Duncan: Çözümün uluslararası ve mali desteğe ihtiyacı var



featured



Kasoulides Duncan`a Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla devam eden müzakere sürecindeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi ve Birleşik Krallığın bu süreçte oynayabileceği rolü anlattı.

Brexit konusunda Kasoulides, ikili düzeyde `referandum öncesi dönemin ilişkilerini daha da güçlendirmek ve derinleştirmek için bir şans olarak gördüklerini, yetkililerin ikili ilişkileri bütün yönleriyle incelediklerini, ilişkiler ağının yeniden tanımlanması için Birleşik Krallıkla çok daha yakın çalışmayı umduklarını belirtti.

Londra`ya Avrupa Birliği ile gelecekteki ilişkilerini nasıl planlayacağına karar vermek için zaman verilmesi gerektiğini ifade eden Dışişleri Bakanı, “Ancak belirsizliğin her iki taraf için sonuçları olmadan buna erken karar verilmelidir” dedi.

Bakan Duncan da açıklamasında görevlerinden söz etti, bunlardan birinin Kıbrıs`la ilgili sorumluluğu olduğunu ifade etti, “Bu konu benim ve hükümetin gündeminin en üst sıralarındadır” şeklinde konuştu.

Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da Sir Alan Duncan, hükümetin bütün adaya birleşme getirecek Kıbrıs müzakerelerinin başarıyla tamamlanmasını dilediğini söyledi.

Duncan şöyle devam etti:

“Devam etmekte olan müzakerelerin iyi geçmesini diliyorum. Birleşik Krallık yardım istendiğinde yardım ediyor, teşvik ediyor.”

“Birleşik Krallık, sürecin arkasında yapıcı bir etki olabilmesi bakımından ilgili her tarafla çok yakın çalışacaktır. Süreçte çok iyi ve cesaret verici bir ilerleme görünüyor.”

Duncan açıklamasında, Britanya`nın önemli bir diplomatik etki olmaya devam edeceğini, Kıbrıs`ta çözümün uluslararası desteğe, aynı zamanda mali desteğe ihtiyacı olduğunu, ülkesinin bu anlamada destek olacağını vurguladı.

Kıbrıs`taki Britanya üsleri ve Londra`nın Kıbrıs`ta bir çözüm olması durumunda 2004`teki BM Annan planındaki tutarla aynı miktarda bir toprağı geri verip vermeyeceği sorusuna Sir Alan Duncan, “Bu kaçınılmaz olarak müzakerelerin bir bölümü oluşturan konulardandır, bu aşamada bu konuda doğrudan ayrıntılı yanıt verecek durumda değilim” dedi.

AB müktesebatının Brexit`ten sonra da Kıbrıs`taki Britanya üslerinde uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna ise Duncan, “Brexit`le ilgili her türlü soruya şu an kesin bir cevap verilemez. Çünkü bu, karmaşık bir konuda birçok düzeyde Londra`nın kapsamlı görüşmesi gereken bir durumdur” yanıtını verdi.

Brexit`ten sonra Kıbrıslıların Birleşik Krallık`taki yerleşimi ya da tersiyle ilgili bir başka soruya verdiği yanıtta Alan Duncan, bunun da diğerleri gibi görüşmelere konu bir durum olduğunu bildirdi, ancak şu an için Britanya`nın AB`nin tam üyesi olduğuna, Brexit`e kadar üyelikten çıkana kadar var olan bütün hakların uygulamada olacağını duyurdu.

Duncan Birleşik Krallığın AB`nden ayrılacağını ancak dünya genelinde hoşgörülü bir ülke olarak dostluklarını ve ilişkilerini sürdüren bir ülke olmaya devam edeceğini, birçok aşamada ikili dostluklarını ve ilişkilerini olabildiğince daha da derinleştireceğini, listede Kıbrıs`ın da bulunduğunu kaydetti.

Sir Alan Duncan, Brexit`le ilgili endişelerin anladığını ancak Londra`nın Kıbrıs`la düzenli görüşmeler yapacağını bildirdi.

Duncan son olarak Kasoulides`in `Londra`ya Avrupa Birliği ile gelecekteki ilişkilerini nasıl planlayacağına karar vermek için zaman verilmesi gerektiği` şeklindeki sözlerinden memnuniyet duyduğunu ifade etti ve Brexit`in çok karmaşık bir konu olduğunu belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Duncan: Çözümün uluslararası ve mali desteğe ihtiyacı var
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.