
KIBRIS Özel
Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, Kıbrıs TV ekranlarında yayınlana Sabah Sabah programında Nihan Yücel’in konuğu oldu.
‘Sahte reçete’ vurgunu konusuna değinen Gardiyanoğlu, bu olayın yaşanmasının sebeplerini anlattı. Gardiyanoğlu en temel sorunun sağlıkta bir sistemin kurulamaması olduğuna değineren, otomasyopnun önemine değindi. Dr. Gardiyanoğlu insan gücünün etkin kullanılabilmesi için sağlıkta kamu ve özelin entegre şekilde çalışacağı bir sistemin kurulmasının önemine değindi.
Dr. Gardiyanoğlu, “İlaçta otomasyona geçmiş olsaydık, devlet olarak ilaçları alıp bir depoya koymasaydık bu yolsuzlukların hiçbiri ortaya çıkmayacaktı” dedi. Sistemin olmamasının ‘yolsuzluk yapılabilir’ anlamına gelmeyeceğine dikkat Gardiyanoğlu, devletin eczacılık yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini belirtti.
“İlaçların yüzde 50’si hasta muayene edilmeden yazıldı”
Dr. Gardiyanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sosyal Sigortalar Dairesi diyor ki siz bana kaç bin TL ilaç yazarsanız yazın ben ödeyeceğim ama siz bu hastayı muayene ederseniz size katkı ücreti ödemem. Yıllarca serbest hekimler sosyal sigortalı hastalara ilaç yazdı. En az yazılan ilaçların yüzde 50’si ise hasta muayene edilmeden yazılan ilaçlardır. Bu reçeteler yıllarca yazıldı ve ödendi. Düzeltilmesi gereken sigortalı hastaların muayene olmadan ilaç almalarını engellememiz lazım. Bu ülkede ilaç tasarrufunu getirecek, insanların sağlığı ile oynamanın önüne geçecek. Çünkü bir tansiyon hastasının 3 yıl bir ilacı aynı dozda alması imkansız. Muayene olmadan bu ilaçları poşet poşet evine götürmesi doğru bir yaklaşım değildir.”
Devlet hastaneleri düzgün çalışsa…
Remzi Gardiyanoğlu, sahte reçete skandalının ortaya çıkması sonrasında yapılan uygulama ile “Şimdi insanları mecbur ediyorsunuz serbest hekimlere vizite parası ödemek için” şeklinde karşı argümanlar geldiğine değinerek, “Bu çok ters ve çirkin bir yaklaşım. Bütün sigortalı çalışanlar kamu şemsiyesi altındadır. Devlet hastanelerinde ücretsiz muayene olabilirler. Bu sistemin sistemsizliği bizi bu hale getiriyor. Devlet hastaneleri düzgün çalışsa, randevu verse, düzgün muayene etse bu insanlar böyle olmaz ki. Hala sağlıktaki sorunu çözmek adına hiçbir şey yapılmıyor” diye konuştu.
Sağlık sistemindeki aksaklıklara değinen Gardiyanoğlu, kamuya istihdam olacak olan bir hekimin buradaki çalışma koşullarını bildiğine dikkat çekerek, saat 15.00’ kadar mesai varsa öyle çalışılmalıdır” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Siz özel sektörde çalışacaksınız ben de kamuda hekim olacağım önce benden randevu alacaksınız. Ben size önce tahlil yazacağım. Çıkıp benden tahlil için randevu alacaksınız. İş yerinize gelip yarın tahliller için izin almak zorundasınız. Tahlilleri yapacaksınız ve dört gün sonuçların çıkması için bekleyeceksiniz. Son geri doktora gideceksiniz. Hangi özel sektör çalışanı zamanını bu kadar kolay harcayabilir? Onun için yıllardır bazı şeylerin ortaya çıkmasına biz sebep olduk. Kamu sağlık sistemi sabah 08:00 akşam 15:00 ise öyledir. Bunun tartışacak bir tarafı yoktur.”
“Devlette 12.00’den sonra hekim yok”
Sağlıkta yıllardır hekimlerin çalışma saatlerinin tartışıldığına değinen Başkan Gardiyanoğlu, sağlıkta otomasyon sisteminin kurulmuş olması durumunda bu tartışmaların yaşanmayacağına dikkat çekti. “Devlette saat 12.00’den sonra hekim bulamazsınız ama mesai 15.30’a kadar” diyerek önemli bir tespitte bulunan Dr. Gardiyanoğlu, denetimsizliğine dikkat çekti. Denetimsizlik konusunda başka örnekler de paylaşan Remzi Gardiyanoğlu, “Özeldeki sağlık kuruluşlarını denetleyen bir komite var. Her ay toplanmamız lazım ve 6 ayda bir tüm sağlık kuruluşlarının denetlenmesi lazım. Son iki yılda bir defa toplandık. Daha önceki toplantıları da Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin talebi üzerine yaptık” ifadelerine yer verdi.
“Siyaset sorun çözemiyor”
“Siyasi iradenin sorun çözme yeteneği yok” diyen Gardiyanoğlu “9 yıldır başkanım, 9 farklı Sağlık Bakanı ile çalıştım. Ama hiçbir Sağlık Bakanı basına çıkıp “artık randevu sistemi ile hastaneye gideceksiniz, tahlillerinizi düzenli yapabiliyorsunuz, kanser hastaları istediğiniz ilaçlara ulaşabiliyorsunuz” diyemedi.
Başkan Dr. Gardiyanoğlu sağlıkta özel ve devlet hastanelerini entegre etmenin başarılamadığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
“İkisi de bizim insan gücümüz. Kamu hekimlerinin sayısı serbest hekimlerin sayısının 4’te 1’i kadardır. Bakanlar özel çalışan hekimleri sadece kamudaki hekimler grev yaptığı zaman hatırlıyor. Oysa yapılması gereken serbest ve kamunun hekim gücünü anlayıp bu iki sistemi iç içe entegre edebilmektir. Entegre edemediğiniz takdirde serbest hekimler ve kamu hekimleri arasında kutuplaşmalar yaşanıyor.”
Yorumlar kapalı.