İnfial yaratan görüntülerle kamuoyunda gündem yaratan Sınırüstü Bakımevi, gönüllü iş insanları tarafından yeniden inşa edildi; ancak bölgede ihtiyaç duyulan bakımevi bir türlü hayat bulamıyor!
“İşletme için 20 milyon TL civarı gerekiyor”… Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Tümer, Sınırüstü Halk Vakfı Yaşam Sitesi için yıllık 20 milyon TL civarında bir bütçe ihtiyacı olabileceğinin tespit edildiğini ifade etti. Tümer, “Yaşlı bakımevi mi, yoksa huzurevi olarak mı faaliyete geçeceği ve kaç kişinin orada yaşayabileceği ile ilgili kriterler henüz belli olmadı. Karar alabilmek için bu konuların hep birlikte görüşülmesi gerekiyor.” dedi.
Cemre CEMALİ
Yakın zamanda bina tadilatı bitmesine rağmen iç mefruşatı hâlâ tamamlanmayan ve henüz kim tarafından işletileceği, nasıl bir kaynak sağlanacağı belirlenmeyen Sınırüstü Halk Vakfı Yaşam Sitesi, atıl durumda bekliyor.
İskele Belediyesi, Sınırüstü Bakımevi olarak da bilinen Sınırüstü Halk Vakfı Yaşam Sitesi’nin işletmesini devralmaya hazır. Ancak bunun için öngörülen yıllık 20-30 milyon TL’lik bütçe ihtiyacı için destek bekliyor.
Öte yandan Sınırüstü Halk Vakfı Yaşam Sitesi hakkında alınacak tüm kararlarda söz sahibi olan Sınırüstü Bakımevi Yönetim Kurulu’nun geçtiğimiz günlerde toplanması bekleniyordu. Ancak bu görüşme gerçekleşmedi ve toplantı ileri bir tarihe ertelendi.
KIBRIS’a konuşan Kıbrıs Vakıflar İdaresi (Evkaf) Genel Müdürü Mustafa Tümer, Sınırüstü Halk Vakfı Yaşam Sitesi ile ilgili son durum hakkında bilgi verdi.
“Resmi olarak bir devir yapılmadı”
Evkaf Genel Müdürü Mustafa Tümer, bina tadilatı tamamlanan ancak nasıl ve kim tarafından yönetileceği henüz belli olmayan Sınırüstü Halk Vakfı Yaşam Sitesi ile ilgili yakın zamanda bir toplantı yapılmadığını ifade ederek, göreve geldiği 6-7 aylık süreçte bu konuyla ilgili 2, ya da 3 kere toplanıldığını belirtti.
Yaklaşık 2 ay önce gerçekleştirilen son toplantıda Sınırüstü Halk Vakfı Yaşam Sitesi’nin işletmesinin İskele Belediyesi’ne verilmesi noktasında uzlaşıya varıldığını söyleyen Tümer, “Yapılan istişarede İskele Belediyesi’nin idaresine verilmesi noktasında uzlaşı oldu. Uzlaşı o yöndeydi ama resmi olarak bir devir yapılmadı.” dedi.
“Toplantı yapılmadı”
Tümer, evkafın bu konunun neresinde olduğuyla ilgili de şunları söyledi:
“Evkaf ile doğrudan bir ilgili yok. Sınırüstü Halk Vakfı Yaşam Sitesi ile ilgili oluşturulan vakıf, yasa gereği Evkaf’a kayıtlıdır. O vakfın son şekli de henüz oluşmadı. Bizim yetkimiz yok aslında. Devletin mülkünde olan bir arazi ve orası, Sınırüstü Halk Vakfı Yaşam Sitesi için oluşturulan vakfın yönetimine verilmiş.”
Tümer, bakımevinin yönetiminin kimde olacağı ve kim tarafından işletileceği gibi konuların konuşulması için komitenin geçtiğimiz günlerde bir araya geleceğiyle ilgili haberi basından öğrendiğini ancak öyle bir görüşmenin olmadığını anlatarak, “Haberi görünce bununla ilgili aradık. ‘Ne toplantısı?’ diye sorduk ancak bir ses çıkmadı. Haberden sonra İskele Belediye Başkanı’nı da ziyaretine gittim. Konuştuk, onlar da yeniden yönetime talip olduklarını ifade etti. Zaten yaklaşık 2 ay önce yapılan toplantıda da bu yönde uzlaşı sağlanmıştı.” şeklinde konuştu.
“İç mefruşatı kimin karşılayacağı netleşmedi”
Bina tadilatı tamamlanmasına rağmen iç mefruşatı hâlâ tamamlanmayan Sınırüstü Halk Vakfı Yaşam Sitesi’nin iç mefruşatının kim tarafından karşılanacağı konusuna da açıklık getiren Tümer, “Henüz o konuda netleşemedik. Evkaf’a ait değil. Her şeyi bölüşeceğiz, bize düşen ne varsa yapılacak. Her şey konuşulacak ve bütçesi, maliyeti ortaya konulacak. Esas işletecek olan, yani İskele Belediyesi ile görüşülecek.” ifadesini kullandı.
Tümer, Sınırüstü Halk Vakfı Yaşam Sitesi için ihtiyaç duyulan kaynakla ilgili yapılan son analizde, yıllık 20 milyon TL civarında bir bütçe ihtiyacı olabileceğinin tespit edildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Sınırüstü Halk Vakfı Yaşam Sitesi’nin yaşlı bakımevi mi, yoksa huzurevi olarak mı faaliyete geçeceği ve kaç kişinin orada yaşayabileceği ile ilgili kriterler henüz belli olmadı. Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İskele Belediyesi, Cumhurbaşkanlığı gibi paydaşlar var. Bir karar alabilmek için bu konuların hep birlikte görüşülmesi gerekiyor.”
Yorumlar kapalı.