Uzmanlar, 40 dereceyi aşkın kavurucu yaz sıcağında yağlı ve salçalı yemeklerden uzak durulmasını önerirken, haşlanmış kuru baklagillerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyor ve şu tavsiyede bulunuyor:
- “Haşlanmış kuru baklagiller tercih edin…” Aşırı sıcak, insanda iştahsızlığa neden olurken, Diyetisyen Mehmet Miralay, “hem midenizi rahatlatacak, hem de sağlıklı beslenebilmek adına haşlanmış kuru baklagiller tüketilebilir” önerisinde bulundu
- “Vücudunuzu aç bırakmayın..” Miralay, öğün atlamak ve vücudu aç bırakmanın, gece daha şiddetli yeme ataklarını tetiklediğini ifade ederek, yaz aylarında kesinlikle öğün atlanılmaması gerektiğinin altını çizdi. Miralay, vücuttaki şekeri ve tansiyonu dengeleyecek ara öğünlerin tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Emine Gül ÖZER
Yazın kavurucu sıcağında insan sağlığı için beslenmenin önemi çok büyük. Hava sıcaklığının 40, hatta daha da yüksek seyrettiği bu günlerde yağlı ve salçalı yemekler önerilmiyor. Uzmanlar, haşlanmış kuru baklagilleri tüketmeyi öneriyor.
Bunaltıcı yaz sıcağı insanda halsizlik ve yorgunluğa sebebiyet verirken, iştahsızlığa da yol açıyor.
Evde ailesine yemek yapmak zorunda olan kadınlar da bu ortamda ocak önünde tencere yemeği pişirmenin kabusunu yaşıyor.
Bu havalar iştahsızlığı da beraberinde getirirken, yapılan en büyük hata öğün atlamak ve sıvı tüketimine dikkat etmemek oluyor.
Diyetisyen Mehmet Miralay, yaz aylarında nasıl beslenilmesi gerektiğini KIBRIS’a anlattı. Miralay, sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gerekenleri sıralarken, bu aylarda hem hafif, hem de ekonomik olarak hazırlanabilecek yiyeceklere dikkat çekti.
“Sıvı tüketimi önemli..”
Aşırı sıcakların baş göstermesiyle vücutta sürekli bir sıvı kaybı yaşanıyor. Sıvı alımına dikkat etmemek ise ciddi sorunlara yol açabiliyor. Diyetisyen Mehmet Miralay, sıvı alımı konusunda şu bilgileri verdi:
“Bu sıcaklarda özellikle sıvı tüketimine çok aşırı dikkat etmemiz gerekir. Herkesin günlük sıvı ihtiyacı birbirinden farklı olmasına rağmen, en az 2-2,5 litre su tüketmek gereklidir.
En büyük hatalardan biri, bütün gün su içmeyip, tüm sıvı ihtiyacını bir anda hızlı bir şekilde karşılamak.. böyle olduğunda vücut bunu tam anlamıyla karşılayamıyor ve sıvı açıkları oluşuyor. Bu konuya çok dikkat etmek gerekir”.
“İştahsızlık görülebilir, öğün atlamayın!”
Miralay, sıcakların artış göstermesiyle özellikle sabahları iştahsızlık görüldüğünü belirterek, şunları anlattı:
“İnsanlarımız kahvaltı yapmak istemiyor, öğün atlıyor. Özellikle okul tatilindeki gençler ve çocuklar, geç kalkıp kahvaltı yapmamak gibi bir davranış sergiliyor. Bu çok yanlış.
Tost, çorba, bu aylarda çok cazip gelmeyebilir.. Bunun yerine milkshake gibi, smoothie gibi içeriğine rafine şeker koymadan hazırlanan süt, sevdiği bir meyve, ceviz, fındık gibi şeyleri blenderdan geçirerek, hatta biraz buz da ekleyerek soğuk bir kahvaltı yapabilir. Çok daha serinletici bir kahvaltı seçeneğidir bu”.
Ara öğünlerde ise grissini, diyet bisküviler ve meyveli yoğurtların alternatifler olduğunu kaydeden Miralay, “Meyveli yoğurt yerine yine arada sütle yulaf karıştırıp meyve ekleyerek milkshake tarzı öğünler hazırlayabilirler. Yetişkinlerin ve çocukların da her gün hazır dondurma yemek yerine evde çok rahatlıkla meyve sularını sıkarak, kakao, bal karışımı ekleyerek kendi dondurmalarını yapmaları mümkün.
Ara sıra hazır meyve suları yerine kendi sıktığınız ve içinde katkı maddesi olmayan meyve suları tüketilmeli.. Böylelikle daha sağlıklı tüketim olur” dedi.
“Hem besleyici, hem ekonomik öğünler hazırlayın”
Hava sıcaklıkları çok yükseldiği için artık kimsenin canının kebap yemek istemediğine dikkat çeken Mehmet Miralay, “İnsanlar bu aylarda çok yağlı, salçalı tencere yemekleri yemek istemiyor. Hem ağır geliyor, hem hazımsızlığa sebebiyet veriyor. Bunun yerine hem midenizi rahatlatacak, hem de sağlıklı beslenmek için haşlanmış kuru baklagiller tüketilebilir. Hem besleyici, hem ekonomiktir. Lif, protein ve mineral açısından da çok besleyici bu öğünler.. Örneğin bir kuru fasulye salatası, börülce salatası, nohut-piyaz gibi yemeklerle günü geçirmek mümkün” şeklinde konuştu.
“Bu dönemde yine yemek yapmaya üşenen insanların, yaz aylarında yaptığı en büyük hata aç kalmaktır” diyen Miralay, şunları kaydetti:
“Çünkü gün boyu aç kalmak, gece daha şiddetli yeme ataklarını tetikliyor. Yaz aylarında kesinlikle öğün atlanılmamalı. Vücuttaki şekeri, tansiyonu dengeleyecek ara öğünler kesinlikle tüketilmeli.
Ana öğünlerde sıcak tencere yemekleri yerine mercimekli salata, ton balıklı salata, beyaz peynirli, avakadolu salata gibi çok daha hafif ve besleyici şeyler tercih edilebilir.
Et ağır geliyor, tavuk ağır geliyor diyerek bunları öğünden çıkartmak tehlikeli. Çünkü bu defa ciddi kas ve protein kayıplarıyla karşı karşıya kalınabiliyor. Bunun önüne geçmek için en azından protein içeren süt ürünleri tercih edilmeli”.
Yorumlar kapalı.