Ev soyan sanık üç yıl hapis cezası aldı



featured



Emine UYSAL ÇALUDA

Güzelyurt’ta girdiği evden Temmuz ayında 125 bin TL değerinde 24 ayar altın seti ve 22 ayar yüzük çalan ve Eylül ayında ise 1000 TL çalan sanık Mustafa Mazi, üç yıl hapis cezası aldı.

Füsun Cemaller’in başkanlığında, Kıdemli Yargıç Vedia Berkut Barkın ve Yargıç Tutku Candaş’dan oluşan heyetin verdiği kararı, Barkın okudu.

Barkın, Mülkiyet Hakkı’nın, Anayasa’da düzenlenen ve güvence altına alınan  bir hak olup başkalarının ikametgahlarına izinsiz ve yetkisiz olarak girilip, kişilerin kendilerine haksız menfaat sağlarken suçun mağdurlarının da fakirleşmesine sebebiyet veren bu suçlara mahkemelerin hoşgörü ile yaklaşmasının mümkün olmadığına vurgu yaptı.

Kıdemli Yargıç Vedia Berkut Barkın, “kişilerin kendilerini en güvende hissetmeleri gereken yer evleridir ancak geceleyin ev açma suçları ile kişiler kendilerini evlerinde bile güvende hissedemez duruma gelmektedirler” dedi.

Barkın, bu nedenle bu tür suçların sadece müşteki konumundaki bireylerin değil tüm toplumun huzur ve güvenliğini ciddi şekilde sarsarak kamu menfaatini ciddi surette ihlal ettiğine dikkat çekti.

Barkın, “bu tür suçlarda ceza takdir ederken kamu menfaatinin ön planda tutulması elzemdir” dedi.

Sanığın mahkum olduğu suçların yaygın suçlardan olduğuna vurdu yapan Barkın,  şöyle devam etti:

“İddianame konusu suçların yaygın suçlardan olmasını ceza takdir ederken sanık aleyhinde ağırlaştırıcı faktör olarak değerlendiririz. Ciddi ve yaygın suçlarda ceza tespit edilirken dikkate alınması gereken asli ilkelerden birisi kamu menfaatinin korunmasıdır. Bu tip yaygın ve ciddi suçlarda ve vahamet arz eden suçlarda, ceza verilirken gerek sanığı gerekse bu tür suçları işleme eğiliminde olan diğer kişileri suç işlemekten caydırıcı ve ibret verici bir cezanın verilmesi gerekmektedir.

Diğer yandan verilecek cezanın sanıkları ıslah edici ve topluma kazandırıcı olması gerektiğinden iki prensip arasında bir dengenin kurulması açısından, sanıkların kişisel ve özel durumları ve meselenin tüm ahval ve şartları nazarı dikkate alınmalıdır.

Huzurumuzdaki davaya, dikkate alınan davalara ve sanık avukatının aktardıklarına baktığımızda sanık kumar bağımlılığı nedeninle müştekinin evine geceleyin girerek ciddi bir meblağ olan 125 bin TL değerindeki muhtelif ziynet eşyalarını çalmıştır.”

Vedia Berkut Barkın, geceleyin ev açma suçunun 10 yıl, ikametgahtan sirkat suçunun 5 yıl, mülke tecavüz suçunun ise 2 yıla kadar hapislik cezası öngördüğüne vurgu yaptı.

Barkın, konu suçların tüm toplumun huzurunu kaçıran toplumu endişeye sürükleyen suçlardan olduğuna dikkat çekti.

Barkın, sanığın iki kez evine girip sirkat suçu işlediği müştekinin tüm zararını tazmin ettiğini  ve müşteki tarafından affedildiğini belirtti.

Sanığın lehine ve aleyhine olan tüm hususlara değinen Barkın, oybirliği ile üç yıl hapis cezası verdiklerini açıkladı .

0
mutlu
Mutlu
1
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ev soyan sanık üç yıl hapis cezası aldı
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.