Bol bol mevsim sebzesi tüketin



featured



Diyetisyen Funda BİLGİNER

Kış mevsiminin ardından bahar aylarındaki mevsim değişikliği ve vücutta görülen fizyolojik değişikliklere karşı doğru beslenme programı ve egzersizi mutlaka yapmalıyız.

 

Bahar ayında vücudumuzda görülen değişiklikler nelerdir?

   Kış ayının soğuk günlerinden sonra havaların ısınmaya başlamasıyla birçok kişide halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, uyku isteği, hafıza kaybı, mutsuzluk, stres gibi ortak şikayetler gözlenir. Stres ve yorgunlukla beraber kalp-damar sağlığı da negatif etkilenebiliyor. Tansiyon yükselmesi, kan şekerinin düzensiz salgılanması, tiroid ve insulin hormonlarında da düzensizlik görülebiliyor.

 

Baharda nasıl bir beslenme programı uygulamalıyız?

   Bahar ayında uygulanacak en ideal beslenme şekli Akdeniz tarzı beslenmedir. Her öğünde mevsim sebzeleri, salata ya da yemek olarak tüketilmelidir. Ara öğünlerde de yine mevsim meyveleri tercih edilmelidir. Haftada 2-3 kez kırmızı et, en az iki kez balık, iki kez kuru baklagiller ve her gün iki kase kadar yoğurt, yarım avuç kadar fındık, badem tüketmeliyiz.  Salatalara ve yemeklere piştikten sonra çok az zeytinyağı ilave etmek de faydalı olacaktır. Ekmek ve tahıl grubu ihtiyacımızı ise kepekli ürünlerden tercih etmeliyiz.

 

Sıvı tüketimi

   Havaların ısınmasıyla vücut yüzey ısımız ve sıvı tüketimine ihtiyacımız artar, bu nedenle günde en az 1.5-2 litre su içilmelidir. Alkol ve kafeinli içeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalı, yerine rahatlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici bitki çaylarından destek alınmalıdır.

   Bahar ayında vücudun A, B ve C vitaminlerine, potasyum, magnezyum minerallerine olan ihtiyacı artar. Bu nedenle bu yiyeceklerden zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır.

 

A,C ve E vitaminleri hangi yiyeceklerde bulunur?

    A vitamini süt, yumurta sarısı, balık ve sarı-turuncu renkli sebzelerde; B vitamini buğday, kepek, bira mayası, yeşil sebzeler ve kuru baklagillerde bulunur. C vitamini ise, turunçgillerin yanı sıra taze sebzeler, maydanoz, kabak, soğan ve domates de bulunur.

 

Bahar yorgunluğunu gidermek ve enerjinizi yükseltmek için neler yapmalıyız?

*Meyve, sebze ve lifli beslenmeye ağırlık verilmelidir.

*Günlük içilen su miktarını en az 8-10 bardak civarında tutulmalıdır çünkü ısınan hava vücudumuzun su ihtiyacını artıracaktır.

*Açık havada yürüyüş, fiziksel ve ruh sağlımıza iyi gelecektir. Uzun yürüyüşlere çıkılamıyorsa sabah kalkınca gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz böylece dolaşım sisteminizin harekete geçmesini sağlayıp, güne daha canlı başlayabilirsiniz.

*Stresle baş etmeyi öğrenmeye çalışın ve vücudunuza iyi bakın. Yoğun egzersiz sevmiyorsanız yoga, pilates veya masajı deneyin, düzenli kan şekeri seviyesi depresyon ve yorgunlukla mücadelenizin olmazsa olmazıdır.

*Hem kilonuzu hem de bel çevrenizi kontrol etmek için; rafine edilmemiş tam tahıl ürünleri, bulgur, tam buğday ekmeği, kurubaklagiller gibi lifli besinler tercih edilmelidir.

*Doygunluk hissi sağlamak için; ayaküstü atıştırma, televizyon seyrederken, telefonda konuşurken, bir yerden bir yere giderken arabada yemek yememeye çalışın.

*Sofrada en az 15-20 dakika oturarak, küçük lokmalar halinde, yavaş yavaş çiğneyerek, tadına vararak, yemek yediğinizi hissederek yemek yemeye özen gösterin.

*İyi ve kaliteli bir uyku düzeni sağlamak için stres azaltılmalıdır. Sigara, alkol ve kafeinden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

*Yatarken bitki çaylarından yararlanılabilir. Rezene, yeşil çay, ıhlamur, papatya, mate rahatlatıcı etki gösterecektir.

*Her akşam aynı saatte uyuyup, sabahları da aynı saatte uyanmaya çalışmak; gün içinde yorgun düşmemizi engeller. Günde 7- 8 saat uyumaya çalışmalısınız.

 

Yaz öncesinde zayıflama diyetlerine başlamak ve kısa sürede kilo vermek ne kadar sağlıklı?

   Bahar ayı geldiğine çoğu kişi psikolojik olarak kışın alınan kiloları verme telaşına düşüp, ya dergi, gazete ya da internet sitelerinde bulunan mucize olarak adlandırılan şok diyetleri uygulamaya başlar.

   Evet çoğu kişide birkaç kilo kayıp olur ama giden su veya proteinden yetersiz programsa, kastır ve kişi kilo verdiğini sanır. Bununla beraber mucize diyet adı altındaki diyetlerin kalori toplamı da çok düşük olduğu için kişide bir süre sonra metabolik direnç görülebilir.

   Yani kişi sonrasında ne kadar diyet yaparsa yapsın eskisine nazaran daha az kilo verecektir çünkü vücut daha az kalori harcayacaktır. Bu da yaz öncesinde bilinçsizce yapılan zayıflama diyetlerinin ardından kilo alınacağı anlamına gelmektedir.

   Bu nedenle kişi kendi vücut yapısına, yaşına hatta kan bulgularına uygun, diyetisyen tarafından hazırlanan bir zayıflama programını uygulamalı, amacı kısa süreli kilo kaybı değil bir yaşam şekli olmalıdır.

   Sağlıklı beslenin, sağlıklı yaşayın.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bol bol mevsim sebzesi tüketin
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.