ÖZEL HABER
Ahmet ÖZYAŞAR
Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Berkiye Kırmızıgil vurguladı: “Sporcular ara vermemeli”
Yaz döneminde antrenmanlara verilen ara sporcuların performansları üzerindeki etkileri hep bir tartışma konusu olmuştur. Yapılan fikstürler gereği zaman zaman uzun aralar verilen spor branşlarında mücadele eden sporcularımızın yaşadığı veya yaşayabileceği olası kas sorun ve yaralanmaları ile ilgili Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon öğretim üyesi Doç. Dr. Berkiye Kırmızıgil detaylı değerlendirmeler yaptı.
Amatör yapı en büyük dezavantaj
Doğu Akdeniz Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon öğretim üyesi Doç. Dr. Berkiye Kırmızıgil, ülkemizdeki başta futbol olmak üzere tüm branşlarda sporcuların amatör olarak spor yapmaya çalışmalarının bir dezavantaj olduğunu vurgulayarak, sporcuların yaz döneminde yeteri kadar antrenman yapamadığına dikkat çekti. Bu süreçte takım sorumlularının sporcularına mutlaka bireysel çalışma programı verdiğini, bu çalışmalara bir kısım sporcunun eksiksiz uyabildiği gibi, bir kısım sporcunun da çeşitli mazeretler ile uymadığını belirtti.
Kuvvet antrenmanlarına gerek var
Kasların büyümesi ve güçlenmesi ise kuvvet antrenmanlarına gerek olduğunu belirten Doç. Dr. Berkiye Kırmızıgil, bu süreçte sporcunun antrenman yapamadığı için 7 ile 10 gün arasında kas kaybının yaşanmaya başlandığını ve bu sürecin de artarak devam ettiğini belirtti. Sporcunun bu süreçte kassal kuvveti yitirmemek adına mutlaka bireysel antrenman yapmaları gerektiğini söyleyen Kırmızıgil, bu durumunda kişide kas kaybını bir miktar engellediğini belirtti. En büyük sorunun ise sporcu yeterli antrenman yapamadığında kas yapılarının zayıflamasından dolayı müsabaka anlarında kasların sporcuyu yeteri kadar idame edemediğini belirtti.
Kor kuvveti çok önemli
Sporcunun müsabakaların oynanmadığı döneminde yapacağı bireysel çalışmalar ile kor kuvvet denilen gövde kuvvetinin çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Berkiye Kırmızıgil, ekstra yapılan çalışmalar ile kor kuvvetinin korunduğunu ve müsabakalar başladığında sporcu yaralanmalarının azaldığını belirtti.
Her sporcuda tepkimeler farklı olabilir
Süreç uzadıkça sporcunun kas ve kuvvet kaybının da daha fazla arttığını belirten Berkiye Kırmızıgil, bununda her sporcuda farklı tepkimeler yapabileceğini belirtti. Sürecin sonunda antrenmanların başlamasından sonra her sporcunun aynı düzeyde yeteri kadar çalışmaması durumunda kas yaralanmalarının ve sakatlıklarının sürekli ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Kırmızıgil, bunun da hem sporcunun sağlığına, hem takımına hem de oyunu izlemek isteyen seyirciye görsel açıdan sıkıntı yaratabileceğini belirtti.
Sür antrenman unutulmamalı
Az çalışma yapmanın yanı sıra uzun süre ağır antrenmanların yapılması da sür antrenman gibi bir sıkıntı doğurabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Kırmızıgil, bu süreçte antrenman düzey ve temposunun, şiddetinin ve sıklığının doğru uygulanması gerektiğini sporcuya yeterli dinlenme süresinin verilmesi gerektiğini söyleyerek, bunun da tamamen doğru antrenman teknikleri kullanan antrenör-çalıştırıc becerisine dayandığını belirtti.
Motivasyon yüksek tutulmalı
Yaz dönemi sürecinin tüm spor branşlarını olumsuz etkilediğini belirten Berkiye Kırmızıgil, bu süreçte herkesin motivasyon kaybı yaşamaması adına bilinçli davranarak her zaman yarın müsabakalar başlayacak gibi bireysel çalışmalara devam etmesi gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Kırmızıgil sözlerinin sonunda sporcuların bu dönemde kassal kuvvetlerini, aerobik kapasitelerini güçlü tutmalarını gerektiğini vurguladı.
Yorumlar kapalı.