
Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, ‘sahte reçete’ soruşturmasına yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
Hastanın 3’te 1’i sigortalıdır… Başkan Gardiyanoğlu, bir hekimin günde 100 tane sigorta reçetesi yazması için 300 tane hasta bakıyor olması gerektiğini ifade ederek, “Baktığımız hastaların sadece 3’te 1’i sigortalı hasta grubundadır” dedi. Gardiyanoğlu, “Hiçbir doktor bin tane reçeteyi bir ayda yazamaz” ifadelerine yer verdi.
“Her doktor usulsüz iyilikler yapmıştır”… Dr. Gardiyanoğlu, “92 tane hekimin sigortalarla anlaşması varsa, 92 hekim 23 yıldan beridir usulsüz iyilikler yapıyor. İyilik sever doktorların hiçbiri ne şifresini ne de kaşesini eczacıya teslim edemez. ‘25 TL karşılığında reçete yazdım’ diyen iyilik yapamaz, ayda bin tane reçete yazan, kaşesini, şifresini arkadaki eczaneye veren iyilik yapamaz” diye konuştu.
“Bakanlıkla anlaşma aşamasındayız”… “Sağlık sistemi zarar görmeye başlıyor” Eczacılar ve doktorların çok tedirgin olduğunun altını çizen Remzi Gardiyanoğlu, “Üyelerimden neredeyse hiçbiri reçete yazmak istemiyor. Kimse soruşturmanın nerede duracağı bilinmiyor… Artık sağlık sistemi zarar görmeye başlıyor” diye konuştu.
“Mevzuata uygun bir süreç istiyoruz”… Çalışma Bakanlığı ile görüşmelerinde uzlaşı noktasına geldiklerini söyleyen Dr. Gardiyanoğlu, “yürüttüğümüz süreç koparırsa ‘biz serbest hekimler olarak sosyal sigortalı hastalara asla reçete yazmayacağımızı’ açıklayacağım. Biz yasaya uygun, mevzuata uygun bundan sonraki süreci yürümek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Öykü KENDİR
Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB) Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan ‘Sabah Sabah’ adlı programına katılarak, ‘reçete soruşturmasına’ ilişkin açıklamalarda bulundu.
Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Gardiyanoğlu, ülkede yıllardır sağlık sistemi olmadığını dile getirerek, “Sistemsizliğin olduğu yerde herkes her şeyi yapmaya açık veya zorlanabiliyor. Sosyal Sigortalar Dairesi yıllardır otomasyona geçmemiş bir kurumdur” ifadelerini kullandı.
Dr. Gardiyanoğlu her hekimin mesleğinin bir döneminde usulsüz iyilikler yapmış olduğunu ifade ederek, “Hiçbir doktor bin tane reçeteyi bir ayda yazamaz… Konuştuğumuz şeyin iyilikle alakası yoktur” dedi.
“2000 yılında yakalanan doktor var”
‘Reçete soruşturmasının’ bu noktaya gelmesinin birinci sebebinin ‘siyasi irade’ olduğunu belirten Gardiyanoğlu, “2000’li yıllarda, Sosyal Sigortalar Dairesi’nden haksız kazanç elde edip, bunun tespit edilmesi ve ilgili doktora bildirilmesinden sonra özür yazası yazıp, parayı geri iade ediyor. 2002 yılından beri aynı doktor aynı sistemde sigorta reçetesi yazmaya devam ediyor. Bu sorgulanan doktorlar içerisinde o da var. Burada sorgulanması gereken doktor mu Sosyal Sigortalar Dairesi mi?” diye sordu.
Gardiyanoğlu, “Çalışma Bakanlığı ya da Sosyal Sigortalar Dairesi ’Biz bu kadar yıldır bu kurumu yönetiyoruz. Bu bir kurumsal yapıdır. Bugüne kadar şu doktorun ya da şu eczacının sözleşmesini yapmış olduğu yanlış işlemlerden dolayı iptal ettik’ diyebilir mi? Zannetmiyorum. Böyle bir iptal yoktur” açıklamasını yaptı.
