Drift tutkusu ile tarih yazdı



featured



NEU Drift Racing Team Pilotu Enver Haskasap, drift sporunda ilklere imza atıyor. Avrupa’da yarışıp derece yapan Haskasap, ülkeye ilk drift pistini kazandırdı ardından da drift okulu açtı

Estonya’da kürsü… NEU Drift Racing Team Pilotu Enver Haskasap, KKTC’ye uygulanan ambargolara rağmen, 2016’da Estonya’da drift organizasyonuna katılarak Avrupa üçüncüsü oldu. Haskasap, “‘Plakalı bir arabayla, yarış arabasıyla Avrupa’ya giderek orada nasıl yarışılır’ diye düşünürken podyuma çıkarak tarih yazdık.” dedi.

 

Cemre CEMALİ

 

   Motor sporlarına olan tutkusu erken yaşlarda başlayan Enver Haskasap, 2012 yılında başladığı drift sporunda

elde ettiği başarılarla dünya çapında tanınan bir isim haline geldi.

Drift dünyasının en önemli isimlerinden biri olan 41 yaşındaki Haskasap, uluslararası alanda gerçekleşen yarışmalarda da birçok kez ülkemizi temsil ederek KKTC bayrağının dalgalanmasını sağladı.

Son olarak geçtiğimiz yıl temmuz ayında ülkeler arası gerçekleşen Drift King Avrupa yarışında ünlü pilotları geride bırakarak birinci olmayı başaran Neu Drift Racing Team Pilotu Enver Haskasap’ın bu tutkusu en küçüğü 3 yaşında olan çocuklarına da aşılandı.

Ülkemizde drift sporunun gelişimine katkı sağlayarak geçtiğimiz yıl KKTC’deki ilk drift pistinin, bu yıl da ilk drift okulunun açılmasına katkı sağlayan Enver Haskasap, başarı öyküsünü KIBRIS okurları için paylaştı.

“12 yaşında motocross yapmaya başladım”

 

Neu Drift Racing Team Pilotu Enver Haskasap, spor kariyerine küçük yaşlarda bisiklet sürme ve futbol oynamayla başladığını ancak zamanla motor sporlarına olan ilgisinin onu farklı bir yolculuğa çıkardığını ifade ederek, 12 yaşında motocross dünyasına adım atarak hız tutkusunu keşfettiğini belirtti.

Haskasap, 2007-2009 yılları arasında motocross yarışlarında birçok şampiyonluk kazandığını kaydederek bu başarıların ardından yaşadığı talihsiz bir kazanın motorsporlarına olan yolculuğunda bir dönüm noktası yarattığını söyledi.

Son yarışında geçirdiği küçük bir kaza sonucu belini inciten Haskasap, o dönem bel ağrıları yüzünden motordan uzak kalmak zorunda kaldığını ve motor yarışlarına ara verdiğini anlattı.

Haskasap, daha sonra dünyada hızla popülerleşmeye başlayan drift sporuna adım attığını söyleyerek “2012 yılında drift sporuna başladığımda KKTC’de sadece birkaç kişi bu sporla ilgilenirken, Türkiye’de bu alanda hiç kimse yoktu. Avrupa’da da drift henüz yeni başlamıştı.” dedi.

Driftin, Japonya’da ortaya çıktığını ve zamanla Avrupa’ya, ardından diğer kıtalara yayılmaya başladığını söyleyen Haskasap, zaman içinde de büyük bir önem kazandığına işaret etti.

Haskasap, KKTC’de drift sporunun nasıl geliştiğine dair açıklamalarda bulunarak, “Japonya’ya giderek neler yapıldığını inceledik. Ardından buradaki arkadaşlarımızla birlikte yavaş yavaş takımlar kurmaya başladık ve kendi içerimizde yarışlar yapmaya başladık. Başlangıçta sadece 4-5 kişiydik, sonra sayımız 20’ye, ardından 30-50 kişiye kadar çıktı. Bugün KKTC’de drift sporuna olan ilgi gerçekten büyük.” dedi.

Driftin gelişmesinin sadece yarışçılarla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda küçük yaşlardaki çocukların aileleri tarafından bu spora yönlendirildiğini belirten Haskasap, “Bu sporu seven küçük çocuklar da var. Aileler de trafikte tehlike yaratmamak için, bu spora çocuklarını yönlendirip gelişmelerini sağladılar.” vurgusu yaptı.

