Meclis Genel Kurulu’nda bugün ilk olarak bu yöndeki Danışma Kurulu kararı milletvekillerinin bilgisine getirildi. Daha sonra bazı yasa tasarılarının ivedilik tezkereleri onaylandı.
Genel Kurulda, TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın partisinden istifa ettiğine ilişkin tezkeresi okunarak bilgiye sunuldu. Çakıcı’nın istifasıyla TDP’nin Meclisteki sandalye sayısı 2’ye düşerken, bağımsızların sayısı 5’e yükseldi. Mecliste, CTP 20, UBP 18, DP de 5 sandalyeyle temsil ediliyor.
Angolemli tohumluk ihtiyacı konusunda eleştirilerde bulundu
Tüzük gereği gündeme ilişkin ilk konuşmayı Hüseyin Angolemli yaptı. Angolemli, tohumluk ihtiyacı konusunda eleştirilerde bulunarak Bakan’dan konuyla ilgili bilgi istedi.
Roplam 4 bin 700 tonluk müracaat
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ülkenin kurak bir yıl geçirdiğini, ihtiyaç duyulacak tohumluğun tespiti için temmuz ayında ilan verdiklerini ve TÜK’ün gerekli uyarıları yaptığını anlatarak, tohumlukları kooperatife devrettiğini ve toplamda 4 bin 700 ton müracaat yapıldığını belirtti.
5 bin 500 ton tohumluk temin edildiğini ancak arpa ihtiyacının 100’de yüzünün karşılanamayabileceğini söyleyen Çavuşoğlu, üreticilerin arpa tohumluğu için zamanında talepte bulunmadığını hatırlattı.
Kültür varlıklarının korunmasıyla ilgili anlaşmanın onaylanması gündemde
Daha sonra Genel Kurul’un gündeminde bulunan KKTC hükümeti ile TC hükümeti arasında “KKTC’de Bulunan Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyon İşlerinin Yürütülmesine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı”nın görüşmesine geçildi.
Tasarıyla ilgili ilk sözü CTP milletvekili Tebberrüken Uluçay aldı. Uluçay, Vakıfların bu eserleri bu yöntemle geleceğe taşıyabileceğine inandığını söyleyerek, bu çalışmaların TC ve KKTC müteahhitleriyle işbirliği içerisinde yürütüleceğini belirtti.
Yeni Cezaevi yapımıyla ilgili ihalenin Ankara’da açılacağını ancak ülkemizdeki müteahhitlerle konsensusla yapılacağını anımsatan Uluçay, bu konunun da bu şekilde işbirliği içerisinde yapılması için gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.
Uluçay, acil restorasyon gerektiren projelerin de bu protokol dahilinde oluşturulacak işbirliğiyle yapılmasını istedi.
UBP Milletvekili Zorlu Töre ise, KKTC’deki tarihi eserlerin restorasyonu için imzalanan protokolün çok önemli olduğunu belirterek, tarihİ eserlerin birçoğunun imkansızlıklar nedeniyle yok olma tehlikesi yaşadığını söyledi.
Denktaş: Proje 3 eserle sınırlı tutuldu
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bu protokolün imzalanmasına müteahhitlerin tepki gösterdiğini ve kendilerinin de bu projeyi 3 eserle sınırlı tutmak durumunda kaldıklarını anlatarak, süreç içinde KKTC’deki müteahhitlerin katılımı ya da işbirliği içerisinde yapılması noktasında anlaştıklarını anlattı.
Denktaş, benzeri bir mutabakatı Koordinasyon ofisinde de sağladıklarını ve kısa sürede hayata geçireceklerini belirtti.
Konuşmaların ardından yasa tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.
Meclis Genel Kurul’unda ayrıca Hukuk ve Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’ne geri alınan “Girne Kazasına Bağlı Ozanköy Hudutları Dahilinde Koçan no:3670V/XII.30.E.1 parsel 5/4/2015’den Geçit Hakkı Verilmesinin Onaylanmasına İlişkin Karar Tasarısı” da görüşüldü.
Tasarı oy çokluğuyla geçti.
Uluçay: Usul ve yasalara aykırılık yok
Tasarıyla ilgili CTP milletvekili Teberrüken Uluçay söz alarak, geçit hakkı konusunda yapılan işlemin usule ve yasalara aykırılığı olmadığını gözlemlediklerini vurguladı.
Uluçay, söz konusu yer konusunda iki konu daha bulunduğunu hatırlattı ve o konularla ilgili olarak da yerinde inceleme yaptıktan sonra komitenin karar vereceğini belirtti. Geriye kalan iki konuda da yasa dışı bir durumun söz konusu olmadığını ekledi.
Genel Kurul’da son olarak Dilekçe, Ombudsman ve Sayıştay Komiteleri raporlarını da ele aldı
Meclis Genel Kurulu bir sonraki birleşimi 7 Aralık Çarşamba günü saat 10.00’da yapılacak ve 2017 Mali Yılı Bütçe Görüşmeleri başlayacak.
Genel Kurul’un 5 ve 6 Aralık’taki toplantıları yapılmayacak.
Foto: Özmen YILANCILAR
Yorumlar kapalı.