
Eski Başmüzakereci Ergün Olgun, Kıbrıs sorununa dair önemli açıklamalarda bulunarak, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası camianın sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğine vurgu yaptı. Olgun, özellikle BM’nin daha aktif bir şekilde sorunun çözümüne katkı sağlayabileceğini belirtti.
Olgun, Kıbrıs’ta mevcut statükonun uzun yıllardır bazı devletler tarafından lehlerine kullanıldığını, ancak şimdi şartların değişmeye başladığını dile getirdi. Rum tarafının AB üyeliği üzerinden bencil çıkarlarını ön plana çıkarmasının, Avrupa tarafından fark edilmeye başlandığını ifade eden Olgun, bu yaklaşımın AB içinde olumsuz bir şekilde karşılanmaya başladığını söyledi. “Bu bencil düşüncelerle Kıbrıs sorununun çözülemeyeceğini” belirten Olgun, çözüm için BM’nin devreye girmesi gerektiğini vurguladı.
Olgun, BM Genel Sekreterinin gündeme getirebileceği bazı adımlara da dikkat çekti. Birinci önerisinin, Kıbrıs’taki çözüm sürecine daha fazla ivme kazandırmak için yeni bir kişisel temsilci atanması olabileceğini belirtti. Ayrıca, iki tarafın liderleriyle gayriresmi görüşmelerin artırılması gerektiğini söyleyen Olgun, bu görüşmelerin, taraflar arasındaki farklılıkları aşmak adına önemli bir adım olabileceğini belirtti. Ancak, Rum tarafının saplantılarının kurumsallaşmış durumda olduğuna dikkat çeken Olgun, Kıbrıs’ta olumlu gelişmelerin mümkün olup olmadığını sorguladı.
“Rum tarafının kilise, eğitim, siyasi partiler gibi kurumsal yapılarındaki saplantılar nedeniyle olumlu bir gelişme sağlamak oldukça zor,” diyen Olgun, BM’nin bu durumda daha temkinli bir yaklaşım sergileyerek, “eğer bir kapı aralanabilirse, göstermelik toplantılar yapılmazsa, o zaman bir çözüm düşünülebilir” şeklinde konuştu. Olgun, çözüm için iş birliği konularında daha yoğun çalışmalar yapılması gerektiğini, ancak bunun da sadece sözde kalmaması gerektiğini vurguladı.
Ergün Olgun’un açıklamaları, BM ve uluslararası camianın Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm için daha aktif bir şekilde devreye girmesi gerektiğini bir kez daha gündeme getirdi.
Yorumlar kapalı.