
Karma evlilikten doğan 14 çocuğa ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ kimliği verilmesi beklentileri karşılamadığı gibi yeni bir uygulamada değil! Vatandaşlıklar 2007 yılındaki Rum Bakanlar Kurulu kararına dayanıyor.
İnsan Hakları Platformu Demokratik Haklar Program Koordinatörü Didem Eroğlu, “karma evliliklerden doğan çocuklarla ilgili oluşan yoğun talep ve baskının karşısında Rum Hükümeti’nin; “Bakın aslında biz bu anlamda bir çalışma yapıyoruz. Tepkilere gerek yok.” şeklinde bir algı yaratmaya çalışıyor” dedi.
Elif ŞEN ÇATAL
Kıbrıs Türklerinin Türkiye veya üçüncü ülke vatandaşlarıyla evliliklerinden olan çocuklara “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı verilmesinde yeni bir adımın atıldığı, Rum hükümetinin 14 kişiye vatandaşlık verilmesini onayladığı haberleri bu çerçevede olan binlerce kişi için umut olmadı!
Haberi KIBRIS muhabirine değerlendiren İnsan Hakları Platformu Demokratik Haklar Program Koordinatörü Didem Eroğlu, vatandaşlıkların daha önceki kriterler üzerinden verildiğini, ifade edildiği gibi ‘yeni bir açılımın’ olmadığını söyledi.
Güney Kıbrıs’ta 2007 yılında Bakanlar Kurulu’nda karma evliliklerden doğan çocuklara vatandaşlık verileceği yönünde karar alındığını hatırlatan Eroğlu, 2012 yılı itibarıyla mevcut kararlara uyanların bile vatandaşlık alınmasının durdurulduğunu dile getirdi. Eroğlu, verilen 14 vatandaşlıkla ilgili olarak herhangi bir yeni uygulamanın devreye girmediğini belirterek, “Sadece tamamen durdurulmuş olan bir süreç tekrardan başladı. Bunu pozitif olarak da değerlendirmek mümkün. Bizim mücadelemiz için de yeni bir başlangıç oldu şeklinde yorumlayabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.
Kurulan baskı açıklama yapmaya itti
Rum Basınında, yer alan Kıbrıs Türklerinin, Türkiye uyruklu (veya yerleşik) veya üçüncü ülke vatandaşlarıyla yaptıkları evliliklerden olan çocuklarının vatandaşlık alabilmesi için “evliliğin ‘işgal’den bağımsız gerçekleşmesi, her iki ebeveynin de yurt dışında yaşıyor olmaları ve yurt dışında evlenmiş ve akabinde Kıbrıs’a (özgür veya işgal altındaki bölgeler) dönmüş olmalarının” yer aldığı başlıkları yeni kriterler olarak servis edilmesini de değerlendiren Eroğlu, Rum Hükümeti üzerinde oluşturulan baskıya işaret etti.
Karma evliliklerden doğan çocuklarla ilgili oluşan yoğun talep ve baskının karşısında Rum Hükümeti’nin; “Bakın aslında biz bu anlamda bir çalışma yapıyoruz. Tepkilere gerek yok.” Şeklinde bir algı yaratmaya çalıştığını kaydeden Eroğlu, haberin içerisindeki söylemlerin kesin ve net şekilde ifade edilmemesinin manipülatif olarak değerlendirilebileceğini ancak her şeye rağmen süreci olumlu değerlendirmek gerektiğini ifade etti.
“Mücadele tüm örgütlerle devam edecek”
“İleriye doğru atılan her adım kıymetlidir. Açıklamaları kötü olarak değerlendirmek istemiyorum. Yapılan her açıklama bizim daha güçlü şekilde mücadele etmemiz için önümüzü açar.” diyen Eroğlu, KKTC’de karma evliliklerden doğan çocuklara kimlik verilmesi için çeşitli örgütlerin yürüttüğü çalışmalara dikkat çekti. Bu yönde yürütülen çalışmaların tüm örgütlerce devam edeceğini dile getiren Eroğlu, baskı yaratmaya ve ayrımcılık ortadan kaldırılana kadar mücadeleye devam edilmesi gerektiğine inanç belirtti.
Yorumlar kapalı.