“Peki ya bulamadığımız ilaçlar?”
Tutuklananların içerisinde ‘masum’ olan bir kesimin illaki var olacağını kaydeden Gardiyanoğlu, “Birinci açıklanması gereken nokta bizim bu çöplerde sokaklarda bulduğumuz milyonluk ilaçlar bu sorgulanan doktorlara ve eczacılara yapılan bir komplo mu? Yani gerçek dışı mı? Siyasi irade götürüp atıyor sonra bulunuyor mu? Eğer öyle değilse bu ilaçlara birinin cevap vermesi gerekiyor. Bunlar sadece bizim bulabildiğimiz ilaçlar. Peki bulamadıklarımız?” ifadelerini kullandı.
“Hem Daire’den parayı tahsil ediyor hem de satıyor”
Gardiyanoğlu, “Eczacı ilacın kupürünü kesiyor, ay sonu Sosyal Sigortalar Dairesi’nden parayı tahsil ediyor. Küpürü kesik ilaçları da herhangi bir güvencesi olmayan insanlara ilaç bedelinin çok daha altında satıyor. Hem parayı Daire’den tahsil ediyor hem de kupürsüz ilacı uygun bir fiyata satıyor” dedi.
“Tıbbi gerçekle bağdaşmaz”
Sosyal Sigortalar Dairesi ile hekimlerin bireysel olarak anlaşmaları olduğunu anımsatan Gardiyanoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:
“Ocak ayından bu yana 23 bin adet reçete yazan hekim var. Asla açıklanabilecek rakamlar değil. Ben 27 yıldır serbest hekimim. Bir hekimin günde 100 tane sigorta reçetesi yazması için 300 tane hasta bakıyor olması lazım. Baktığımız hastaların sadece 3’te 1’i sigortalı hasta grubundadır. Bir hekim 30 tane sigorta reçetesi yazabilirim derse, 90 tane hasta bakması lazım. Bu da tıbbi gerçekle bağdaşmaz.”
Gardiyanoğlu, yaşanılan bu süreçte yanlış olan şeylerin kesinlikle olduğunu belirterek, kararı yargının vereceğini kaydetti.
“Hiçbir doktor bin tane reçeteyi bir ayda yazamaz”
Soruşturmanın basında ‘sahte reçete’ olarak anılmasının da yanlış olduğunu açıklayan Gardiyanoğlu, şöyle devam etti:
“Doktorun imzası ve kaşesinin olduğu her reçete gerçektir. Basında konuşulan “500 tane sahte reçete yazdı” kavramı bana göre yanlıştır. Reçetelerin hepsi doğrudur. ‘Sahte reçete’ kavramı çok yanlış. Hiçbir eczacı ‘ben doktorun adına yazdım’ demiyor, ‘doktorlar yazdı’ diyor. Doktorun yazdığı, altında imzası ve kaşesi olan her reçete gerçektir. Sahte reçete kavramı yok, terk etmemiz lazım. Bu reçeteyi ben yazmadım, benim değil demesi lazım hekimlerin. Ortada bir usulsüzlük, yasa dışılık var mı? Yüzde 100 var. Bunu hiç tartışmaya gerek yok. Hiçbir doktor 1000 tane reçeteyi bir ayda yazamaz. İyilikle yazdığını reçeteler doğru insana, doğru adrese gitmedi. Konuştuğumuz şeyin iyilikle alakası yok.”