“KKTC’de tek olan drift pistini kurduk”

 

Haskasap,  bugün ülkemizde bir drift pistinin bulunduğuna dikkat çekerek  “KKTC’deki tek drift pisti, Yakın Doğu Üniversitesi içerisinde yer alan ‘NEU Drift Racing’ pistidir. Geçtiğimiz yıl bu pisti yaptık. Dünyadaki drift pisti sayılıyken biz KKTC’de Neu Drift Racing Team olarak bu işe çok ciddi emek harcayıp, gönül verdik.” diye konuştu.

2012 yılında bu yana drift sporuna olan tutkusunun devam ettiğine vurgu yapan Haskasap, bu spordaki macerasını şöyle anlattı:

“Başarı kazanmak için öncelikle yenilikçi yöntemler ve teknolojik uygulamalarla drift arabasını geliştirmek gerekiyordu. Sürekli üzerinde işçilik yaparak, rakipleri geçmek için birçok test, uygulama ve teknolojinin sunduğu yenilikleri denemek şarttı. Biz de arabamızı sürekli iyileştirerek, her yarışta daha iyi bir performans sergilemeyi amaçladık.”

Haskasap, 2012- 2015 yıllarına kadar KKTC’de yarışlar düzenlediklerini ve bu yarışlarda birçok şampiyonluklar elde ettiğini ifade ederek “Sonra Güney’deki drift kulübü ile birkaç anlaşma yaparak Rumlar ile yarışma organizasyonları düzenledik. Orada da podyuma çıkarak ilk üçte bulundum.” dedi.

“Takım varsa başarı olur”

 

Başarıya ulaşmanın güçlü bir ekip çalışmasıyla mümkün olduğuna vurgu yapan Haskasap, “Drif sporunda telsiz ile dışarıdan destek veren ‘dış hakem’ çok önemli. Hataları söyleyip orada derecelerini düzeltip daha iyi noktalara gelmek için destek almak gerekiyor. Ben arabayı sürerim, ama takımım arabayı doğru zamanda doğru servislerle starta koyamazsa ne benim ne de takımımın bir başarısı olabilir. Bu nedenle ekipsiz başarı elde etmek imkânsızdır.” vurgusu yaptı.

Haskasap, ekip arkadaşlarının her birinin önemli bir rol oynadığını ve bu birlikteliğin başarıya ulaşmalarındaki en büyük etken olduğunu kaydederek hepsinin bir görevi olduğunu anlattı:

“Başarıların bireysel olduğuna inanmıyorum. Takım varsa başarı olur. Biz yaklaşık 2012 yılından beri birbirimizi tanıyan arkadaşlardık herkes meraklıydı, bir noktasından tutmak isterdi. Sonrasında ciddi toplantılar yaparak artık biz Neu Drift Racing olarak başarı elde etmek için ‘tarih yazacağız’ dedik ve yazdık. Mekanik olarak değişilmez bir isim olan Fehim Mani, yardımcısı Ahmet Öksüzoğulları, menajer ve parça işimize bakan Fahri Efendi, demir ve kaynak işine bakan Mert Damdelen ve bütün kaporta ve ince işlere bakan Ulus Candanal’ın yer aldığı bir ekipten oluşuyoruz. Bir sağlık sorunu olmadıkça yurtdışındaki yarışlara da hep birlikte gidiyoruz.”

Haskasap, ekip arkadaşlarının inancı ve gücü sayesinde en olmaz denilen zamanlarda bile zor olanı başardıklarını söyleyerek hiç unutamadığı bir anısını paylaştı:

“1998 yılıydı. Güney’de yarışırken araba arıza yaptı. Ben arabanın o zamanlama içerisinde yapılıp tekrar yarışabileceğimize inanmıyordum. Ekip arkadaşlarım hiç yılmadı ve son saniyeye kadar uğraşarak, arabanın sorununu çözdüler. Tekrar yarışa girdik ve orada bütün rakipleri geçerek birinci geldik. Bunu azmin, başarının öyküsüdür.”

