Barolar Birliği Başkanı Esendağlı, reçete soruşturmasında yüzlerce zanlı, yüzlerce tanık ve yüzlerce emare olduğunu söyleyerek soruşturmanın dava haline getirilmesine değindi.
Öykü KENDİR
Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan ve Haluk Yerli’nin hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Sabah’ adlı programa katılarak, sahte reçete soruşturmasına yönelik açıklamalarda bulundu.
Esendağlı, soruşturmanın başarılı bir şekilde yönetilmediğini ifade ederek, kamuoyu nezdinde desteğin kaybedildiğini savundu.
Hasan Esendağlı, “Soruşturmanın ilk başında seri tutuklama kararları ile karşılaştık; süreç, hekimler ve eczaneler nezdinde hafifleyerek ilerledi. Bence bu böyle yapılmamalıydı. Kötü niyetle hareket eden ve suç işlemiş olanlar hakkındaki soruşturmalar da desteğini kaybetti. Kötü niyetliler, masumların arasına saklandı” iddiasında bulundu.
Polis tarafından soruşturması tamamlanan ‘bence bu kişi suç işlemiştir’ denilen tek bir kişinin olmadığını savunan Esendağlı, tutuklanan hiç kimseye henüz yazılı dava tebliğ edilmediğini aktardı.
“Dava haline getirilmesi en az 2 yıl sürer…”
Polisin soruşturmayı ilk önce kendi başına yapması gerektiğini belirten Esendağlı, “Yüzlerce zanlı, yüzlerce tanık, yüzlerce emare… Devasa dosyalar yaratıldı. İddia ediyorum ki, bu dosyaların polis tarafından düzenlenip, dava haline getirilmesi en az 2 yıl sürer. Savcılık tarafından incelenmesi ve neticelenmesi yaklaşık o kadar alır. Mahkemeyi söylemiyorum bile…” değerlendirmesinde bulundu.
Esendağlı, “Dolayısıyla yanlış yürütülen ve insanların mağdur edildiği bir süreç oldu. Gerçek suçluyla, bu işten menfaat elde etmemiş olanlar nasıl ayrılacak? Bence soruşturma amacını aştı…” ifadelerini kullandı, kamu bacağının araştırılmadığının da altını çizdi.
“Kelepçe uygulamasına yönelik çalışma yapıldı”
Eski Başbakan ve Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber’in soruşturma kapsamında tutuklanması ve kelepçe eşliğinde mahkemeye getirilmesinin tartışmalara neden olduğunu anımsatan Esendağlı, Başbakan Ünal Üstel’in çağrısı ile hukukçuların kelepçe uygulamasına yönelik bir çalışma yaptığını söyledi.
Hasan Esendağlı, ülkede artan suç oranlarına dikkat çekerek, “İthal suç diyebileceğimiz, yabancıların ülkede asayişi bozması, suç işlemesi bu bizim en büyük sorunumuzdur” dedi. Rakamların bunu teyit ettiğini belirten Esendağlı, “Cezaevinin yüzde 60’ı üçüncü uyruklu kişiler… Sorunun esası Afrika kökenlidir. Ülkeye girişlerin denetlenmesinde sorun olduğu ortadadır. Siyasi iradeyle çok rahat, bir günde engellenebilecek olaydır. Ancak, engellenmiyor” açıklamasını yaptı.
Yorumlar kapalı.