Kamuda çalışanlar için başlayan tatil, bugün mesai bitimi sonrası için özel sektör için de başlayacak. Vatandaşlar uzun bayram tatili için çok da fazla plan yapabilmiş değil!
Emine Gül ÖZER
İslam aleminin kutsal günlerinden Ramazan (Şeker) Bayramı, bu yıl KKTC’de 9 güne çıkan tatille kutlanıyor.
Dokuz günlük bayram tatili kamu çalışanları için başlarken, özel sektör çalışanları için bugün mesai bitimi ile başlayacak. Kimi sektörlerde çalışmalar devam edeceği için dönüşümlü mesai söz konusu olacak.
Bayram tatilini fırsat bilip yurt dışına ya da içerdeki otellere gidecek az sayıda vatandaş olsa da nüfusun önemli bir bölümü bayram tatilini evde geçirmeyi planlıyor. Bayramda aile büyüklerini ziyaretle başlayıp, sevdikleriyle vakit geçirerek değerlendirecekler olacağı gibi evinde çekirdek ailesi ile planlar yapacak olanlar da var.
Bayram gecesi dendi mi Kıbrıs kültüründe mangallar da yanar. Ancak ekonomik koşullar bu bayramda herkesin mangal yakmasına müsaade etmiyor!
Bayramların ayrı bir güzelliği olduğuna değinen vatandaşlar, eski coşkulu bayramların artık mumla arandığından dem vuruyor.
Vatandaş ne dedi?
Dilara Yazıcı:
“Bayramın vazgeçilmezi, klasik aile, akraba ziyaretlerinden başlayacağız. Allah nasip ederse, tüm aile bir arada olacağız bu bayram. Olmazsa olmaz bayramların vazgeçilmezi mangalımızı yakacağız. Ama eski bayramları özlüyoruz, nerde o eski bayramlar…”
Kubilay Kızılcık:
“Maalesef bayramda yapacağım çok bir şey yok. Sabah kalkıp namaz kılacağım, sonra annemin, kardeşimin mezarını ziyaret edeceğim. Oğlumla bayramlaşacağım ve benim için bayram bitti. Memleketimizde bayramlar artık bayramlaşmayla gitmiyor. Çünkü tatile gidiyorlar, bayram umurlarında değil, internetten bir bayram mesajı atıyorlar. İnsani, ahlaki değerlerimizi kaybettik. Eski bayramları özlüyoruz, küçükken büyüklerimin elini öperdim. Tüm mahalleliyle bayramlaşırdık. Şimdi ne sağımdaki, ne solumdaki komşuyla bayramlaşıyorum. Yabancılaştık, ya da robotlaştık. Bayramın sembolü mangaldır, bayramda yakar mıyız bilmiyorum ama baba oğul yaşadığımız için sürekli mangal yakıyoruz.”
Süleyman Genç:
“Torunum burada okuyor, bayramda onu tek bırakmamak için Türkiye’den geldim. Bayram için bir plan yapamadık, mangal da yakar mıyız bilemiyorum ama bayram heyecanı var. Eski bayramlar var mı dersen? Yok tabii… Eskiye dair bütün gelenek görenekler unutuldu.”
Mehmet İpek:
“Öncelikle tüm İslam aleminin bayramını kutluyorum. Tüm savaşların son bulmasını istiyorum. Ben burada yaşıyorum, ailem Hatay’da… Bayramda bir aile buluşması gerçekleşmeyecek bu yüzden. Bu bayram mangal yakmayacağız, kurbana inşallah.”
Gülnür Ekin:
“Bayram geldi, ama biz bir plan yapamadık. Sağlıkçı olduğum için, bu bayram çalışıyorum. Çocuklar da artık babalarıyla ne plan yaparlar bilmiyorum.. Bayramın vazgeçilmezi mangaldır ve bizde de elbette yanacak.”
Selmin Tünelzade:
“Bayramda plan yapmaya çalışsak da, bu biraz zor… Maaşlar çok az hiçbir şey alınmıyor, her şey ateş pahası. Torunları bekliyoruz, bayram tüm aileyle birlikte geçecek. Mangal yakmak isteriz ama çok kalabalık olursa yakamayız, gücümüz yetmez.”
İrfan Mahşeker:
“Bayram için elbette bir plan yaptık. 5 yıldızlı bir otel ayarlayıp, hep birlikte bir tatil yapacağız. Ondan sonra ailecek kutlayacağız. Büyük aile ziyaretlerine gideceğiz, Allahın emri olan bayramın vazgeçilmezi mangalımızı yakacağız ama eti Güney’den alacağız. Buradaki fiyatla oradaki fiyat yarı yarıya…”
Galip Atilla Güneri:
“Durumlar vahim. Bayramda çocuklara, torunlara azdan çoktan bir şeyler ayırdık. 3 aydan 3 aya maaş alıyoruz. Şu memlekette üvey evlat muamelesi görüyoruz gazi olarak, ona yanıyorum. Hanım rahmetli oldu, bayramı çocuklar, torunlar bir arada geçirmeyi planlıyorum. Mangal yakmak isteriz ama o biraz yürek ister, biz dondurmanın bile en ucuzunu alıyoruz.”
Yorumlar kapalı.