Belediyelerin vergi borcu 125 milyon TL



featured




Ceren ÖZBİL

Vergi Dairesi’ne borcu bulunan 19 belediyenin sadece 5’i daire ile anlaşarak borcunu taksitlendirdi ve ödemeye başladı.

Geri kalan 14 belediye ise hâlâ vergi borcuyla ilgili daire ile görüşüp, herhangi bir taksit planı hazırlanmasını talep etmedi.

Borcunu ödemek için yapılandırmaya başvurmayan belediyelere Vergi Dairesi tarafından bir yazı gönderildi ve borçları 240 eşit taksite bölünerek, 20 yılda ödemeleri istendi.

Toplam 8 belediyenin de Vergi Dairesi’ne borcu bulunmazken, İskele Belediyesi’nin ise bin 200 TL civarında vergi borcu bulunduğu ve miktarın çok düşük olması nedeniyle taksitlendirilmediği öğrenildi.

Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre; 19 belediyenin Vergi Dairesi’ne olan toplam borcu ise 125 milyon TL civarında.

Yargıya taşıyacaklar

Lefkoşa Türk Belediyesi aylık 336 bin TL’lik taksiti şu anda ödeyemeyeceğini ifade ederek, konuyu Yüksek İdare Mahkemesi’ne taşıdı ve ödemelerle ilgili ara emri kararı aldı.

LTB ile aynı durumda olan Yenierenköy, Alsancak, Serdarlı, İnönü, Geçitkale, Lapta, Esentepe, Lefke, Mehmetçik, Büyükkonuk, Dipkarpaz, Çatalköy ve Akdoğan belediyelerinin de YİM’e başvurması bekleniyor.

3 belediye yasadan yararlandı

Girne, Akıncılar ve Yeniboğaziçi belediyeleri Vergi Dairesi tarafından kendilerine borçlarıyla ilgili yazı gönderilmeden daireye başvurarak borçlarını yapılandırmaya gitti.

Bu üç belediye, İndirimli Tahsilat Yasası’ndan yararlandı.

Kalkan: Borçları 240 aya böldük

KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Vergi Dairesi Müdürü Özdemir Kalkan, belediyelere vergi borçlarını ödemeleri için 20 yıla kadar, yani 240 aylık taksit imkânı sunduklarını açıkladı.

Ayrıca bütçenin geçmemesi nedeniyle de belediyelerin yaşadıkları sıkıntıların farkında olduklarını ifade eden Kalkan, bütçe geçene kadarda belediyelerin daha düşük taksitler ödeyerek borcunu ödemeye başlamasını kabul edebileceklerini belirtti.

“20 Ocak’a kadar süre verdik”

Kalkan, yasaya göre belediyelerin 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle Maliye ve Çalışma Bakanlıkları ile görüşmeye başlayıp, borçlarını yeniden yapılandırması gerektiğini ve 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle de bu yapılandırmanın tamamlanmış olması gerektiğini anlattı.

Ancak birçok belediyenin görüşmeye dahi gelmediğini kaydeden Kalkan, bu nedenle borcu olan belediyelere 11 Ocak’ta bir yazı gönderdiklerini ve bu yazıda belediyelerin borçlarının en uzun taksitlendirme oranı olan 20 yıllık taksite bölündüğünün belirtildiğini ifade etti.

Kalkan, ayrıca yazının sonunda da belediyelere borçlarıyla ilgili gidip görüşerek, kendilerine uygun bir taksite bölmeleri için 20 Ocak’a kadar süre tanındığının yazıldığını söyledi.

“Biz iyi niyet gösterdik”

Belediyelerden, vergi borçlarını talep ederken, iyi niyetle davrandıklarını kaydeden Kalkan, bu nedenle tüm belediyelerin borcunu 240 taksite böldüklerini ifade etti.

Kalkan, ayrıca daha düşük taksitlerle ödemeye başlamak isteyip, daha sonra da bu taksit miktarlarını yükseltmek isteyen belediyelerle de hâlâ görüşmeye hazır olduklarını söyledi ve “gelip bizimle görüşsünler biz uzlaşıya hazırız” dedi.

“Bizim görevimiz tahsil etmek”

Kalkan, Vergi Dairesi olarak görevlerinin ister kamu olsun, ister özel olsun tüm kurum ve kuruluşların devlete olan vergi borcunu tahsil etmek olduğunu anlattı.

Özdemir Kalkan, bu nedenle de vergi borçlarının tahsil edilip edilmediğinin takipçisi olacaklarını ifade etti.

Toplam borç: 125 Milyon TL

Vergi Dairesi ile görüşmeyen belediyeler Dairenin hesapladığı aylık taksit oranı

Yenierenköy  23 bin 500 TL

LTB  336 bin TL

İnönü  12 bin TL

Alsancak  18 bin TL

Serdarlı  11 bin TL

Geçitkale  3 bin 600 TL

Lapta  15 bin 600 TL

Esentepe  9 bin TL

Lefke  74 bin TL

Mehmetçik  14 bin 600 TL

Büyükkonuk  5 bin 300 TL

Dipkarpaz  6 bin 300 TL

Çatalköy  34 bin 600TL

Akdoğan  9 bin 800 TL

Uzlaşıya varılan belediyeler

Akıncılar

Girne

Yeniboğaziçi

Beyarmudu

Paşaköy

Borcu olmayan belediyeler

Alayköy

Değirmenlik

Gönyeli

Mağusa

Tatlısu

Vadili

Dikmen

Güzelyurt

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Belediyelerin vergi borcu 125 milyon TL
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.