 

“Podyumda tarih yazdık”

 

Haskasap, 2015 yılından sonra Avrupa’daki yarışlara katılmaya karar verdiklerini ifade ederek, bu süreçte ciddi planlamalar yaptıklarını anlattı:

“KKTC’ye çok ciddi ambargo uygulanıyor. Plakalı bir arabayla ve yarış arabasıyla Avrupa’ya giderek orada yarışır bir noktaya nasıl gelebiliriz diye ciddi bir hayat mücadelesi yaptığımıza inanıyorum. Karar verdikten sonra 2-3 kere gidip onların neler yaptıklarını inceledik. Sonra da ilk kez 2016 yılında Estonya’da drift organizasyonuna katıldık. Orada podyuma çıktık, Avrupa’da üçüncü oldum. Podyumda tarih yazdık. Hem benim için hem de bir Türk dritfçi olma noktasında ilkti.”

 

Araçlar TIR’larla gidiyor

 

   Haskasap, 2017-2018 yıllarında yılda 6-7 kez Avrupa’da düzenlenen organizasyonlara katılmaya başladıklarını söyleyerek o süreci anlattı:

   “TIR’ımızla Avrupa’ya gidiyoruz. Arabaları orada bırakıp, servis ve bakımlarını yaptırıyoruz. Yarışlardan 3-4 gün önce de oraya giderek organizasyon hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Sezon bitiminde ise arabayı buraya getiriyoruz. Bakımını yapıyor, yeniliyoruz sonra tekrardan TIR’a koyup gönderiyoruz. Araba hep TIR’ın içerisinde. TIR bizim adeta atölyemiz, garajımız gibidir. Bu sporlara daimi katılabileceğimiz 2-3 tane arabamız var. Avrupa, Türkiye ve burada yer alıyorlar. Avrupa için ayarlanmış arabamız şu an KKTC’de, Avrupa’ya gitmek için hazırlanıyor. Kısmetse nisan sonunda Almanya’da yarışımız olacak.”

  

Pandemide ralliye merak sardı

 

   Haskasap, sonraki dönemde pandemi yaşandığını ve organizasyonların iptal olduğunu belirterek “Drift yarışlarının iptal olması nedeniyle diğer sporlar daha etkili oldu. Şu an drift yok ne ile ilgilenebiliriz derken ralli dikkatimizi çekti. 2024 yılının sonuna kadar 3 yıl ralli yaptım.” dedi.

İlk yıl rallide alışma süreci geçirdiğini belirten Haskasap, “İlk başladığımda kurallarının ne olduğunu, dört çeker arabanın toprakta nasıl gideceğini bilmiyordum” diyerek son iki yıl ise üst üste şampiyonluk kazandığını ifade etti.

Haskasap, bu başarıların ardından ralli serüvenini kendi içlerinde takım olarak tamamladıklarını söyleyerek “Pandemi sona erince drifte devam etmeye başladık. 2024 yılı sonunda ralliyi sonlandıracağımızı planlamıştık.

Diğer organizasyonlara da arada katılırız düşüncesindeyiz ama 2025 yılında yalnızca driftle ilgileneceğiz diye bir karar aldık.”

 

“İlk Türk driftçi olarak birinci olduk”

 

Geçtiğimiz yıl Avrupa’da drift alanında çok ciddi başarılara imza attıklarını kaydeden Haskasap, “3 yarışın ikisinde podyuma çıktık. Bir tanesinde birinci geldik. Orada ülkeler arası yarışılıyordu. Orada da bir ilki yaptık. İlk Türk driftçi olarak podyuma çıkıp birinci gelerek İstiklal Marşı’nı okuttuk. 2016 yılında yazdığımız ilkten sonra kendi rekorumuzu kırdık.” dedi.

Haskasap, çeşitli ambargolara rağmen başarılarının devam ettiğine vurgu yaparak “son iki yıla kadar ben KKTC bayrağı ile yarışıyordum. Rakipler için özellikle de Rum tarafı için bayrağımızı taşımamız sorun oldu. Yasak getirildi. KKTC tanınmadığı için bayrağımızla yarışamaz hale geldik, dolayısıyla sporumuza devam edebilmemiz için Türkiye’nin bayrağı ve lisansı ile yolumuza devam ettik.” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında Macaristan’da gerçekleşen 2024 TrackWood / Drift King Avrupa yarışında birinci olduklarını belirten Haskasap, “Kıbrıslı Türk olarak birçok ülkeden gelen birçok iyi yarışçıyı geride bırakarak birinci olmanın gururu bambaşkaydı.” dedi.

