “Tüzüğü incelediğinizde bir engel yok ama tüzük engellemediği halde ürününüzü geçirmeye çalıştığınızda operasyonel olarak engele maruz kalıyorsunuz. Örneğin patatesi cipse çevirip, cips olarak satmak.. Bunun için Ticaret Odası’nın çok sıkı ve baskın şekilde çalıştığını biliyorum fakat bir şekilde ya siyasi olarak ya da bir kılıf uydurularak geri çevriliyor. Ama yine söylüyorum Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden ticaret yapabilmek bizim için lojistik maliyetlere de katlanmadan, uygun fiyata ürünümüzü satabileceğimiz geniş bir pazara ulaşım şansı. Sonrasında da Avrupa’ya sadece KDV ödeyerek, ürünü gönderebilme imkanı sunuyor bize.” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
3
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
GİAD Başkanı Gavani: İş var, işçi yok!
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.