“Her doktor mesleğinin bir döneminde usulsüz iyilikler yapmıştır”
Dr. Gardiyanoğlu, “92 tane hekimin sigortalarla anlaşması varsa, 92 hekimin 23 yıldan beridir usulsüz iyilikler yapıyor. Bunu çok net ifade ediyorum. Mesleklerinin bir döneminde usulsüz iyilikler yapmıştır. İyilik sever doktorların hiçbiri ne şifresini ne de kaşesini eczacıya teslim edemez. ‘25 TL karşılığında reçete yazdım’ diyen iyilik yapamaz, ayda 1000 tane reçete yazan, kaşesini, şifresini arkadaki eczaneye veren iyilik yapamaz” diye konuştu.
Gardiyanoğlu, “Eczacı çıkıp da orada burada feryat edip “biz bugüne kadar aile hekimiydik ey halkım bundan sonra olmayacağız” diyemez. Eczacıların aile hekimi olma görevi yoktur. Hekim olarak arkadaki eczacıya kaşemi ve şifremi verirsem aile hekimi yaparsam o da benim adıma reçete düzenlerse eczacılar da çıkar halkı tehdit eder böyle bir hakkı yok” ifadelerini kullandı.
“Sağlık sistemi zarar görmeye başlıyor”
Eczacılar ve doktorların çok tedirgin olduğunun altını çizen Gardiyanoğlu, “Üyelerimden neredeyse hiçbiri reçete yazmak istemiyor. Kimse soruşturmanın nerede duracağı bilinmiyor… Artık sağlık sistemi zarar görmeye başlıyor” açıklamasını yaptı.
“Çalışma Bakanlığı ile anlaşma noktasına geldik”
Gardiyanoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ve ekibi ile yaklaşık 10 gündür görüştüklerini belirterek, şöyle devam etti:
“Usulüne uygun olabilmesi için tek şart; hastanın muayene edilmeden reçete yazılmamasıdır. Çalışmalarımızı 10 gündür sürdürüyoruz. Şu anda bir anlaşma noktasına geldik. Bundan sonra sosyal sigortalı hastalar özelde de gidip hekimine muayene olup, Daire’nin eczacıya ödediği katkı ücreti gibi doktorlara da o katkı ücretini ödeyecek, hastalar muayene olmadan asla reçete almayacak. Bunu hayata geçireceğiz. Ancak, bazı kesim ‘serbest hekimler hastayı muayene etsinler diye para istiyor’ demesinler. Tüm kamu çalışanları, tüm sosyal sigortalı hastalar bugüne kadar kamu hastanelerine ücretsiz muayene olabiliyor ve oradan yazdırabiliyor. Benim birinci savunduğum şu; Sağlık bakanı çıkıp derse ki ‘Ben her hastanede 2 hekimi görevlendirdim. Sosyal sigortalı hastayı muayene edip ilaçlarını yazacak.’ Bu kriz bir günde biter. Bunu diyecek bir irade varsa desin. Biz hekimler olarak, bugüne kadar yaşadığımız sıkıntılar yaşamamak için hastayı muayene etmeden reçete yazmak Tabipler Birliği Yasası’na aykırıdır. Suçtur. Bundan sonra bu suçu hiçbir hekim iyilik olsun diye asla yapmaz.”
“Süreç kesilirse sosyal sigortalı hastaya asla reçete yazmayacağız”
Gardiyanoğlu, “Çalışma Bakanlığı ya da Sosyal Sigortalar Dairesi bu yürüttüğümüz süreci keser ya da koparırsa herhangi bir açılıma gidilmezse ben Pazartesi sabah tüm basına üyelerimle görüştükten ve yönetimle karar aldıktan sonra ‘biz serbest hekimler olarak sosyal sigortalı hastalara asla reçete yazmayacağımızı’ açıklayacağım. Biz yasaya uygun, mevzuata uygun bundan sonraki süreci yürümek istiyoruz” açıklamasını yaptı.
Gardiyanoğlu, sabah saatlerinde Bakan Gardiyanoğlu ile görüştüğünü ve bu projenin hayata geçirileceğini teyit ettiğini kaydetti.
Yorumlar kapalı.