Dövizde yaşanan artış piyasayı etkileyecek



featured



İsmail VOLKAN

ARMAR Group Direktörü Murat Arar, iş dünyasının son haftalarda dövizde yaşanan artıştan ciddi şekilde etkilendiğini ve bu yükseliş nedeniyle ülkeye ithal edilen ürünlerde fiyat artışı yaşanacağını ifade etti.

İthalat yapan birçok firmanın kur değişikliği nedeniyle ürünlerinde fiyat artışına gitmek zorunda kaldığına işaret eden Arar, kendilerinin bu dönemde farklı bir politika izlediklerini ve yılsonuna kadar kampanyalar yaparak, bu kriz dönemini aşmayı hedeflediklerini söyledi.

Arar, “ARMAR Group olarak duyurusunu yaptığımız yılbaşı kampanya fiyatlarımızı değiştirmeyeceğiz. Böylelikle tüketiciler yılbaşı öncesi alacakları ürünleri zamlı almayacaklar. Ancak, kampanya sonrası fiyat değişikliği yapmamız kaçınılmazdır” uyarısında bulundu.

İşadamlarının genelde fiyat politikalarını tahmini kur üzerinden fiyatlandırarak fiyat listesi yaptığını anlatan Arar, şu anda kimsenin tahmin edemeyeceği bir kur yükselişi yaşandığına işaret etti.

Murat Arar, ekonomistlerin ve finans uzmanlarının bile bundan sonrası için tahmini kur söyleyemediğini belirterek, her firmanın krizi atlatmak için kendine göre önlemler almaya çalıştığını kaydetti.

Kendilerinin de kriz dönemini kampanyalarla aşmayı hedeflediklerini aktaran Arar, alışveriş yapacak olan vatandaşların yılbaşına kadar elini çabuk tutması gerektiğini söyledi.

Murat Arar’ın KIBRIS Ekonomi’nin sorularına verdiği cevaplar şöyle:

“Elektronik eşya tamiri ve oto teyp montajı yapıyordum”

KIBRIS Ekonomi: İş hayatına nasıl başladınız?

Murat ARAR: İş hayatıma Kıbrıs’ta 1993 yılında başladım. Murat Elektronik olarak halen biliniyorum. Elektronik eşya tamiri ve oto teyp montajı yapıyordum. Gençlik, meraklı olduğu oto teyp sistemlerinde onlara verdiğim hizmet ve dürüst ticaretimden dolayı beni tercih ediyordu. 1998 yılında araçlarına montaj yaptığım gençlik evlenme çağına gelmişti. Ve ben de artık beyaz eşya mağazası açma vaktimin geldiğini hissetmiştim. Bu gençlik güven duyduğu Murat abisinden beyaz eşya ve televizyonlarını da almak istiyordu. 1998 yılında beyaz eşya mağazası açarak işlerimi geliştirdim. Artık tek başıma yetişemeyecektim. O yıllarda üniversite eğitimini bitiren kardeşlerimi ve birkaç kişi ile beraber çalışmaya devam ettik.

KIBRIS Ekonomi: Şirketinizden bahseder misiniz?

Murat ARAR: Tek başıma başladığım iş hayatıma bugün 104 kişi ile beraber çalışarak devam ediyorum. İlk günkü gibi işimin başındayım ve bundan çok mutluyum. 2005 yılında Bilkent Üniversitesine ait Tepe Home markasını Kıbrıs halkı ile buluşturdum. Çalışan sayımız 25 civarındaydı. 2008 yılında Koç Grubuna ait Blomberg markasının distribütörlüğünü aldım. Bu distribütörlükle artık bayilik vererek büyüyebilirdim. Öyle de yaptım. Ada genelinde şu anda 19 noktadayız. Satış ve satış sonrası verdiğimiz teknik destek ile müşterilerimizin tercihi olduk. 2010 yılında göstermiş olduğumuz başarıdan dolayı Koç Grubu ikinci olarak Grundig markasının da distribütörlüğünü bize verdi. Şu an bir evin tüm ihtiyacını karşılamaktayız. Anlaşmalı olduğumuz markalar ise şöyle:

Beyaz eşyada Blomberg, klima ve LED TV’de grundig, küçük ev aletlerinde Goldmaster ve Zilan, mobilya ve aksesuarda Tepe Home, Zücaciyede Mikasa Moor-Cemile-Porio, laminant parkede Egger, VRV Arçelik.

KIBRIS Ekonomi: Dövizde yaşanan yükselişe karşı nasıl önlemler almayı düşünüyorsunuz?

Murat ARAR: Çok çalışıp, tabiri yerindeyse tırnaklarımızla geldiğimiz bu noktadan geriye gitmemek için bizler de bu belirsizlikte bazı önlemler alacağız. Birçok krizler yaşadık. Bu krizlerde tecrübelendik. 2003 yılında ilk defa distribütörlük alarak ticaretin ne kadar zor olduğunu anladım. Kur riski, para riski, stok riski derken ticaretin büyük risklerle yapıldığını anladım.

Çok fazla risklerle yapılan ticaret sanırım sadece bizim ülkemizde vardır. Bu riskleri azamiye getirebilmek için hep büyüklerimizden fikirler alarak istişare ettim. Mevcut döviz yükselişini atlatmak için yılbaşı kampanyası başlattık. Her firma kendine göre önlemler alır böyle dönemlerde. Bizim de tercihimiz bu yönde oldu. 2016 yılının sonlarına yaklaşıyoruz. Tüketicilerimize tavsiyem yeni yılı beklemeden bu fiyatlarla ihtiyaçlarını karşılamalarıdır.

KIBRIS Ekonomi: İthalat yaparken bürokrasiyle ilgili sorunlar yaşıyor musunuz?

Murat ARAR: Yerli üretime önem veren bir firmayız. Hatta bizim dekorasyon ve ahşap üretimimiz de var. Fakat anlayamadığım bazı fonların neden alındığıdır. Örneğin bu adada üretimi olmayan Rattan’dan (Bahçe Mobilyası) neden fiyat istikrar fonu alınıyor. Bu durum bizlere değil tüketicilere yansımaktadır. Ülkemizde bürokrasilerin daha basitleştirilmesi gerektiği kanaatindeyim.

KIBRIS Ekonomi: İş dünyasında nasıl zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

Murat ARAR: Bizim işimiz teknik bir iştir ve maalesef ülkemizde teknik personel yetersizliği vardır. Maalesef Kıbrıs’ta o kadar imkan varken teknik personel yetişmiyor. Servis kökenli bir firma olduğumuzdan dolayı, firmamız teknik personelini düzenli olarak eğitime göndermektedir. Elimizden geldiği kadar donanımlı eleman yetiştirmeye çalışıyoruz, liselerden öğrenciler alıp yetiştiriyoruz ancak, yerli halktan konuyla ilgili çok fazla talep yok.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dövizde yaşanan artış piyasayı etkileyecek
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.