 

“Ailemden sonra gelen ilk şey drift”

 

Haskasap,  driftin birçok teknik kuralı olduğunu söyleyerek bazı kurallardan bahsetti:

“Araçlar yarış arabalarındaki gibi dizayn ediliyor. Her yarışçının giymesi gereken bir kostüm var. Arabada herhangi bir yangın meydana gelmesi halinde ilk 10-15 dakikada kişinin yanmasını önleyen bir kıyafet ve ayrıca kostüm giyiliyor. Ayakkabılarımızın özel olması gerekiyor. Sonra da araba içerisinde bir direksiyonla beraber yalnızsın ve o dünya artık senin.”

Haskasap, “drift; ailemden sonra gelen ilk şey. Herkesin bir hobisi vardır bizim de hobimiz bu. 2 günde bir mutlaka bu sporu yapıyorum.” diyerek yarışlar hakkında bilgi verdi:

“Drift alanının belli bir çizgisi ve kutuları var. Hakemler o açı ve kutulardan arabanın geçmesini ister. Yani çok milimetrik işler. Arabayı o ayarlarda yapıp o kuruların içerisinden geçirmek çok zordur. Herkes kolaylıkla yapamaz. Yetenek ve emek isteyen bir spor.”

Haskasap, yıllardır süren drift tutkusunun çocuklarına da aşılandığını ifade ederek  “3 kızım 1 oğlum var. Büyük kızım 9,  ikizlerimiz 7, oğlum ise 3 yaşında. Bu işe çok meraklılar, tutkum onlara da aşılandı. Aynı arabada, koltuk ve pedalların ayarlamasını onlara göre yaptıktan sonra onlar da drift yapıyor. 3 yaşındaki çocuğum bile araba sürüyor. Sürekli antrenmanları var. İzledikçe onlarla gurur duyuyorum.” dedi.

 

Önce pist, sonra okul

 

NEU Drift Pilotu Haskasap, drift alanında geçtiğimiz yıl KKTC’de kurdukları pistten sonra bu yılın başında da drift okulu açtıklarını açıkladı:

“Ocak ayında NEU Drift School’u açtık. Yaklaşık 25-30 öğrencimiz var. Çok ciddi kayıtlar oluyor. 5-6 seanslardan oluşan dersler veriliyor. 6-7 yaştan başlayarak birçok öğrencimiz oluşmaya başladı. Türkiye’den ve Avrupa’dan gelen birçok öğrenci drift okulumuza gelmeye başladı. Motor sporu yapanların yanı sıra hiç araba sürmemiş bu sporda hiç yer almamış, sıfırdan başlayan kişiler de geliyor. Çok sayıda talepler oluşmaya başladı. 100’ün üstünde driftçi olabileceğini düşünüyorum. Sporcularımıza eğitim veren hocalarımız var, programı onlar oluşturuyor. İyi bir sürücü olmak isteyenler 6 seanstan sonra eğitimi bir üst seviyeye çıkararak artık yalnız sürmeye başlıyorlar. Böylelikle yarışılan çizgilerle, pist oluşmaya başlar ve artık sporcular kendi yetenekleri ile ilerler.”

Haskasap, okuldaki eğitim dışında organizasyon ve eğlenceler de yapıldığını anlatarak “Drift etkinlikleri, dışarıdan gelen kişileri yan tarafa oturtup drift taksi yaptırıyoruz. Drift bilincini yüksek seviyelere getirmek için çalışıyoruz. Yeni bir okul yeni bir spor ve yeni bir gelişim ile drift sporunun KKTC’de çok iyi gelişeceğine inanıyorum. Verdiğimiz destekle, yaptığımız pistle, açtığımız okulla ve verdiğimiz emeklerle drift ülkemizde daha da iyi bir noktaya gelecek.” dedi.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
5
alk_
Alkış
1
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Drift tutkusu ile tarih yazdı
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.